Jeg vil anbefale Stargate - en julefortelling, av Ingvild H. Rishøi.
Jeg vil bare istemme din omtale av Sharon Goslings bok! Og jeg vil bare si at jeg har virkelig fått øynene opp for denne forfatteren. Hun har ingen stor produksjon foreløpig. Hun har skrevet flere barnebøker, og så langt er tre romaner gitt ut, MEN det kommer en ny nå i september.
Jeg har lest de tre, og har hatt en veldig hyggelig lesesommer med dem. Dessverre er kun "Huset under klippen" oversatt til norsk. Det er synd, for de er absolutt på høyde med mange bøker i denne sjangeren som blir oversatt og gitt ut i Norge! I og med at disse heller ikke ligger inne i Bokelskere sitt eget arkiv, har jeg lagt de til på min side. Og da er det ikke mulig å søke på forfatteren eller bøkene i registrert.
De to andre bøkene fra henne er "The Lighthouse Bookshop" og "The Forgotten Garden"
Boken som kommer nå i september er "The Secret Orchard". Gleder meg !
Siden jeg er et katte-menneske så er dette en bok jeg bare må ha. Boken drar oss med i forskjellige retninger skjønner jeg - filosofi, mytologi, psykologi + roman. Kanskje også hær > bekjempe fiender - der superhelten alltid vinner (kanskje - har ikke lest boken enda). Så her er der mange nivåer.
Takk for et interessant og morsomt innspill, Ava!
All ære til bibliotekene, uten forkleinelse for private boksamlinger.
En gang på nitti-tallet var jeg tilstede på en tale/ forelesning med Umberto Eco. Det var en aparte opplevelse. Eco talte på italiensk med to translatører til stede - en fransk og en engelsk.
Han snakket om viktigheten av biblioteker - og den betydningen offentlige bibliotek hadde hatt for ham.
Han fortalte om sin bestemor som hadde 5 års skolegang og var en flittig bruker av stedets bibliotek. Flere ganger i måneden tok hun veien innom og lånte bøker til seg selv og barnebarnet. Hun lånte historiebøker og skjønnlitteratur av kjente klassiske forfattere som Victor Hugo, Balzac, Dostojevski osv…… og Ibsen! (hvis translatøren oversatte riktig).
Og lille Umberto ble kjent med verdenslitteraturen. :)
Det ble også fortalt at etter hans død skulle hans private bibliotek komme offentligheten tilgode.
Noe som også har skjedd.
Det er det offentlige, som er verdsatt selvfølgelig, men her er det ikke sikkert at biblioteket har den boken man er ute etter og må bestille evt. stå på venteliste. Vanlig lånetid er 4 uker (28 dager). Noen unntak fins: Hurtiglån – 1 uke (7 dager). Vil tro de fleste vestlige land har bibliotek, hvor nært det ligger brukerne er en annen sak.
Teksten er ment for private med små el store boksamlinger uten å gå ut av døren.
Et slikt «medisinskap» av bøker er vi alle i Norge så privilegerte å ha – folkebibliotekene!
Umberto Eco, som eide 50 000 bøker, hadde dette å si om hjemmebibliotek:
"Det er tåpelig å tro at man må lese alle bøkene man kjøper, da det er tåpelig å kritisere de som kjøper flere bøker enn de noen gang vil kunne lese." Det vil være som å si at man skal bruke alle bestikkene eller glassene eller skrutrekkere eller borbitene man har kjøpt før man kjøper nye.
"Det er ting i livet som vi alltid må ha rikelig med forsyninger, selv om vi bare vil bruke en liten del.
"Hvis vi for eksempel anser bøker som medisin, forstår vi at det er godt å ha mange hjemme fremfor noen få: når du vil føle deg bedre, da går du til 'medisinskapet' og velger bok. Ikke tilfeldig, men riktig bok for det øyeblikket. Derfor bør du alltid ha et ernæringsvalg!
"De som bare kjøper én bok, leser kun den ene og blir kvitt den. De bruker rett og slett forbrukermentaliteten på bøker, det vil si at de anser dem som et forbrukerprodukt, en god. De som elsker bøker vet at en bok er alt annet enn en råvare. "
For mitt vedkommende er det langt fram å eie så mange bøker. Å vite at man har de bøkene man har i hyllene og kan velge hvilke man vil lese ut fra humøret man er i akkurat i det øyeblikket. Uten lesepress.
Det har du rett i! To-eine er rene poesien.
Ferdaminne frå sommaren 1985
Vi har fått rom i 2. etasje.
Da er det vel ingen vits
i å ta heisen?
Sei ikkje det.
Vi tar alltid heisen,
opp og ned.
Innestengde i den vesle boksen
blir vi med eitt
så inderleg to-eine
at vi alltid må kysse kvarandre
så snart heisen set i gang.
Korleis det er inni deg
den blunken det varer
veit eg ikkje.
Men inni meg boblar kvar gong
ei lita spenning.
Rekk vi det?
Rekk vi det før heisen stansar
og vi må ut?
Og jammen rekk vi det
gong etter gong etter gong.
Vi tar alltid heisen.
