Åhh, som jeg lengtet tilbake til det indre av Kalimantan da jeg leste denne boken. Luktene, elven, menneskene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du mener at Animal Farm er en viktig bok, leser du denne også. Politisk - og samtidig veldig original oppbygning. Vet ikke om jeg skal si mer, men les den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Julebordsesongen nærmer seg - og det gjør takk-for-maten-talene også. Gode sitater om mat - som kan bidra til å gi gi talen dybde eller snert?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som Castro nevner: 5-bøkene - Enid Blyton. Og bøkene om Tamar og Trine, og etterhvert Taimi og Tom Tangloppe (utgitt på Aschehoug)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kongepudler skrevet av kjønnsløse Anonym er hysterisk morsom. Rolex - av Roger Pihl er morsom. Og de siste til Ambjørnsen og Erlend Loe (enig). Men er Gunhild Øyehaug morsom? Det slo ikke meg da jeg leste Vente, Blinke

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slektskrønike fra østen - artig parallell til Seierherrene og de mange andre norske

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel ikke snakk om enten eller - snarere både og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal snart begynne på Kvinne blant krigsherrer - om Malalai Joya - spent på den. ser frem til en historie og en sterk kvinneskikkelse - og å lære mer om Afghtanistan. Noen som har lest boken?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes du beskriver dynamikken godt, Hekkan. De virkelig gode bøkene må komme over et knekkpunkt, ofte hjulpet av media, og deretter lever de sitt eget liv, ved at "det glade budskap" går fra munn til munn - både i samtaler og på nettsteder som dette. Hvis ikke folk sprer begeistringen for bøkene videre, faller lesertallene fort.

En viktig funksjon for boksamfunn som dette, og for livingsocial, librarything og alle de andre, er at anmeldelsene - lesernes anmeldelser - er tilgjengelige over tid. Mange mindre og litt mer kjente forfattere blir ikke fullt så avhengig av mediedekningen akkurat på utgivelsesdagen - for det blir flere flater, og mindre flyktige flater, å vise seg frem på.

Se for eksempel på Shantaram (som jeg elsker!). Det er lenge siden den kom ut, men jeg møter nesten ukentlig folk som sier de leser den nå. For ikke å glemme den varme og lavmælte La meg synge deg stille sanger, som har fortsatt å selge - i uke etter uke etter uke. Også ser jeg til min glede at gode gamle Papillon dukker opp i flere boksamfunn - en bok jeg var betatt av for 25 år siden. Kanskje den får et nytt oppsving?

Litt propaganda for Bokklubben, ettersom flere nevner den: Nye Bøker har nylig engasjert et panel med prøvelesere, som skal diskutere en del av bøkene før de blir sendt ut - og i noen tilfeller før de blir valgt. Dette for at medlemmene skal få mer nyanserte meninger om bøkene før de velger. Apropos opplagte bokklubbtitler: Line Blikstads Hotel New Frontier er hovedbok om kort tid - et spennende valg synes jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser nesten alltid flere - opptil 5-6 av gangen. Den mest fengende blir avsluttet først, og så går jeg tilbake til en av de andre. Hvis jeg får en ny bok, "må" jeg gjerne lese begynnelsen med en gang, for å få følelsen av den, men så kan det ta litt tid før jeg kommer tilbake. Enkelte bøker blir stadig nedpriortiert, og da kan det gå et år eller mer før jeg er i mål :-(

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for tips! Da er det bare å begynne å handle :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en datter på 7 som er en skikkelig lesehest. Hun har vært gjennom Eva&Adam-serien, Rampete Robin, mye Astrid Lindgren, Søren Lund-Kirkegaard og en del annet. Noen som har noen knalltips til hva jeg kan fôre henne med?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er glødende opptatt av lesebrett om dagen, både på jobb og privat, og vil gjerne høre hva dere mener om et par andre lesebrett-ting :-)

Når du overfører musikk til en iPod, laster du ned på PC og videre over til spilleren. Leser du eBøker på Kindle, kommer bøkene direkte til lesebrettet. Dere som er interessert i lesebrett - hvor opptatt er dere av at man skal kunne laste ned bøkene direkte?

Selv synes jeg det er helt avgjørende - men så er ikke jeg noen stor iPodbruker heller.

En annen ting: Har sett at det er mulig å låne ut eBøker til andre på det nye lesebrettet til Barnes&Noble - Nook. Er det en viktig funksjon?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvite Niggere på meg også - student i Bergen våren 2000, hadde fått boken i bursdagsgave av kjæresten, og leste den mens jeg sov alene ute under åpen himmel, på toppen av et fjell

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det mange spennende tips! Jeg skal ta vare på denne listen. Stemmer nok på meg. Kan ikke huske å ha lest bøker av "ikke-hvite" afrikanere, selv om jeg har lest mange spennende bøker med handling fra Afrika.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skiller mellom gamle bøker, studie/fag og annet (hard/pocket). I den grad det er noen sortering, så er det fargesortering som gjelder for meg også. Og litt sortering mellom hard perm og pocket. Setter bøker fra hver enkelt forfatter sammen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette blir et langt innlegg fra meg, men nå er vi på favorittemaet mitt, så jeg håper det kan passere :-)

Hmmm. Er det lurt av bokbransjen å vente å se? Det var vel ikke den tidlige panikken som rev platebransjen i filler - men kanskje heller det at de var så trege med å omstille seg at de mistet muligheten til å ta kontroll over utviklingen?

