Ja så absolutt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg leser forskjellig. Vitebegjærlig som jeg er fører det til at jeg leser all slag sakprosa som fører meg i alle retninger. I det siste har jeg lest historien bak knipling/broderi knipling - hva kom først, verdien, hva er hva. Eller historien bak strikking/hekling/nålbinding/brikkevev. Viste dere at de sannsynlig syddestrikket i begynnelsen? Det var ikke noen pinner/rundpinner (nyere oppfinnelse) - men de hadde nål. Best viten har man fra Sør-Amerika hvor indianere er funnet inntullet i tøy.
Eller jeg ønsker å følge en historie og koble av fra hverdagen og bare leve meg inn i historien. Man må da være opplagt for romaner. Andre ganger leser jeg mye dikt og blir forundret over ordet hvordan man kan kle det i form av korte linjer og vers. Selv om bare kjerneordet står der går tanken dithen at den fyller igjen tomrommet som finnes mellom linjene med mine tanker den dagen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

50 år

Jeg hadde som så mange trodd
at de stengte himlen om høsten.
At nå var det bare å vente
på smellet i porten

Da dukket du opp av bakken
og åpnet
den lille sideportalen.

Forfatter: Annie Riis
Utgitt: Fra samlingen «Himlen er de andre» - en kjærlighetssatire, Gyldendal 1982

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg mottok denne boken i dag. Egentlig er datoen for utgivelsen 2014, men jeg kjøpte den av Book Depository - de selger alle bøkene med fri frakt. I de fora jeg har vært innom er Elena Dickson en veldig respektert forfatter innen needlelace.

Dette er blomster laget med nål & tråd (knipling/blonder med synål). Dette er en kjent kunnskap nedover Europa og Øst-Europa + USA. Innen mye av broderi finner man denne teknikken f.eks. stumpwork. Det er nå viktig også å bruke hendene det skjer da at vi får en feel good (enzymer utløses) opplevelse både psykisk og fysisk. Å bruke lydbøker mens man holder på sørger for at oppmerksomheten vedlikeholdes (hehe détter ikke ut i egne tanker).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utløsning

Jæ drømte om himmelhvælvinga
og det svarte rommets åpenbarelse:
at det tøyt planeter ut
a ei diger lomme

I den gylne tåka som oppsto
a genesens tunge avgasser
skilte lyset stoffene:
ekte fra falsk, eter fra jord,
og blodet rant i meg

I et siste umiskjennelig bilde
før jæ våkna opp a synet
stønna noen Gud

Forfatter: Dan Andersen
Utgitt: Fra samlingen «Krise i Jammerdarn», Aschehoug 2012

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du har rett i det du skriver. Sjangeren eventyr begynner som regel med "det var en gang".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

PS de kan gå under eventyr og barnefortellinger.Det må ha vært en herlig eventyrlig verden Andreas Jacobsen opplevde og gjenfortalte på sin måte. Er i dag svært så lykkelig iom at jeg fikk tak i hele serien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da mener jeg Andreas Jacobsen. Jeg bodde i hele min ungdomstid/tidig voksen i Sandnes med min familie. Hele familien er nå flyttet tilbake til Haugesund. Har nå endelig fått tak i hele serien. Husker at vi benken oss foran radioen når det var opplesning fra "Ajax" bøker og ler like godt i dag som den gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har nettopp kjøpt Ajax-serien på Antikvariat.net - 8 bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel jeg hadde tenkt å lese Mannen og havet (Thor Heyerdahl) av Ragnar Kvam jr. Denne kjøpte jeg på qxl for nesten ingenting. Men i kveld er det strikking som er på programmet - TV altså. Starter i kveld kl 1900. Har garn og pinner og tenker jeg skal strikke et dobbeltsidig teppe i bomull etter et engelsk mønster.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er et innlegg fra i dag av VG - vedrørende Marit Christensens bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Festningi»

Skulde gjort -
denne festningi uppe i fjellsida
med utsyn yver
slagmarki.
Utakande.
Allvitande.
Trygg.

Armingane på sletta prøver hjelpa seg
so godt dei kan, - kryp i myrsøkk
og høgt gras, dukkar, skyt,
gjer framstøytar,
kjem frå kvarandre
i røyk og eld -
vert påtekne attantil,
tek i miss av fiende
og ven.

Skulde gjort -
Festningi veit det.
Dei framsynte
og ørneøygde.
Etterpå.

Olav H. Hauge, frå Dropar i austavind

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hva er det som rimer i oktober?

