Kapteinen får øye på gutten, som fremdeles holder seg i trappegelenderet, for vi må ofte holde oss fast i noe for ikke å bli borte eller stupe utfor, det kan være et gelender, men helst burde det vært en annen hånd.
The shelves were so much taller than he could even dream of being, and Oscar firmly believed people shouldn’t go any higher than they already were.
Karl - Bertil fortsatte ivrig og glad med å lyse opp samfunnets skyggeside med sine stjerneskudd av vennlighet. Han banket på de sprukneste dører, antastet de mest loslitte gatevandrere, gav seg i snakk med de ensomme gamlinger og la pakker mellom flaskene foran de vemodigste løsarbeidere på Ølkneipa.
Det er ingen som vet at de er opplever det lykkeligste øyeblikket i livet sitt, når de opplever det. Noen mennesker sier, når de er veldig begeistret, at de akkurat har opplevd sitt livs lykkeligste øyeblikk, men innerst inne tror alle at det øyeblikket ikke har kommet ennå. De tror at de i fremtiden kommer til å oppleve noe enda finere og lykkeligere. For det ville jo vært grusomt, hvis du som er ung, visste at ingenting noen gang ble finere siden.
Vi møter den stakkars slaven, Caridad, i begynnelsen av boka og jeg blir straks interessert i hennes liv og hennes fremtid. Etter bare få sider begynner jeg likevel å irritere meg over en del sider ved boka. Det ene er at den bærer noe preg av å være oversatt. Enkelte setninger har en kronglete sammensetning og av og til forvirrer de meg og ødelegger budskapet. I tillegg er det en del ord og setninger som blir brukt gjentatte ganger. Spesielt "faste bryster" og "yppige hofter" som i starten var på nippet til å gjøre meg motvillig til hele fortellingen. Siden jeg uansett var nødt til å lese boka fra perm til perm måtte jeg bare overse irritasjonen.
Til syvende og sist fenget historien meg, selv om den eneste av hovedpersonene jeg greide å føle sympati for var slavinnen Caridad.
Jeg har aldri kjent den så tydelig før, den karakteristiske og gjenkjennelige lukten. Sterkest i vindfanget. Jeg vet at om noen få sekunder vil den forsvinne, bli diffus, viskes ut idet jeg tar av meg støvlettene, bli borte idet jeg går inn i gangen og henger fra meg jakken på hengeren under hattehyllen. Men nå, mens jeg lukker døren bak meg, forsøker jeg å fange den. Ikke en lukt. Ikke skittent, søtt, våte klær, grønnsåpe eller ferske brød, men den tydelige lukten av barndom som man alldri tenker over når man kommer hjem fra skolen, hjem fra fest, hjem fra pokerspill på et loft, hjem fra det første kysset bak garasjene, hjem fra redselen for å gå alene, hjem til frykten for alle skal ha reist og etterlatt meg i et tomt hus. Det er en gjenkjennelig lukt, som kanskje virker ekstra sterk nå, fordi jeg snart aldri skal kjenne den mer.
Jeg er helt enig med deg! Dette er slett ikke noe å rope hurra for- hadde hun ikke hatt et så kjent navn, tviler jeg nesten på om denne ville blitt gitt ut...
Jeg så at du gav den terningkast fire, jeg havnet på en treer- og det er mye fordi oppleserne gjør en god jobb...
Her, i Norge synes man synd på de etterlatte, på den som har mistet. Vi tenker ikke sånn i Italia. Der er det den døde det er synd på, det er den døde som har mistet alt.
Jeg elsket denne, og ga den en 6er. Kanskje fordi jeg nettopp hadde vært i Paris da jeg leste boken, og så for meg husene som ble rasert en etter en for å bygge de store veiene. Jeg likte Mocca også, men havnet på en 5
er der.
Egentlig har jeg ikke lyst til å klistre identiteten min opp til noen form for logoer, det være seg av religiøs, politisk eller kommersiell art. Jeg ønsker å være et bevisst medmenneske, som tar fornuftige valg basert på reelle behov.
Vin er bedre enn alle Frankrikes salver og kremer - når en mann drikker den. Vinen gjør alle kvinner vakre . Hvis kvinner satte ut vin ved døren sin- slik kirkene gjør det med vievannet, så ville det bli flere brylluper i byene. En mann ville aldri oppdage at det var noe å utsette på deres utseende.
