Omtale fra forlaget
Hva skal til for at vi skal klare å forandre oss? Hvorfor klarer noen å endre seg til det bedre på bemerkelsesverdig kort tid, mens andre prøver og prøver uten å få det til? Nøkkelen finnes i vanene våre. Vanene dine bestemmer om du lykkes med å komme i form, gå ned i vekt, lansere et nytt produkt eller forandre verden til det bedre.
I denne banebrytende boken kombinerer Charles Duhigg den nyeste forskningen med gode eksempler som gir svar på hvordan vaner oppstår og - ikke minst - hvordan de kan endres.
Forlag J.M. Stenersens forlag
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788272016004
EAN 9788272016004
Språk Bokmål
Sider 414
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet finnes en enorm kraft i grupper og delte erfaringer. Folk er kanskje skeptiske til sin egen evne til å forandre seg når de er alene, men gruppen overbeviser dem om at de kan gi slipp på all tvil. Fellesskap fører til tro.
Når man ber folk om å gjøre noe som krever selvkontroll, er det mye mindre anstrengende for dem - hvis de føler at de har et valg, eller at det er noe de gjør for å hjelpe noen. Hvis de føler at de ikke selv kan styre over det; hvis de bare følger ordre, blir viljestyrken mye raskere svekket.
En lang rekke ugjerningsmenn har påstått at de er uskyldige på grunn av "automatisme" (den psykologiske betegnelsen for å gå i søvne) og annen ubevisst atferd. I løpet av de siste ti årene har vi fått mye mer kunnskap om vanene og den frie viljen, og slike "forsvarstaler" er dermed blitt mer overbevisende. Samfunnet, i form av domstoler og juryer, har sagt seg enig i at visse vaner er så sterke at de kan ta overhånd over vår evne til å fatte beslutninger, og at vi derfor ikke kan stilles til ansvar for det vi gjør.
Hundrevis av vaner påvirker tilværelsen vår - de styrer hvordan vi kler på oss om morgenen, hvordan vi snakker med barna våre og sovner om kvelden. De påvirker hva vi spiser til lunsj, hvordan vi gjør forretninger, og om vi trimmer eller tar oss en øl etter jobben. Hver vane har sitt eget signal og gir en unik belønning. En del av dem er enkle, mens andre en innviklede, bygger på følelsesmessige utløsningsmekanismer og premierer oss på et subtilt nevrokjemisk nivå. Men hver vane er formbar, uansett hvor innviklet den er. Den mest innbitte alkoholiker kan bli edru. De mest dysfunksjonelle firmaer kan forandre seg. En som hoppet av videregående kan bli en dyktig sjef.
Vaner er mektige, men skjøre. De kan oppstå uten at vi er klar over det, eller de kan formes med overlegg. De dukker ofte op uten vår tillatelse, men vi kan omskape dem ved å trikse med de ulike bestanddelene. De former livene våre i mye større grad enn vi er klar over - de er faktisk så sterke ar de sørger for at hjernen vår klamrer seg fast til dem og utelukker alt annet, deriblant også vår sunne fornuft.