Ultraprosessert

hvorfor spiser vi greier som ikke er mat … og hvorfor klarer vi ikke å stoppe?

av (forfatter) og Lene Stokseth (oversetter).

Kagge 2025 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.20 (15 terningkast.)

38 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

«Etter denne boken blir maten aldri den samme. På en måte som er bra for deg.» -Marit Kolby Veldig mye av maten vi spiser består av ingredienser som er industrielt fremstilt. Både maten og markedsføringen gjør oss avhengige, og får oss til å spise for mye. Hva er egentlig denne maten? Vet du hva den gjør med helsen din? Overvekt eller diabetes 2 er ikke din skyld. Bestselgeren Ultraprosessert er en sjokkerende beretning om en kynisk industri som ødelegger liv og helse over hele kloden. Lege og forsker Chris van Tulleken forteller hva som skjer når han bare spiser ultraprosessert mat, såkalt UPF. Han skiver personlig og engasjerende om hva forskerne har funnet ut: UPF lurer hjernen og kroppen vår, slik at vi får lyst på mer. Men den tilfører ikke kroppen den næringen den egentlig trenger. Dermed blir UPF den fremste årsaken til en rekke livsstilssykdommer og tidlig død.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2025

Format Heftet

ISBN13 9788248938347

EAN 9788248938347

Språk Norsk bokmål

Sider 438

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 8 2 0 0 0

Bokomtaler

Det jeg likte best med boka var hvordan forfatteren ikke får deg til å føle deg som en fiasko hvis du spiser chips eller ferdigmat. I stedet peker han på hvordan matindustrien utnytter biologi og livsstil for å gjøre det nesten umulig å motstå. Det er som om han sier: «Det er ikke din feil, men nå som du vet bedre, kan du gjøre noe med det.» Samtidig er det frustrerende å lese om hvordan billig, ultraprosessert mat ofte er det eneste realistiske valget for mange.
Jeg skal bli flinkere til å sjekke hva jeg spiser fremover, for dette var en vekker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tenkte å sette meg på venteliste på denne på biblioteket, men orket ikke vente så jeg kjøpte den selv. Og var jeg ikke skeptisk til ultraprosessert mat tidligere, så ble jeg det i enda større grad etter å ha lest denne!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Noen mener at ultraprosessert mat bare er dårlig mat rent ernæringsmessig, og at den blir spist av folk som har et generelt dårlig kosthold, men når vi korrigerer for alt det der, forblir følgene for død og depresjon og vekt og hjerteinfarkt de samme. Det er ultraprosesseringen, og ikke næringsinnholdet, som er problemet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du lurer på om noe kan være ultraprosessert mat, tror jeg det kan være en god tommelfingerregel at hvis noen av ingrediensene også er å finne i deodoranten eller klysteret ditt, er det antagelig det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og så har vi alle plantegummiene. Xantangummi er en type gummi vi får i oss hele tiden. Den er et eksopolysakkarid: et sukkerholdig slim som skilles ut av bakterien Xanthomonas campestris, som danner svart råte på grønnsaker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke mat. Det er industrielt fremstilt spiselig substans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

38 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Glukoserevolusjonen - ta kontroll over blodsukkeret : gå ned i vekt, stopp søtsuget, få tilbake energien" av Jessie Inchauspé
  • "Stjålet fokus - grunnen til at du ikke klarer å følge med, og triksene du trenger for å klare å konsentrere deg igjen" av Johann Hari
  • "Spilleren - på innsiden av invasjonen som rystet verden og gjorde Volodymyr Zelenskyj til en leder" av Simon Shuster
  • "Den nye fisken - om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte" av Simen Sætre
  • "I morgen og i morgen og i morgen" av Gabrielle Zevin
  • "Skjerm barna - hvordan teknologien tok over barndommen : og hva vi kan gjøre for å ta leken og livet tilbake" av Maja Lunde
  • "Usynlige kvinner - hvordan mangel på data skaper en verden for menn" av Caroline Criado Perez
  • "Skogen - om trær, folk og 25 000 andre arter" av Anne Sverdrup-Thygeson
  • "Andromeda" av Therese Bohman
  • "Kan du høre byen puste ut" av Don Martin
  • "Maskiner som tenker - algoritmenes hemmeligheter og veien til kunstig intelligens" av Inga Strümke
  • "Leksjoner i god kjemi" av Bonnie Garmus
Alle bokanbefalinger for dette verket