Tekst som har fått en stjerne av Jostein Røyset:

Viser 1261 til 1280 av 10348:

Helt enig - jeg leste ferdig To søstre for litt siden, og den var kjempebra. Og forstemmende. Oy vey…

(Kom plutselig på at jeg nylig hørte et kvarters radiointervju fra Sveriges Radios arkiv, om enmannsforestillingen "Abraham/Ibrahim" av og med Peter Bergerad. (Det er mer enn ti år siden han var på turné med den, og jeg så den aldri - men nå lurer jeg på om det var den forestillingen som var utgangspunktet for Svein TIndbergs enmannsforestilling "Abrahams barn"? Hm, det der fikk jeg lyst til å sjekke ut...) Anbefaler intervjuet med Bergerad - han og medforfatteren ønsket å belyse alt som er felles i Bibelen, Koranen og Torahen - for å demme opp for all kunnskapsmangel som generer slengbemerkninger, uvennskap, hat og i ytterste konsekvens terrorhandlinger. Intervjuet inngår i serien Människor och tro, som har undertittelen Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne helgen er jeg usikker
på valget av lektyre,
sikker er jeg kun på at jeg skal
la lommeboken styre.
Jeg har bøker nok (det har jeg kanskje
kommet inn på før?),
derfor satser jeg på selvplukk
innfor egen stuedør.

For en tid siden begynte jeg på
Kjærstads Slekters gang;
det blir enten mer av den, eller
kanskje Harpesang?
On the other hand, I reckon
More Fool Me will be a hoot;
there'll be grim parts too, of course, and
drugs and drunkmanship to boot.
Nonetheless I always liked a bit of Fry
(- and Laurie
too!)
Making History was marvellous
- yes, that's what I will do!
- Yes, but then again - there's also
Jane Gardam's Old Filth - I guess
I'll just close my eyes and pick one,
just to minimize the stress!

Godt sagt! (12) Varsle Svar

To søstrer står høgt på lista mi. Skulle egentlig starta på den denne veka men så fikk eg plutseleg så mykje meir lyst til å lese Hjertet er en ensom jeger... Korleis likar du boka?! Den blir nok neste ut...!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Feriens siste fredag ga oss gråvær, og har blitt brukt til huslige sysler. Det trengtes, etter flere uker med varmt og fint sommervær - jeg er ikke flink med husarbeid når sommeren er på sitt fineste. Da vil jeg heller være mest mulig ute.

Nå i kveldingen titter sola såvidt fram igjen, og det er noen grader varmere. Jeg går ut fra mitt nyvaskede hus, til hagestuen. Et glass vin og en bok tar jeg med meg. I kveld skal jeg kose meg med Blå av Maja Lunde.

God fredagskveld :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

På en sånn dag, hvor de melder regn og jeg ikke klarer å bli enig med meg selv om hva jeg skal lese videre i, etter at jeg har gjort unna de utendørs pliktene. Det står mellom "Silkeveiene" av Peter Frankopan, virker lettlest, "En odyssé. En far, en sønn og et epos" av Daniel Mendelsohn, "Omriss" av Rachel Cusk og til slutt "En kjempe begravd" av Kazio Ishiguro. Fordi jeg ga opp begge bøkene av Belinda Bauer, som skulle være lettlest krim-avbrekket mitt. Denne forfatteren liker jeg like dårlig som John Hart. For meg er det så selvbevisst og pretensiøst at det ikke fungerer som avslapning. Faktisk lokker de i stedet frem irritasjon. Så jeg har ikke tid til disse bøkene. Det er helt greit at noen setter spørsmålstegn ved min begeistring for Harlan Coben, som har humor, og James Lee Burke, som har poesi.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Stemmegivning utført!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
  • Det var så lite, Monica. :)
    Jeg hadde foretrukket at boken ble avsluttet tidligere. Men Oates ville nok ha en annen slutt enn meg.. .....
    Interessant å se hva du mener om den saken. :)
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ingen EM på tv for min del, men jeg håper derimot at det skal bli godt med tid til lesing denne helgen. Nå leser jeg Maestro av Geir Tangen. Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, men er foreløpig veldig fornøyd med handling og fortellerstil. Tror jeg kommer til å lese flere bøker av Tangen i fremtiden.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Helg igjen!

Jeg har avsluttet flere sterke bøker denne uka og nå gyver jeg løs på noen nye. Får håpe de er like bra!

På e-bok har jeg Berlin noir trilogien av Philip Kerr. Handlingen er lagt til Berlin før, under og etter andre verdenskrig, og hovedpersonen er Bernie Günther, ifølge forlaget en Philip Marlow-aktig privatdetektiv. Og det lover jo godt.

På øret har jeg så vidt kommet i gang med Joyce Carol Oates' A Book of American Martyrs. Har lest og likt mange av novellene og romanene fra hennes utrolig rikholdige forfatterskap, men denne var jeg ikke klar over før Ava skrev om den i en lesehelgtråd i juli. Så tusen takk, Ava!