Haldis Moren Vesaas
Fra Livshus 1995
Vi har fått rom i 2. etasje.
Da er det vel ingen vits
i å ta heisen?
Sei ikkje det.
Vi tar alltid heisen,
opp og ned.
Innestengde i den vesle boksen
blir vi med eitt
så inderleg to-eine
at vi alltid må kysse kvarandre
så snart heisen set seg i gang.
Korleis det er inni deg
den blunken det varer
veit eg ikkje.
Men inni meg boblar kvar gong
ei lita spenning:
Rekk vi det?
Rekk vi det før heisen stansar
og vi må ut?
Og jammen rekk vi det
gong etter gong etter gong.
Vi tar alltid heisen.
Halldis Moren Vesaas, Fra Livshus, 1985
Ble inspirert av Hufsamor - nynorsk uttrykk to-eine.
Moren Vesaas’ dikt handler mer enn de flestes om å være i live, være til stede i livet, og kjenne livet strømme gjennom kroppen. Ordet to-eine i samme strofe er kanskje litt poetisk, i alle fall litt sjelden. Det er oppgitt i nynorsk ordbok, som to uten nærvær av tredjemann.
(Hentet fra https://heltgreipoesi.wordpress.com/tag/alderdommen/)
Einig! Beste krimboka eg har lese er Elskede Poona, som er meir ei bok om einsemd og kjærleik enn det er krim. Blir fort slitsomt med spekulasjon i vald og mishandling.
En merkelig historie med en enda merkeligere slutt. Synes nok denne falt i gjennom.
Sofia bor i villa aftensol på sommerøya sammen med moren og hunden.
Nå venter de besøk av morens halvbror og hans familie, dette er familie Sofie ikke kjenner, og hun har heller ikke lyst til å bli kjent med dem.
Sofie forteller Kasper, Edvard og Olivia skumle historier om sjørøvere som går igjen på øya og leter etter skatten han en gang gjemte, for å skremme dem bort.
Men plutselig befinner de seg i en høyst reell og farlig situasjon med virkelige smuglere.
Underveis oppdager alle de fire barna Sofie, Kasper, Edvard og Olivia at de har magiske krefter som hjelper dem.
Historien er delt opp slik at alle de fire barna Sofie, Kasper, Edvard og Olivia forteller sin historie i hvert sitt kapitel – før perspektivene samles under kapitteloverskriften «Alle fire».
Øya som glitrer i sølv er en spennende bok for alle som liker mystiske grotter, magiske krefter og et skikkelig mysterium.
Første bok i serien om kriminalbetjenten Anna Glad. En lettlest og herlig sommerkrim fra den finske landsbygden, inspirert av engelsk litteratur og krim. Kan ikke bli bedre enn det.
Les gjerne hele omtalen min her.
Forlagene sine priser og vilkår for salg av e-lydbøker til bibliotek gjør at bibliotekene ikke kan tilby det utvalget de vil. Når ett utlån av en e-lydbok koster nærmere 50 kr, så har enkelte fylker/konsortier da valgt å redusere ned/fjerne tilbudet på e-lydbøker da det blir en enorm utgift. Det er en balanse, for bibliotekene ønsker jo å tilby e-lydbøker til lånerne sine, samtidig så ønsker de å protestere på vilkårene de blir tilbudt av forlagene. Mange i forlagsbransjen mener bibliotekene vil ødelegge salget av e-lydbøker om de får bedre vilkår, de ønsker folk over på sine egne lytteapper.
https://klassekampen.no/utgave/2022-01-26/lydbokpris-gir-hodepine/VB69
Det er visstnok veldig dyrt for bibliotekene å bruke bookbites.
De har en ordning der bibliotekene må betale forlagene for hver eneste gang en lydbok lånes ut, i motsetning til papirbøker, hvor de kjøper boka, og kan låne ut samme bok så mye de vil.
Artikkel her:https://samtiden.no/bok/2022/lydbok-bekymring-pa-bibliotekene
Derfor så dårlig utvalg.
Ble skuffet over denne boka
Absolutt spanande sjølv for meg som kjenner Nesset-saka svært godt.. Men ankepunktet er kanskje at forfattaren legg seg litt for nært opptil saka... Språkleg er boka ikkje heilt i toppsjiktet, men dette er ei av dei ganske få bøkene der eg blir fenga til trass for språket.
Var på Tysvær Bibliotek i dag og oppdaget at de hadde bøker til salgs. Fikk med meg hjem 10 bøker til NOK 20.
Filosofene : vesterlandsk tenkning siden 1900 av Svante Nordin
Samlede dikt 1 & 2 (1957) av Herman Wildenvey
Is- og Donald-svingane : dikt av Arnt Birkedal
Makk og søkkji : mogning åt makken - mørker åt søkkji av Anders Brenno
Jordharmoniar : dikt av Alf Saltveit
Samlede dikt 1 1948-1980 av Harald Sverdrup
Samlede dikt 2 1982-1991 av Harald Sverdrup
Amundsen : en roman av Espen Ytreberg
Ingentings barrikadar : dikt av Finn Øglænd