Tusen hjertelig takk til alle dere som svarte! Satte svært stor pris på hjelpen. Nå prøver jeg Storytel (halv pris i tre måneder) og er spent. Kanskje blir årets påskekrim lydbok…
Tusen takk! Da bare forsøker jeg meg på en av dem - høres ikke utbsom om jeg kan gjørevså mye «galt».
Hvis du liker "Liveship traders"-trilogien. Så er det en veldig god mulighet for at også RJ Barkers "Tide child"-trilogi også er noe du kan like. (Dette er blitt meg fortalt, men jeg digget i alle "Tide child", og kommer helt sikkert til å lese Hobb også på sikt.
Eg har nettopp lese band 1 av Krig og Fred, omsett av Arne Gallis. Litt gamaldags, men flott nynorsk. Veldig fornøgd med språket!
Kva for ei av bøkene hans tilrår du for ein som ikkje har lese noko av han?
Er vel no framover vi ser kva Vance har lært og kva han tykkjer må gjerast. Ein ting er sikkert: Donald har ikkje lese boka.
Av og til må det bli mørkt for å kunne sjå lyset. Eller noko sånt. Den fyrste boka til Niemi synst eg blei for tøysete. Koke Bjørn kanskje ein mellomting. I Fallvann er det ganske skummelt med alt vatnet som kjem i strie straumar. Litt usikker på kor humoren hadde passa inn? Kunne jo hatt kjærleikserklæringar og heroiske redningsdådar, eller galgenhumor, men eg tykte det var greitt med reindyrka katastrofestemning.
Hmmm. Kanskje eg bør sjekke ut. Er den tilgjengeleg på norsk? Likte veldig godt filmatiseringa av Hornblower-serien iallefall.
Har ikkje lese denne. Av dei 3 du nemner har eg berre lese The Stand. No har eg ikkje lese King sånn ca. sidan eg var tenåring, men tenkte då eg las bokmeldinga di, Ole, at leseopplevingar, og særleg i ungdomsåra, kan vere sterke og skjelsetjande utan at sjølve boka treng å vere eineståande. Drt eg meinar å seie er at desse 3 du nemner sikkert er veldig bra, men som leseoppleving kan andre av King for ulike lesarar likevel ha gjort større inntrykk.
T.d hugsar eg av ein eller anna grunn at Christine gjorde sterkt inntrykk.
Uansett, tidlaust konsept det med å endre historia sin gang. Ville vore varsam med å ta nokon av dage med det utgangspunktet å skape ei betre verd.
LITRPG er en ny sjanger for min del, men jeg kommer definitivt til å lese mer om Carl og Princess Donut, og kanskje også andre fortellinger fra andre forfattere i sjangeren.
LITRPG er altså en litterær variant av rollespill, og en egen gren i fantasy-litteraturen.
Siden underholdningsverdi er at av mine fremste kriterier uansett om det gjelder film, tv, musikk eller litteratur, så er det faktisk umulig for meg å ikke gi denne boken full pott. Det er lenge siden sist en bok ga meg en slik "avhengighetsfølelse". Kanskje er det spillmekanikken som gjennomsyrer boken som også funker i den litterære sfære? Her er det humor og spenning samt en "letthet" hele veien, som i alle fall for undertegnede bidro til at leseopplevelsen ble en fest.
For å få fullt utbytte av boken er det nok en fordel å ha litt erfaring med RPG-sjangeren i spillverdenen, siden mye av humoren spiller på nevnte sjangers særegenheter, men jeg tror også den vil kunne fenge lesere med mindre kjennskap, da den er godt bygd opp og har en del morsomme tvister som "alle" kan sette pris på.
Startet på denne i dag tidlig, og foreløpig er dette veldig gøy. Ny sjanger for meg, men til tross for den ikke helt store erfaringen med RPG-er, så er dette superfengende så langt. Litteraturen imploderer ikke, den bare utvikler seg ;c) (Håper jeg)...
Denne listen inneholder bøker fra flere forlag. Man kan søke på - språk, pris, alder, forfatter & sjanger. Her er bøker for enhvers smak. Det er alltid interessant å følge med kommende bøker. Det produseres så mange bøker at det lett kan gå en hus forbi - det har jeg erfart mang en gang.
På måfå søkte jeg på NrK bokanmeldelse - skjønnlitteratur , som også innebefatter :
Film- og serieanmeldelser, Boktips for unge voksne, Kunstanmeldelser, Musikkanmeldelser, Bokanmeldelser, Spillanmeldelser & Scenekunstanmeldelser
Bare noen vises om gangen, det er bare å trykke på "vis flere". Man oppfatter bøker forskjellig så Nrks anmeldelse er bare en måte å oppfatte bokens budskap på / lesetips, men man får et nyansert bilde av boken. Bokelskere.no kan somme tider mangle bokomtale. Da kan man også gå til diverse nettbutikker & forlag, men da får man bare oppgitt teksten på baksiden av boken. Kanskje noen anmeldelser fra flere aviser - som kan være ganske overflatiske noen ganger > kommer an på boken selvfølgelig.