Ellers gleder jeg meg til å begynne på antologien Knakketiknakk – korte fortellinger fra Japan 1895-2012. Bestilte den på biblioteket da den kom tidligere i år, og nå ligger den og venter på meg :-)

Ønsker alle en riktig god helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Er fortsatt på ferie, og denne helga er jeg i Volda. Dermed blir det trolig begrenset med lesing. Imidlertid har jeg en god del uleste bøker som venter på meg hjemme. Det er også gode muligheter for at det blir handlet bøker i løpet av oppholdet her i Volda, for utvalget er bra.
Været er langt mer høstlig enn det vi har vært vant med i det siste, og utsiktene for neste uke kan tyde på at høysommeren er på hell. God lesehelg til alle:)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Gøy å bli ferdig med bøker i helgen hvert fall. Jeg leser fortsatt On Beauty av Zadie Smith det går ikke så raskt frem over å lese den, selv om den er godt skrevet. Jeg må innrømme at jeg har sett mer tvserie og andre ting i det siste som har tatt opp litt av fritiden til lesning. Jeg håper å komme lengre i helga fordi været er regnete og det er god unnskylding for å sitte inne å lese.

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ny helg og litt grått og tåkete her, fint å være inne med lesestoff. Har lest ut bøkene til Dag Skogheim om tuberkulose denne uka og De udødelige av Ketil Bjørnstad. Nå har jeg startet på Tilbake til Shanghai av Kazuo Ishiguro, den tror jeg er bra. Likte veldig godt Resten av dagen og Gå aldri fra meg av samme forfatter.
Da er det bare å ønske alle bokelskere god helg.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det er overskyet i dag, med andre ord, godt arbeidsvær for den som beskikker sitt bo. Jeg er fortsatt på biblioteket, rydder og hiver.
På Kindelen er jeg godt i gang med Minette Walters siste bok «The Last Hours». Walter har vissnok sluttet å skrive krim, den siste krimboka kom for ti år siden. Jeg har ikke fulgt med i timen, så jeg oppdaget litt sent at boken jeg hadde kjøpt var en historisk roman. Men romanen er ikke fri for letthet og spenning - så den passer godt som lesestoff når konsentrasjonen ikke er helt på topp.
Dagens dikt er også av det lette slaget:

De gammeldagse piker.

De gammeldagse piker
de hadde ikke ben.
De hadde bare kjoleskjørt
Og elsket bare en.

De gammeldagse piker
de var så full av blu.
De var forkuet, stakkars små,
ler unge piker nu.

De gammeldagse piker
de kom som hvite lam
til den som hadde kåret dem
og gav sin dyd til ham.

De gammeldagse piker
de tenkte vel som så,
at når jeg bare har en dyd,
kan bare en den få.

Nu tenker mangen brudelill:
Hvor skal jeg få den fra, -
hos ham jeg sist ga dyden til
er ingen dyd å ta.

  • Gunnar Reiss-Andersen (1896-1964)

God lesehelg!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Nå har EM startet, så det blir ikke så mye lesing i helgen og neste uke, men jeg regner med i hvert fall å lese, om ikke ferdig Kvinnen i Isdalen - nytt lys over norgeshistoriens største kriminalgåte i helgen.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

«Mevlut gledet seg over hvor lykkelige de var. Menneskene var skapt for å være lykkelige, ærlige og åpne.»

Da jeg leste side 663 som er siste side i romanen Noe fremmed i mitt sinn av Orhan Pamuk, kjente jeg en tristhet over å forlate hovedpersonen Mevlut Karatus der han går rundt og selger den lett alkoholholdige drikken boza i Istanbuls gater. Fremmedartede omgivelser muligens. Samtidig er det noe universelt og allmennmenneskelig med historien om Mevlut. Og; ønsket mitt om engang å besøke byen Istanbul er forsterket etter å ha lest romanen til Orhan Pamuk. Oppsummert synes jeg at dette en sjelden god bok.

Mevlut ble født på landsbygda til Istanbul. I 1969 etter å ha gjennomført barneskolen, flytter han til faren som livnærer seg som gateselger i Istanbul.

«Mevlut var født i 1957 i landsbyen Cennetpinar i distriktet Beysehir i Konya og var ikke utenfor landsbyen før han var tolv år gammel. Etter at han hadde fullført barneskolen med godt resultat, trodde han at han i likhet med andre flinke skolegutter skulle dra til Istanbul for å fortsette skolegangen og arbeide, men da faren ikke ville ha ham hos seg der, ble han værende i landsbyen og jobbet som gjeter høsten 1968. I hele sitt liv skulle Mevlut lure på hvorfor faren insisterte på at han skulle bli i landsbyen det året, uten å finne noe tilfredsstillende svar. Fordi vennene hans, hans fettere, Korkut og Süleyman, var dratt til Istanbul var Mevlut ensom og nedtrykt den vinteren.»

