Dersom du likner på passbildet ditt, er du for syk til å reise.
Gammelt asfaltjungelord
If you tell the truth,
you don`t have to remember anything.
Mark Twain
I mange dager levde vi bare på mat og vann.
Ernest Hemingway
Åsså skriver hun så utrolig dårlig. Det er så hakkette, ingen rytme!
En fin bok for unge voksne om den urett som ble begått mot baltiske borgere under og etter 2. verdenskrig. Dette er nok ukjent historie for de fleste som det er på høy tid at blir kjent. Et godt tilskudd til 2. verdenskrigslitteraturen.
I utgangspunktet var det ideen om å skrive en roman rundt en samling gamle fotografier, som appellerte til meg. Og for en roman! Her er det spenning, følelser, skjønnhet, grøss, historie, slektskap og kjærlighet. Og mer. Dyptpløyende så det holder, men likevel lettlest. Men dette er IKKE en barnebok! Hvor får forlaget målgruppa 8-12 fra? Jeg, og flere med meg, mener at dette er typisk "ung voksen", dvs ungdomsskole og videregående og oppover.
Dette ser veldig bra ut!
Jeg får imidlertid ikke søkt opp nye bøker. Det skjer absolutt ingenting når jeg prøver å søke opp nye bøker - verken på tittel eller forfatter ....
Gjør det, absolutt alle bøkene hennes er helt geniale!:)
Susan Hill på en mørk fjellhytte midtvinters er gull!
Boka har en noe merkelig komposisjon. Mye hopp fram og tilbake i tid, ulik synsvinkelbruk. I starten er handlingen stillestående, mot slutten (da vi får alle svarene) kommer en opphoping av det dramatiske. Personskildringene er lite troverdige og lite underbygd. Masse klisjeer (gammelt slott med gjengrodd hage, tre søste (de to eldste tvillinger osv.), mye usannsynligheter (påfallende sammentreff i hendelsene), men vi kan i hvert fall si at puslespillet går opp til slutt. Jeg sitter igjen med en beklemmende følelse av at dette var veldig oppkonstruert.
Den hemmelige hagen av Frances Burnett. Fordi det aldri blir for mye av hemmelige hager, vennskap i uventede former og mirakuløse forandringer i pakt med vekst i natur og sjel. Også er det en bok som kan leses av absolutt alle uavhengig av alder. En vakker klassiker :)
Lydbøker er genialt mens man holder på med noe annet, som håndarbeid eller noe. Jeg koser meg med Harry Potter bøkene på engelsk på lydbok for tiden, da flyr timene skal jeg si deg ;) Ellers hørte jeg "Saras nøkkel" for litt siden, den var fin, og verken krim eller fantasy. Hva synes du om hørespill? Det finnes masse slikt på lydbøker, både klassikere og barnebøker og krim og alt mulig rart. Når vi er inne på klassikere, jeg har hørt lydbokversjonen av Jane Austens "Stolthet og fordom" fryktelig mange ganger, nesten så det er flaut, men den kan jeg anbefale.. Jeg merker at jeg hører en del på barnelitteratur og fantacy på lydbøker, det har nok noe med at jeg hørte masse på lydbøker da jeg var mindre, og vil gjerne finne igjen skattene fra den gangen. Roald Dahls bøker finnes det mye lydbøker av. For eksempel "Heksene", den var grøssgod altså, såpas at man dobbeltsjekker at utgangsdøra er låst før man legger seg :) Håper du finner noe du liker, og får noen produktive håndarbeidstimer :)
Jeg broderer masse for tiden. Men siden jeg har alle bøkene mine i bokform så får jeg ikke lest så masse. Så no vil jeg låne lydbøker på biblioteket. I den anledning lurte jeg på om noen har anbefalinger å komme med. Jeg er ikke ute etter noe dyp litteratur som skal utfordre intektuelt. Jeg vil aller helst ha en god lettvekter. Jeg er åpen for alle sjangrer. Selv om det er en kjensgjerning at jeg leser sjelden krim og fantasy.
Du ber om et mesterverk - og da tenker jeg at vi må til litteraturens store mestere! Jeg oppfatter at du ønsker å utforske litteratur som hittil har vært ukjent for deg.
Hva med å prøve triologien om Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Denne middelalderromanen har "alt" - kjærlighet, de mellommenneskelige forholdene, de historiske linjene. Jeg har lest den flere ganger, og den gir meg stadig noe nytt. Den er velskrevet og på ingen måte vanskelig tilgjengelig. Et litterært verk som leses av stadig nye generasjoner. Undset fikk Nobelprisen i litteratur.
Lykke til med bokvalget - og la oss høre hvordan det går!
Balzac - Far Goriot
Tja, hva som oppleves som et mesterverk er jo så mangt, smaken er jo som baken o.s.v. Jeg kan kun anbefale de som har gitt meg en følelse av stor leseopplevelse, om det betyr at det jeg har lest er mesterverk er ikke godt å si.. Jeg vil vel si det om alle de jeg har satt som mine favoritter, men ut fra det du nevnte om din lesesmak; La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson, eller Den trettende fortelling av Diane Setterfield. Eller så kan det sikkert være lurt å finne de en har litt lik boksmak med og se hvilke bøker som står som deres favoritter. Eller rett og slett gå inn på "høye terningkast" eller "favorittbøker" her inne på bokelskere, den som ligger i venstremargen...
Jeg er blitt 42 år og har så langt i livet aldri hatt bruk for hele eller halve brøker eller x = y i en eller annen potens.
Uncle Tom's Cabin av Harriet Beecher Stowe! En anti-slaveri roman fra midten av 1800-tallet:)
Da må du jo lese Røtter av Alex Haley. Det er Haleys delvis fiktive familiesaga, fra en av forfedrene Kunta Kinte ble kidnappet i Gambia og fraktet til USA. Haley skildrer så hver eneste generasjon til ham selv - og vi får et godt innblikk i slavetiden og de svartes situasjon utover 1900-tallet.