Du får lese boken selv, og gå inn og sjekke opp kildene som er referert og verifisert der. Det er ingen tvil om at israelerne har gjort disse tingene, det er godt dokumentert. Å beskrive hva som har skjedd historisk sett har ingenting med jødehat å gjøre. Fakta er fakta.
Jeg går ikke inn i noen form for diskusjon eller samtale om dette temaet med deg. Jeg anbefaler deg å google, eventuelt å lese deg opp på temaet selv hvis det er noe du lurer på.
Jeg leser tre bøker akkurat nå.
Palestina - Israels ran, vårt svik, av Odd Karsten Tveit. Denne har jeg lest første del av nå, ca 60 sider. Det er en utrolig tung bok å lese, og da mener jeg ikke at boka ikke er lett å lese :) Den er lettlest, men stoffet er utrolig tungt å ta inn over seg. Det er ufattelig å få harde fakta fra den tiden Israel og Palestina fikk tildelt sine landområder, og hva Israel valgte å gjøre etterpå. Det er virkelig ufattelig, det er makabert, det er helt uvirkelig. Hvordan kunne dette skje? Det står det for så vidt også om i boka. Vi snakker etnisk rensing, vi snakker folkemord, vi snakker konsentrasjonsleirer. Og dette av et land/folk som selv ble utsatt for det samme. Jeg har nevnt for et par venner at jeg leser denne boka, og begge har svart at de skulle gjerne lest den, men de vet slett ikke om de orker, på grunn av all uretten og grusomhetene. Det forstår jeg.
Så rusler og går lesingen av 1984, av George Orwell, via Nrk sin Leseklubb, lydbok og podcast. Jeg er straks ferdig med del 2, dvs. ca 3/4 deler av boka. Den er jo skremmende aktuell i sin tematikk, og er heller ingen lett bok å lese - så det er fint at lydfilene blir lagt ut over flere uker.
Boken for helgen er krim - for å hvile hjernen - samme som Kirsten.
Jeg leser Skred, av Sara Strömberg. Dette er bok nummer to om journalisten Vera. Skred ble kåret til «Årets beste svenske kriminalroman 2022». Det betyr at den har en god historie, et godt plott/mysterie, troverdige karakterer og fine beskrivelser fra svensk bygdeliv.
Du lurte på dette med novellesamlinger, Readinggirl30. Ja, jeg leser noen noveller, og liker det. Det blir litt for sjelden, jeg foretrekker å lese flest romaner eller krim. Jeg har et par novellesamlinger på ønskelista mi, som jeg gleder meg til å skaffe meg etterhvert.
Den ene er Kvelningsfornemmelser, av Chimamanda Ngozi Adichie. Dette er vel den eneste boken av henne utgitt på norsk som jeg ikke har lest. "Tolv spektakulære fortellinger fra den anerkjente og flere ganger prisbelønte forfatteren av En halv gul sol -- hennes mest personlig arbeid til dags dato. I novellesamlingen Kvelningsfornemmelser retter Chimamanda Adichie et skarpt søkelys på båndene som binder kvinner og menn, foreldre og barn, Nigeria og USA"
Den andre novellesamlingen jeg har lyst å lese, er Studie i menneskelig adferd, av Lena Andersson, gitt ut på norsk i år. Om den står det blant annet: "Studie i menneskelig atferd er en fornøyelig og skarp betraktning om kvinneliv, skrevet av en av Sveriges viktigste forfattere og samfunnsdebattanter.".
Ønsker alle bokelskere en fortsatt fin helg!
Det er skrevet mye om både klima- og naturkrisen, og jeg har inntrykk av at hovedfokuset de senere årene har vært omkring klima, selv om disse to henger sammen og må løses i sammenheng. Problemet er at mange av tiltakene mot klimaendringer ikke nødvendigvis bidrar positivt for miljøet.
Marit Beate Kasins bok er viktig og bidrar med god kunnskap om det store naturtapet som skjer, bit for bit. Og dette skjer til tross for at politiske mål skulle tilsi noe annet. Sitat fra boka:
I snitt mister vi en kvadratkilometer med villmark i uka. Det tilsvarer 140 fotballbaner av vår villeste natur. Nå er det kun 11 prosent natur igjen som passer til definisjonen av villmark. Tallet er under 5 prosent for Sør-Norge.