Jeg tenker ikke på duggen
Jeg tenker ikke på vannet
Ikke på luften
Ikke på gresset
Ikke på lyktestolpene
eller jernbanesviller

Jeg tenker på deg

Det er du som rimer gjess med gress
sinober med oktober
en morgen med frost

Forfatter: Gro Dahle
Utgitt: Fra samlingen «Regnværsgåter», Cappelen 1994

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå har jeg hatt en lesesperre i en veldig lang tid. I dag mottok jeg "Mannen og havet" av Ragnar Kvam jr. Det er det første bindet av 3 - det siste bindet kom ut i år. Neste år er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født. I og med at boken ble utgitt i 2005 er den ikke i salg på noen netthandel (tror jeg). Jeg kjøpte den på qxl.no for kr 63 og mottok den i dag. Grunnen er at jeg allerede har 2 bind og den gang var jeg ikke klar over at første bind i serien allerede var utgitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Løv

Jeg saa det ivaar
som en svulmende Knop.
Jeg saa det, da Solstraalen
lukked det op.
Jeg saa det isommer,
mens Maaltrosten sang.
Jeg saa det ihøst,
da det visnende hang.
Jeg saa det idag
som det gulnede Blad
at dale mod Jord,
medens Høstvinden kvad.
Lad falde! Lad dækkes
af Rimfrost og Sne!
— Lad falde, lad falde!
— — Det maatte jo ske!

Viser og kvad av Per Sivle

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det går an å låne den på biblioteket. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan være at Bokdatabasen blander inn de norske forholdene i 1920 og de var dårlige. Flere bønder gikk konkurs pga. paripolitikken.

Ref. fra Wikipedia:
Norges bank ga 27. september 1931 opp gullstandarden man hadde kjempet så hardt for på tyvetallet. Dette var en følge av at Storbritannia hadde suspendert gullinnløsningen 21.september etter at pundet var sterkt svekket med dertil press på Storbritannias gullbeholdning. Kronens verdi ble i praksis devaluert , noe som bedret norsk konkurranseevne . Det medførte også at Norges bank kunne senke rentenivået. Diskontoen sank fra 8 % i 1931 til 3.5 % i mai 1933. Etter Norge ble med i Sterling-blokken i 1933 ble imidlertid valutaen stabil i forhold til andre land i blokken som inkluderte mange av Norges viktigste handelspartnere.
De to store forretningsbankene Den Norske Creditbank og Bergens Privatbank annonserte like etter opphevingen av gullstandarden store avskrivninger og tap. For å unngå konkurs med de enorme følgene dette ville få for landet s økonomi ble de innvilget betalingsutsettelse i desember 1931, og mottok de neste to årene 150 millioner i kreditt fra Norges bank.
Allerede 1931/1932 begynte imidlertid en bedring av mange økonomiske indikatorer. Bruttonasjonalproduktet gikk forbi 1930 nivået i 1934.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjennelse

De små oktobertrærne
ber for livet sitt.
Vendt mot kvelden
trer de frem
og skjelver.

Fyrsten viser seg i en kappe
av gullbrodert, tungt lys:
-I natt virvles dere inn i Paradis!

Men i øst står en virkelig måne
med et oppdrag
og en dom:
-Du skal sulte
i en seng av gull og safran.

Forfatter: Terje Johanssen
Utgitt: Hentet fra samlingen «Han som kommer», Gyldendal 1993.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Oktober

Kjølig er luften. Bjerken staar gul.
Hvorfor saa tung og dødsstille rundt mig?
Ikke i løvet en eneste fugl,
som sin hyldest har undt mig.

Flimrende, dirrende hvilte før
over mit liv som et drømvirket slør.

Sløret, det gyldne, er revet itu.
Fattig i vindene staar jeg her nu.

Fra Et liv i dikt (utvalgte dikt av Nils Collett Vogt)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Synes flåsete kommentarer bør forbigås i all stillhet. Kanskje han prøvde å diskutere, men bommet. Det gjelder å leve seg inn i historien, men samtidig å forholde seg til fakta. 1920 & 1930 årene var som natt og dag. 20-årenes oppgangstider på alle nivåer mens 30-årene med depresjon og arbeidsløshet - matkøer.
Mens perioden 1923-1929 var preget av stor velstandsøkning i USA hadde den økonomiske krisen etter 1. verdenskrig vært dypere og vart lengre i Norge. Dette hadde blant annet sammenheng med paripolitikken og den påfølgende deflasjonen. Tyveårene har vært omtalt som Norges tapte tiår, selv om man alt i alt fikk en økonomisk fremgang fra 1920-1929. Krisen som startet i Norge rundt 1930 er ofte karakterisert som den tredje mellomkrigstidskrisen i Norge. Massearbeidsledighet med påfølgende sosiale problemer var det som primært karakteriserte krisen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Morten MüllerDemeterSiljeGro-Anita RoenTanteMamieDolly DuckNicolai Alexander StyveBjørg L.GroVannflaskeTine SundalKirsten LundIvar SandEllen E. MartolVibekeLabbelineAnneWangStig TJulie StensethmgeTine VictoriaIngunnJNinaStian AxdalBenedikteJohn LarsenDagfinn JakobsenTorill RevheimRisRosOgKlagingsiljehusmorSolveigNorahAkima MontgomeryHarald KHeidi HoltanAgnete M. HafskjoldJane Foss HaugenMarit HøvdeEgil StangelandLaila