Vi trenger ikke lete for å finne eksempler på menneskets evne til å begå grusomme handlinger. Daglig fylles nyhetssendinger og nettaviser opp av egoisme, brutalitet og ondskap. Men gir det et representativt bilde av hvem vi er? Vi – samarbeid fra celle til samfunn er en biologs forsvar for det gode mennesket i pessimismens og misantropiens tidsalder. Dag O. Hessen argumenterer for at vi trenger å bli klar over alle de biologiske mekanismene som gjør oss disponert for samarbeid og gode handlinger, om ikke annet fordi historien vi forteller om oss selv, har innvirkning på de valgene vi tar og hvem vi blir. Vi er, kort fortalt, en bok som vil gjøre deg til et bedre menneske.
Utgivelsesår 2019
Format Lydfil
ISBN13 9788202658038
EAN 9788202658038
Forfatteren skriver godt og evner å få meg til å se litt mer nyansert på arten homo sapiens. Han viser til ulike eksempler på hvordan vi mennesker dras mot og jobber for fellesskapet og ikke er så egoistiske som vi liker å tro. Atferden vår gjenspeiles ikke bare i oss selv, men også hos andre arter, så sammen har vi (alle jordens skapninger) en felles plattform å bygge videre på. Blir fylt med et lite håp etter å ha lest boka her.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEn klassisk nyhetsvinkling er av typen "20 prosent frykter..." istedet for alternativet "80 prosent frykter ikke...", selv om den positive vinklingen kan ha samme nytteverdi. Tilsvarende hører vi gjerne at "en av ti snyter på skatten", mens det kanskje er mer oppsiktsvekkende at 9 av ti ikke gjør det. Det skaper et inntrykk av at det faktisk er vanlig å snyte på skatten, mens oppslag av denne typen først og fremst viser at vi forventer ærlighet.
Historisk har vi nok hatt et oppblåst selvbilde som skapningenes herre, men i dag er det kanskje blitt vanligere å bedrive kollektiv selvpisking og i tunge stunder tenke at verden hadde vært et bedre sted uten oss.
Se alle bokelskere som følger dette verketHer har dere en tilfeldig samling av bøker med tittel på to bokstaver