Kasin beskriver bl.a. hvordan den eksplosive hytteutbyggingen får konsekvenser, om villreinen som mister villmarka, ulveforvaltningen som gir stor innavl, arealkonflikter ved vindkraftutbygging, en skogforvaltning uten objektiv kontroll og et naturrestaureringsarbeid uten helhetlig plan slik at ulike tiltak av og til motvirker hverandre.
Boka kunne fort blitt en tørr oppramsing av fakta, men hun presenterer stoffet lettlest og engasjerende i en ramme med historier hvor hun selv er deltaker, og uten vanskelige faguttrykk. For den som vil gå dypere inn i stoffet, er det mange henvisninger og fotnoter.
Jeg slutter meg til en av kommentarene bak på boka om at dette burde vært pensum!
Var på biblioteket på fredag. Da så jeg en bok som virket interessant - ble faktisk dratt mot boken.
Tukthuslovene, sivil ulydighet og trusselen mot rettsstaten av Hans Petter Graver
Jeg fikk lest noen sider, ble da oppmerksom på at jeg manglet bakenfor data for å "få kjøtt på beina". Boken er i høyeste grad interessant for den forteller hvor skjørt demokratiet er når man forandrer vinklingen på politisk makt. Boken kan for noen virke litt tørr, men det synes ikke jeg. Liker å ha flere bøker om emnet - som på en måte hører sammen slik at man får videre & dypere forståelse fra den tiden. For - Hva skjedde egentlig? Rammet flere familier økonomisk og flere hadde det svært vanskelig - det ble nesten en kamp om å sette mat på bordet - som alle er avhengig i for å overleve. Bokomtalen:
I 1927 vedtok Stortinget et knippe lover som endret spillereglene i arbeidslivet, og som gjorde rettsapparatet til et redskap for den ene samfunnsklassen i kampen mot den andre. Dermed fravek lovgiveren det klassiske rettsstatsidealet om likhet for loven og rettens autonomi. Den nye lovgivningen ble kalt tukthuslovene.
Aksjonen mot lovene i 1928 var norgeshistoriens største sivile ulydighetsaksjon. Den fremkalte en lovløshet som ikke er overgått verken før eller siden. Aksjonen samlet stortingsrepresentanter, kommunepolitikere, lærere, forfattere, kunstnere, arbeidere og funksjonærer. Noen var respekterte samfunnsborgere, de fleste helt alminnelige, lovlydige folk. Politiet raidet avisredaksjoner, fengslet redaktører og bøtela hundrevis av personer.
Graver forteller historien om tukthuslovene, hvordan de ble til, hvordan de ble mottatt og møtte motstand, og hvordan de ble nedkjempet. Lovene og striden om dem truet selve rettsstaten, og det kom beskyldninger om at domstolene var politiserte. Graver ser en parallell i dagens politisering av rettsapparatet, både i land der populistiske krefter søker kontroll over domstolene, og her hjemme hvor et høyere konfliktnivå, som rundt klimakrisen og pandemien, utfordrer rettsstaten.
Jeg har ført opp på min ønskeliste:
Tukthuslovene, sivil ulydighet og trusselen mot rettsstaten av Hans Petter Graver
Inspirert av Ole fant jeg på nettet til en redusert pris:
1. Tranmæl og hans menn by Bjørn Gunnar Olsen
2. Martin Tranmæls metode : da arbeiderbevegelsen nedkjempet ytre høyre og hvordan vi kan gjøre det igjen by Mímir Kristjánsson
Streik! en historie om strid, samhold og solidaritet av Jonas Bals
Demokratiet, det er oss, 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre by Jette F. Christensen
Funnet på et Antikvariat:
I arbeidsfredens tjeneste, Arbeidsretten gjennom 100 år av Alsos, Kristin
De lange linjer, arbeiderbevegelsens historie i Norge av Trond Gram
Det uferdige av Thomas Mathiesen
Inspirert av Hans Petter Graver:
Romantrilogien Grenseland, Flaggermusene, Hjemover av Sigurd Evensmo.
Inspirert av Piippokatta:
Norges Bank 1816-2016 av Einar Lie, Jan Thomas Kobberrød, Eivind Thomassen og Gjermund Forfang Rongved
Inspirert av Rune:
Arbeiderbevegelsens historie i Norge. Bd. 3, gjennom kriser til makt, 1920-1935 av Per Maurseth
Tyrkerranet av Torbjørn Ødegaard (Tyrkerranet = : Tyrkerranet : om norske, danske og islandske slaver i Algier og Marokko inntil 1650)
Herregud for noe tull. Leste Jeg er pilgrim da den kom og likte den veldig godt. Så kommer dette! Et par av partiene er faktisk spennende, noen interessante, men så tar forfatteren det helt ut i mest usannsynlige jeg har lest noen sinne.