Omtale fra forlaget
Denne boken er bygget på nyere forskning innen traumefeltet. Hilde Eeg Foss, selv pasient i psykisk helsevesen, tar opp det hun kaller usynlige traumer, og forklarer det som grunnleggende utrygghet som kan utvikles gjennom barnets tilknytningsmønster, uten at årsaken nødvendigvis er knyttet til konkrete, fysiske opplevelser eller overgrep.
Boken tar for seg hva som skjer i en traumatisert kropp, kombinert med forfatterens erfaringer og verktøy fra Modum Bad. Hun forklarer på en lettfattelig måte hvorfor disse verktøyene er virksomme, og viser hvordan du selv kan bruke dem for å få bedre livskvalitet.
Forlag Flux
Utgivelsesår 2020
Format Heftet
ISBN13 9788283840193
EAN 9788283840193
Språk Bokmål
Sider 128
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Superb innføring i hvordan leve med traumer, og hvordan de styrer, og former oss
Denne boken burde vært pensum i enhver utdannelse som fordrer kontakt med mennesker.
Eller bare leses av alle :)
For folk flest er det ikke vanskelig å forstå at konsekvensene av et konkret traume, som vold, krig eller ulykke kan skape problemer for den utsatte.
Noe annet er det med usynlige traumer, de er der, men er vanskelig å sette fingeren på og gjør det dobbelt vanskelig fordi det i tillegg mangler både kunnskap og forståelse for diagnosen (kompleks PTSD) ifølge forfatteren.
Hun skriver lettfattelig om egen erfaring og behandling, og knytter alt forståelig opp mot nyere forskning og faglitteratur. Jeg liker hvordan hun gjennom hele boken gir gode eksempler og sammenligninger.
Blant annet hvordan Ronja Røverdatter håndterer farens råd om å passe seg for fossen. Hun velger å oppsøke den og bruke tid ved den, fordi hun ikke finner det logisk å lære og passe seg for den ved å sitte dypt inne i skogen. Det er på denne måten forfatteren mener bedring kan skje i egne liv, eller som hjelp til andre, altså ved å oppsøke det vanskelige litt etter litt, og etterhvert opparbeide trygghet.
Viktige begrep som går igjen gjennom hele boken er trygghet, gode relasjoner, toleransevindu, følelsesregulering og mentalisering, noe som burde være tilstede i ethvert barns liv.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTilknytningsmønstrene er, som nevnt over, delt i fire grupper:
-Trygg tilknytning, som innebærer at mor/far er både fysisk og psykisk til stede og tilgjengelig, leser barnets signaler og svarer adekvat på dem. Da utvikler barnet trygghet.
- Unnvikende tilknytning, som innebærer at barnet lærer seg å dempe behovene for tilknytning og trygghet og følelsene i forbindelse med dette, fordi det opplever å bli avvist av mor/far når det søker tilknytning og trygghet.
- Ambivalent/motvillig tilknytning, som innebærer at barnet viser ofte og sterk tilknytningsatferd, fordi mor/far er mer opptatt av sine egne behov enn barnets.
- Desorganisert tilknytning, som innebærer at barnet er redd mor/far, samtidig som det trenger trøst og beskyttelse fra samme person. Det kan skyldes vold, overgrep mot barnet eller grov mistolkning og manglende evne til å lese og dekke barnets behov (Wallroth, 2011).
Hvis barnet opplever og lærer ett av de tre utrygge tilknytningsmønstrene, kan det føre til tilknytningstraumer seinere i livet, det vil si problemer med å forholde seg til andre og håndtere egne følelser og tress.