If you ever find that you're the most talented person in the room, you need to find another room.
Åh, herregud! Hva er dette for et hysteri? Hvilken maskerade er det jeg har havna i? tenkte Filiz : Nå begynner vi å leike krig også. En gjeng med tuberkuløse, halvgale kjerringer. Vi mangler bare skrangler i hendene!
Ser du den plassen der, under fikentrærne i Morton Bay? Han pekte på en gressfylt banke som steg opp fra havnen. litt av et sammentreff, faktisk. Det er nøyaktig der de filmet den siste scenen i Mission : Impossible 11.
Det beste stedet å gjemme en bok, kan være i et bibliotek.
Jeg var heller ikke så veldig begeistret etter den første boken, så det gikk mange år før jeg leste den neste. Sier som deg, hipp hurra for bok 3, den ga hele verket mening. Kanskje jeg har modnet litt i mellomtiden....
Hentet fra Den Norske Bokdatabasen, Vredens druer:
"Romanen står i dag som et minnesmerke over depresjonens elendighet. Handlingen er hentet fra 1920-årenes USA. "
Denne teksten står under bøkene på diverse forlag, har spredt seg til bokblogger, bokanmeldelser ol.
Handlingen foregår i andre halvdel av 1930-årene.
Jeg sendte en kort e-post, så får vi se om det blir rettet opp.
Mennesker blir født, mennesker lever og mennesker dør. Det er én av de få ubestridte faktumene i livet vi alle kan enes om, uansett tro eller livssyn. Fødsel, liv, død. Så naturlig, men allikevel så vanskelig å forsone seg med. I “Mors gaver” skriver Cecilie Enger om de mange sidene ved det på én gang både umulige, deilige, kranglete og fantastiske livet, men mest om hvordan vi klorer og sliter for å prøve å holde fast i det.
Med en mor på sykehjem som sakte og skremmende mister hukommelsen, blir Cecilie Enger konfrontert med døden. Den stirrer uredd på henne når hun møter morens tomme blikk, og når angsten kryper opp i halsen om moren ikke svarer fort nok i telefonen. Noen reagerer med sinne, andre trekker seg unna eller viser en kvelende omsorg for sin aldrende og syke forelder, men Enger finner sin egen metode. Hun finner morens gamle julegavelister, skrevet og oppbevart gjennom en årrekke, og bruker dem som utgangspunkt til å tegne opp historien om sin egen familie. Som i et forsøk på å forstå de mange nyansene i morens liv før hun skal dø, før hun forsvinner for aldri mer å komme tilbake.
Gjennom tanter, onkler, besteforeldre, søsken og søskenbarn, fra utvandring til USA og tilbake til Halden og videre til Oslo og Asker. Gjennom hverdagsliv, skolegang, høytider, sommerferier, barnefødsler og død, skuffelser, gleder, kjærlighet og tenårsopprør; Cecile Enger bruker julegavelistene til å spore an sin egen hukommelse om familiehistorier og opplevelser. Der tingene skrevet med penn på et stykke papir bare gir skinn av å være “ting”, ligger det bak hver enkelt av dem så mange historier og minner. En ting er ikke bare en fysisk ting; for oss mennesker representerer de så mye mer når vi ser på dem gjennom hukommelsen blikk, noe Enger fremhever ved å veksle mellom fortid og nåtid.
Det er noe nydelig hjelpeløst over “Mors gaver”, og samtidig en følelse av desperasjon som resonnerer langt inn i hjertekammeret. Enger vil så inderlig gjerne forstå; ikke bare hvorfor det “ble som det ble”, men for å kunne forsone seg med at et liv snart er over, at moren skal dø. Kontrasten mellom hennes egen skarpe hukommelse som vekkes av julegavelistene og morens sviktende minne, er sterk og skildres på en så myk, men allikevel vond måte at det setter seg en klump i halsen. Hva vil det si å gi, å få og hvor viktig er fysiske ting for oss mennesker når vi skal holde fast ved minner – og tiden som har gått? Og hva er hukommelsen vår uten faktiske ting? “Mors gaver” er skrevet med dyp innsikt og en finstemt evne til å se de mange synlige og usynlige trådene som binder mennesker sammen. Og når trådene brytes, har vi tingene som bærer minnene og hukommelsen videre.
Ikke enig, jeg likte boken godt :)Les mer her.