På landsbygda er de lutfattige. De fleste mennene som drar til Istanbul, blir youghurtselgere. Det var slik faren Mustafa livnærte seg.

«Man fikk raskt vite i landsbyen at Mevluts far var blitt uvenner med sin bror Hasan sist vinter i Istanbul. En gang i desember, da det var på det kaldeste, hadde onkel Hasan og hans to sønner, Korkut og Süleyman, forlatt huset i Kultepe i Istanbul hvor de hadde bodd sammen med Mevluts far, og latt ham bli alene igjen der, mens de flyttet til et annet hus som de hadde bygd med egne hender i Duttepe, som lå rett bortenfor. Like etter hadde kona til onkel Hasan, Safiye - Mevluts inngiftede tante, men samtidig søsteren til hans mor - kommet flyttende til dette nye huset for å ta seg av sin mann og sine sønner. Dette betydde at Mustafa kunne sende bud på Mevlut høsten etter slik at han ikke behøvde å være alene.»

Moren og søstrene til Mevlut kommer aldri til å flytte med til Istanbul – et sårt punkt for Mevlut som mener dette kunne ha endret tilværelsen for han og faren. Uvennskapet mellom brødrene Mustafa og Hassan vil prege livet til Mevlut så lenge faren lever

«Huset var en rønne. Faren brukte dette ordet når han var irritert over hvor primitivt og fattigslig stedet var, men når han ikke var irritert, noe som inntraff svært sjelden, pleide han heller å kalle det «hus» med en hengivenhet som også Mevlut kunne føle. Denne hengivenheten ga Mevlut illusjonen av at det fantes noe her av det huset de en dag skulle komme til å eie for evig og alltid her i verden, men dette var det vanskelig å tro på. Rønna besto av ett rom, som var temmelig stort. Ved siden av var det et toalett som besto av et hull i gulvet. Gjennom den lille gluggen i toalettet, som det ikke var noe glass foran, kunne man fra fjerne distrikter om nettene høre hunder som sloss og ulte.»

Slik starter Mevluts livsreise fra han flyttet til Istanbul. Der livet skal gi han oppturer og nedturer.

Jeg liker normalt sett ikke bøker med et så stort sideantall. Men jeg har ikke angret et sekund at jeg har kjøpt og lest romanen som ble utgitt i 2016 og samme år på norsk av forlaget Gyldendal. Orhan Pamuk skriver så godt og fortellerteknisk er den god ved at mange gis en stemme i fortellingen. Mange har skrevet om den og den har fått gode anmeldelser. Bl a skriver Anne Cathrine Straume om den her:

«Den tyrkiske Nobel-forfatteren Orhan Pamuk har skrevet nok en roman om sitt sted i verden, millionbyen Istanbul. «Noe fremmed i mitt sinn» er blitt en melankolsk fortelling om en verden i endring og en mann som forsøker å holde fast ved det som har vært.»

Gyldendal omtaler Noe fremmed i mitt sinn slik:

«Noe fremmed i mitt sinn er historien om Mevlut Karatas, som blir født på den tyrkiske landsbygda i 1957, og som flytter til Istanbul i 1968, der han livnærer seg av å selge boza (en tyrkisk drikk), yoghurt og pilaffris på gaten. Gjennom Mevluts historie og hans blikk på omverdenen skaper Orhan Pamuk en rik og handlingsmettet familiekrønike og kjærlighetsfortelling. Og som alltid hos Pamuk skildres det kontrastfylte landet mellom øst og vest med episke penselstrøk. Mevluts skjebne og eventyrlige liv blir nært knyttet til det tyrkiske samfunnets utvikling og endring: det politisk urolige syttitallet, militærregimet på åttitallet, nittitallets ny-islamisering og de senere årenes bevegelser mot et moderne kapitalistisk samfunn."

Omtalen er kopi av dette blogginnlegget - link

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, fint!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så kjekt! :D Jeg er usikker på hva jeg skal stemme på, jeg har lest noen. Så jeg må tenke litt til ;)

Skal vi sette en uke til avstemming? Er det nok?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har stemt! Nullingen leste jeg i sommer. Det ble kun to kryss fra meg i denne avstemningen, men jeg regner med at jeg hiver meg med uansett hvilken bok som går av med seieren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei! Så ikke meldingen din før nå. Ser ikke ut for at boka får flest stemmer i denne omgang, så jeg får lese den "på egenhånd". Dere anbefaler den, ser jeg :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg stemt også. De to jeg ikke har stemt på, har jeg lest. Det er så mange spennende bøker og jeg har hatt mindre tid til å lese i år enn ellers, så prioriterer derfor de uleste framfor å lese om igjen akkurat nå.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Turid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieBerit RKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardPiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H Helseth