Hva vil det si å være svart og kvinne? Hva er avkolonisering, og hvordan virker kolonialismens kategorier fortsatt på oss i dag? Hvordan kan litteraturen og språket bli et sted for frigjøring og forandring?
Tsitsi Dangarembga er Zimbabwes fremste nålevende forfatter og en av de viktigste stemmene i moderne afrikansk litteratur. I dette essayet vever hun sammen det personlige og det politiske i en lysende utforsking av rase, kjønn, politikk og historie. Svart og kvinne er en skarp og polemisk introduksjon til noen av de mest sentrale temaene i dagens debatt - og en døråpner inn til et unikt forfatterskap.
Forlag Forlaget Press
Utgivelsesår 2023
Omtalt person Tsitsi Dangarembga
Svært interessant, men også krevende, siden det er mye her jeg ikke har bakgrunnsinformasjon om. Dangaremba viser tydelig sammenhengene mellom kolonisering/ imperialisme, svart avmakt og kanskje særlig hvordan dette har gitt svarte kvinner færre roller og færre maktmuligheter - fokus på forfatterens hjemland Zimbabwe.