Omtale fra forlaget
Noen ganger er en enkel fottur en politisk handling.Da Raja Shehadeh begynte å vandre rundt i de palestinske fjellene, var landskapet mer eller mindre uforandret siden Jesu tid, og forfatteren var ikke klar over at det var i ferd med å forsvinne. Men en dag dukket betongen opp, og en irreversibel prosess ble satt i gang av et folk som mente å ha en større rett til landet.Denne boka skildrer sju fotturer Shehadeh tok i løpet av 27 år, i fjellene rundt Ramallah, i ørkenen som omgir Jerusalem og de store kløftene ved Dødehavet, områder som i dag er mer eller mindre utilgjengelige.Raja Shehadeh (f. 1951) er jurist og grunnlegger av menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq. Han er også blant Palestinas fremste forfattere. Shehadeh bor i Ramallah på Vestbredden.
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2025
Format Innbundet
ISBN13 9788243016569
EAN 9788243016569
Språk Bokmål
Sider 177
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
La meg si det med en gang, dette er en lærerik og interessant bok. Raja Shehadeh er vandrer, advokat og forfatter (f. 1951) bosatt i Ramallah på det som i dag kalles Vestbredden. Han har vandret i dette vakre og varierte landskapet fra 1978 til 2007, nytt den uberørte naturen, kjent frihetsfølelsen. Og han har sett, og følt på kroppen, de uopprettelige skadene den israelske bosettingspolitikken har påført området. Landet er blitt bortimot ufremkommelig, pakkfullt av jødiske boligkomplekser, betongmurer og motorveier forbeholdt jøder. Palestinsk jord er ekspropriert, eller bare tatt, av den israelske staten, kartene tegnet på nytt. I en sterk scene beskriver Shehadeh hvordan han uforvarende har kjørt inn i et slags industriområde og ikke finner veien ut igjen, før etter flere timer med leting og stigende panikk.
Under sine vandringer reflekterer Shehadeh over barndomsminner, reiselitteraturen fra 1800-tallet, sitt liv som advokat og sin kamp for et fritt Palestina. Gjennom egne erfaringer og observasjoner gir han oss et mer helhetlig bilde av den tragiske utviklingen på Vestbredden.
Det er palestinernes væpnete kamp mot okkupanten Israel som har fått mest oppmerksomhet i norske medier. Shehadeh valgte en annen vei. Han har brukt sitt yrkesaktive til å kjempe for Palestina gjennom lovverket og rettsapparatet. Han har ført utallige rettsaker for palestinske grunneiere for å sikre dem deres rettmessige eiendommer. I dag (april 2025) må vi bare slå fast at ingen av metodene så langt har ført frem.
Norske politikere liker å fremheve seg som viktige fredsmeklere i Midtøsten. Ikke så ifølge Shehadeh: «Denne dyrkelsen av gjestfrihet og tillit har iblant slått tilbake på araberne selv. I avgjørende øyeblikk i vår historie har arabiske ledere ikke greid å se forbi mennesket de overøste med vennlighet og til politikken det tjente. Mange av oss falt for sjarmen til dem som kom for å kolonialisere landet vårt, enten de var briter eller sionistiske jøder. I nyere tid var det nordmennene, nykommere på den internasjonale arena, som utnyttet denne svakheten ved å invitere de palestinske forhandlerne til å bo sammen med sine israelske partnere i et hus i Norges skoger, hvor også barna til de norske embetsmennene var med for å lette stemningen. Alt dette i den hensikt å skape tillit mellom partene, som om det utelukkende var mangel på tillit saken dreide seg om, og ikke kolonialiseringen av Palestina! Nordmennene lyktes. Oslo-avtalen ble underskrevet, bosetningene ble ikke fjernet, og den etterlengtete freden ble aldri en realitet.» (s. 125)
Boken gir interessante innblikk i politiske uenigheter innad i det palestinske folket, og motsetninger mellom generasjonene.
Boken er velskrevet, en spesiell blanding av politikk og poetiske naturskildringer. Den vant i 2008 The Orwell Prize, en prestisjetung pris for «to make political writing into an art». Velfortjent!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket16 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketDette er bøker som gir et bredt bilde av Palestina og det palestinske folket. Mange synes «konflikten» mellom Palestina og Israel er vanskelig å forstå. Mitt håp er at litteraturen kan være til hjelp; spesielt til å se de lange linjene i palestinernes historie.
Listen inneholder både sakprosa, skjønnlitteratur og poesi. Flere forslag mottas med takk.
Noen av bøkene tar utgangspunkt i Israel. Når de likevel er kommet med på listen er det fordi de viser sider ved Israel som har hatt og har avgjørende betydning for palestinerne.
Listen er laget i januar 2025. Gaza ligger i ruiner, hundretusener av palestinere er drept, såret, syke, hjemløse og utmattete. En skjør våpenhvile råder på Gaza, mens Israel går til nye militære angrep på Vestbredden. Donald Trump har nettopp tiltrådd som USAs president, og palestinernes skjebne synes mer fortvilende enn noen gang.