Når det gjaldt musikk, ville markedet ha nettsalg, lave priser og frihet til å flytte musikken mellom ulike spillere. Og til å dele med andre, selvsagt. Plateselskapene og distributørene ville selge et produkt med mye mer begrensninger enn det folk ønsket (DRM og proprietære systemer). Resultatet har vært en enorm vekst i ulovlig fildeling. Når bransjen ikke ville selge det folk ville ha, så stjal de det i stedet. Fildeling ville blitt stort uansett (gratis er bedre enn betalt), men kanskje det kunne gått litt bedre dersom bransjen hadde vært mer på hugget.

På konferansen "Nokia World" i desember 2007 (hvor jeg var :-)) lanserte verdens største plateselskap Universal og Nokia et samarbeid: Nokia comes with music. Alle som kjøpte en Nokia musikktelefon, ville få ubegrenset adgang til å laste ned Universal-musikk i ett år. Dette blir (nesten) som om alle som kjøper et lesebrett skal få inkludert i prisen at de får lov til å laste ned ubegrenset med bøker utgitt på Aschehoug og Gyldendal. Og hva skulle Universal få for det? Et par hundre kroner kanskje, max, av Nokia for hver kunde som tok i bruk tjenesten. Gevinsten for Universal ville være inntekter på et stort antall kunder, men omsetningen per kunde ble ganske lav. Jeg forteller om dette fordi jeg opplevde det som et jordskjelv - og et skremmende eksempel på hvor fort ting kan snu. Dette var en strategi Universal ble tvunget inn i etter at "verden gikk i mot dem" - ikke fordi de var i forkant og kunne sette premissene. (Etterpå har det skjedd mye på musikkfronten, og jeg vet egentlig ikke hvordan det har gått med dette samarbeidet)

Bøker er på mange måter annerledes enn musikk, tror jeg. Musikk var allerede tilgjengelig på CDer, som var lette å rippe. Hvis noen skal legge ut ebøker før disse finnes elektronisk, så må de skanne inn hele boka selv - og det tror jeg ikke blir gjort så mye foreløpig. Jeg har prøvd å søke etter norske ebøker på fildelingssteder for se hvordan situasjonen er, men finner bare lydbøker. Også tror jeg at storkjøperne av norske bøker ikke er like hissige på fildeling (ennå) som storbrukerne av musikk.

Jeg tror mest på å være i forkant av utviklingen, forsøke å forstå markedet, og å ta kontrollen - slik at bransjen kan sette premissene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig med deg i at god litteratur er litteratur som vekker følelser i en eller annen retning. Engasjerer, begeistrer, får meg til å tenke. Ut av likevekt. En av mine sterkeste leseopplevelser noensinne var Amalie Skrams Forrådt. Jeg ble så irrirtert på hovedpersonen Ory at jeg kastet boken i veggen. Etterpå har jeg tenkt mye på hva som fikk meg til å reagere så sterkt.

Men er det en forskjell på god litteratur og bøker med høy litterær kvalitet? I mitt hode kan enkelte bøker med "dokumentert" høy litteratær kvalitet reflektere høy intelligens, være velskrevne - men tidvis også være litt kjedelige å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei igjen! Man får vel lest mer enn bare Amazon-bøker, så sant de ikke er kjøpt med såkalt DRM andre steder? Jeg har kjøpt en bok på digitalbok.no nå (Saabye Christensen). Den kom som en pdf-fil til PCen min, og ser ut som om den er vannmerket (navnet mitt står på alle sidene). Skal se om jeg klarer å konvertere den over til Kindle i dag. Hvis det går greit, er det ihvertfall noen norske bøker som er tilgjengelige allerede.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, de proprietære løsningene håper jeg får en rask død. Men det gjør de nok.

Jeg har ikke kjøpt Kindle fordi jeg tror på slike lukkede løsninger på sikt - men fordi det er det beste som finnes nå. Jeg synes dette er så spennende at jeg ikke vil vente. Det er dessuten relevant i forbindelse med jobben min. Basert på de lesebrettene som finnes i dag, ville jeg nok helst ha en Nook (med den kan man låne ut bøker til andre også), men den er ikke i salg i Norge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LilleviKarina HillestadTanteMamieKirsten LundTheaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyBerit B LieLailaEli Hagelund