Klikk på en bok for å skrive en omtale.
Fascinerende og ytterst lesverdig bok for den interesserte om samenes båltradisjoner og absolutt alt knyttet til bål, ved, tresorter og oppfyring både i lavvo og utendørs. Hvis man trodde at det å lage bål på samisk vis handler om å slenge noen kvister i en haug og tenne på, må man pent tro om igjen. I den samiske tradisjonen er absolutt ingen ting overlatt til tilfeldighetene når det gjelder å sanke brensel til et bål og å tenne det, vedlikeholde det og få det til å brenne på ønsket måte. Om dagen, gjennom natten, sommer som vinter.
Forfatteren har intervjuet mange samer og satt med cirka fire tusen sider tekst, som deretter ble bearbeidet til denne boka. Bokas fortellerstemme er dermed de ulike personene som forteller i jeg-form. Det gir en direkte og svært personlig framstillingsmåte. Her er mange samiske ord i teksten, selvsagt forklart med det norske ordet. Boka er rikt illustrert med mange fine fargefotografier, tatt av forfatteren. Å sove på glør – det har du sikkert ikke prøvd før, og her lærer du det! Men tør du? Det blir spørsmålet... En ting er sikkert, å tenne bål på tur blir ikke det samme etter å ha lest denne boka.
Ny, flott bok om Oslo fra Peter Butenschøn. Her er det mye interessant lesning, både for Oslo-kjennere og de som bare er på besøk av og til. I boka har forfatteren valgt ut 19 steder som han skriver om på sitt sedvanlige grundige og innsiktsfulle vis. Vi tas med til Gamlebyen, Akershus, Kvadraturen, Karl Johans gate, Regjeringskvartalet, Torgbyen, Akerselva, Grünerløkka, Frogner, St.Hanshaugen, Holmenkollen, Ullevål Hageby, Kampen, Lambertseter, Vaterland, Romsås, Aker Brygge, Grønland og Bjørvika. Bildene er tatt av fotografen Sigurd Fandango, som også har valgt ut en del eldre fotografier for å vise hvordan det så ut før i tiden. Jeg hadde stor glede av å lese denne boka, og anbefaler den så å si uten forbehold. Skal jeg pirke på noe, så er det valg av fontstørrelse. Font 11 som hovedskriftstørrelse synes jeg blir i minste laget gjennom bokas 385 sider.
Dette er en riktig godbit av en bok for by-interesserte lesere. 37 norske byer, store og små, fra Vardø i nord til Kristiansand i sør, har fått sin plass her med flotte fotografier av fotografen Guri Dahl og tekst av arkitekten Peter Butenschøn, i et praktverk av en bok. Fotografisk viser boka oss både den gamle og den nye tid. Foruten helt up to date-fotografier av høyeste tekniske kvalitet, er det tatt med et utvalg sort/hvitt-bilder fra gamle dager, slik at det er mulig å se forskjellen i byutviklingen. Mange av de gamle bildene er også av gnistrende kvalitet, tatt av den tids profesjonelle fotografer.
Peter Butenschøn skriver innsiktsfullt og med stor kunnskap om den enkelte by, dens historie og særpreg. Et lengre forord om byens historie er interessant lesning. Til slutt i boka er det også 15 frittstående kortere artikler om by-relaterte emner, av forskjellige bidragsytere. Men først og fremst er dette en visuell bok, der bildene har hovedrollen.
Boka ble for meg en reise i Norges land, til mange byer jeg aldri har vært i, men som jeg nå nesten føler å ha sett litt av. En bok jeg helt klart vil anbefale andre med interesse for byene våre. Boka er trykt på tykt kvalitetspapir slik at bildene virkelig kommer til sin rett. Fargeteknisk er den også helt strålende.
von Schirachs første roman står i stil med hans to foregående novellesamlinger, men i denne boka fokserer han på én sak. Romanen åpner med et grufullt og uforståelig drap på en eldre mann som har hatt en mektig posisjon i tysk industrihistorie. En helt fersk advokat blir oppnevnt som forsvarer for gjerningsmannen Fabrizio Collini. Saken blir advokat Leinens første sak overhodet, og så begynner oppnøstingen av fakta. Familien til drapsofferet engasjerer en av Tysklands mest erfarne strafferettsadvokater, og med hans erfaring og rutine tror alle at å vinne over den ferske advokat Leinen blir ren rutine. Så begynner ting å skje...
Det er litterær kvalitet så det suser i von Schirachs bok, man kan nesten ikke få snudd sidene fort nok. For dem som likte Skyld og Forbrytelser, der i hvert fall undertegnede satt igjen med en følelse av skrekkblandet fryd, er dette obligatorisk lesning. Et beksvart, rystende drama fortalt i et presist og poetisk språk, en opplevelse å lese.
Etter å ha hørt et intervju med forfatteren på NRK P2 om hans uteliggerprosjekt, måtte jeg bare lese denne lille boka. Å lese om hvordan han frivillig prøvde seg som uteligger på gata i Oslo og i København i tre somre, var først og fremst sosiologisk svært interessant. Som leser får man innsikt i et menneskesyn man nesten ikke trodde fantes i et sivilisert samfunn som vårt. Etter bare noen timer på gata i Oslo den første dagen opplever forfatteren følgende: Han spør en dame som selger frukt fra en bod på Stortorvet om han kan få noe å spise av henne, fordi han er uteligger, blakk og sulten. Han blir møtt med avvisning og usynliggjøring, men får til slutt to råtne fersken.
Boka har mange episoder på hvordan mennesker behandler ham som skitt og lort, og det gjorde meg både trist og opprørt. Boka fikk meg til å reflektere over hvordan vi ser på de som lever nederst på rangstigen. Heldigvis er det også lysglimt innimellom, de som er vennlige og de som er i samme situasjon som ham selv. Her oppleves små øyeblikk av tilfredshet og godt samhold. I boka kommer han inn på enkeltmenneskers skjebner, og det gjør inntrykk. Boka var en tankevekker, og den fortjener mange lesere.
Jeg vil virkelig anbefale denne nye utgaven av Sønstebys bok (Pantagruel Forlag 2010) for de som er interessert i motstandsarbeidet under 2. verdenskrig. Interessant, lærerikt og like spennende som en kriminalroman. Sønstebys historier er utrolige, og hans beretninger om hvordan han leker katt og mus med tyskerne i Oslo sentrum er helt fabelaktige. For meg ble boka en pageturner av dimensjoner. Den er utvidet med mer billedmateriale enn tidligere opplag (bl.a. flotte fargefotos av Sønstebys "hemmelige" koffert og identitetspapirer han brukte for å lure tyskerne), og den er trykt i en meget flott papirkvalitet. Dette er 2 bøker i ett: Rapport fra Nr 24 og den litt mindre kjente "Bak rapportene".
Dette er en kjempespennende krim. Jeg hørte den som lydbok. Lasse Lindtners opplesning av denne romanen er suveren! På mesterlig vis gir han liv til hver enkelt karakter i romanen. Det blir like spennende som et kriminalhørespill. Og selvsagt skal Veum'en snakke skikkelig bergensdialekt! Persongalleriet i romanen er stort, og i siste halvdel syntes jeg det kanskje ble litt mange karakterer å forholde seg til. Men Staalesen balanserer det hele utrolig godt opp mot bokas spennende historie, så dette blir en bok, og særlig en lydbok jeg anbefaler alle krimelskere å lese/høre.