Sand, vind og stjerner

av (forfatter) og Andreas Hoell (oversetter).

Heinesen forlag 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.40 (5 terningkast.)

14 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I Sand, vind og stjerner, som foregriper Den lille prinsen, og som i formen arter seg som et konglomerat av personlige opplevelser, filosofiske refleksjoner og eventyr, lovpriser Antoine de Saint-Exupéry fundamentale menneskelige verdier og opplevelsen av virkelighetens nærvær og mening. Boken rommer et vell av enestående vakre og autentiske skildringer fra reiser i Syd-Amerika og Nord-Afrika, og den kaster lys over hvordan et liv i flyvningens tjeneste påvirket Saint-Exupéry, både som menneske og som dikter. Det er i flyet, hvor han trakk seg tilbake "som i et tempel", at han opplever kontrasten mellom den øde, sterile fysiske verden og menneskets fruktbringende åndelige verden. Han blir opptatt av menneskets sårbarhet i konflikten med de krefter som vil berøve det den sjelelige dimensjon, og av de gode kreftene som ligger i vennskap, samhold og solidaritet.

For denne boken ble forfatteren belønnet med Det franske akademis Grand Prix du Roman og den store amerikanske litteraturprisen National Book Award.

Bokdetaljer

Forlag Heinesen forlag

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788281770454

EAN 9788281770454

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 194

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 1 1 0 0 0

Bokomtaler

Dramatisk og lyrisk om pionérflyging på 1920-tallet
En fantastisk bok❗️Utgangspunktet, postflyging med småfly over Andesfjellene i Sør-Amerika og Sahara-ørkenen i Afrika er for lengst historie. Det var også forfatteren klar over da han skrev denne boka utgitt i 1939. Han ser for seg at flytrafikken raskt ville utvikle seg til noe tryggere og mindre utfordrende.

Likevel er boka forbausende frisk og moderne i sitt syn på tilværelsen. Flere ganger sammenlikner han pionèrflygerne med trauste bønder. De er begge fullstendig avhengige av å tolke omgivelsene riktig for å lykkes. Men det er nok få bønder som har gjennomgått de dramatiske havariene som Saint-Exupéry kan fortelle om seg selv og sine kolleger.

Oversettelsen fra 1952 er modernisert i denne nyutgaven. Jeg synes oversetteren har lykkes i å gjengi forfatterens kraftfulle tekst på godt norsk. Så får en heller bære over med at Saint-Exupéry ikke har noe særlig til overs for vanlige byfolk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

[...] på denne dårlig opplyste ørkenpletten satt seks eller syv mennesker som ikke eide annet i hele verden enn sine minner. Og de delte usynlige rikdommer.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

For å beskrive verden av i dag bruker vi et språk som var beregnet på verden av i går. Og vi synes fortidens måte å leve på svarer bedre til vår natur, fordi levemåten passer bedre til språket vårt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er kanskje vakkert å dø for å utvide sitt fedrelands territorium, men krig i våre dager ødelegger det den påstår å fremme. [ ... ] Seieren tilfaller den som råtner sist, men i virkeligheten råtner de to motstanderne sammen. (Skrevet 1939).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er lykkelig i mitt yrke. Jeg føler meg som en bonde som pløyer stjernene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når man tror at maskinen ødelegger mennesket, er det kanskje fordi vi mangler litt avstand for å kunne bedømme virkningene av så hurtige forvandlinger som dem vi har opplevd. Hva er vel de hundre årene som utgjør maskinens historie, sammenlignet med menneskeslektens to hundre tusen år? Vi har knapt nok fått installert oss i denne verden av gruver og elektriske sentraler. Vi har bare så vidt flyttet inn i dette nye huset, som vi ikke har bygd ferdig engang. Alt omkring oss har forandret seg så fort: samfunnsforhold, arbeidsbetingelser, skikker. Selve vår psykologi er omkalfatret ned til sin dypeste grunnvoll. Våre begreper om atskillelse, fravær, avstand og hjemkomst dekker ikke lenger de samme realitetene, selv om ordene er de samme som før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Legenden om den hellige drankeren - tre langnoveller" av Joseph Roth
  • "Meursault-saken - en roman fra Algerie" av Kamel Daoud
  • "Sommerregn" av Marguerite Duras
  • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
  • "Djevelens time" av Fernando Antonio Nogueira Pessoa
  • "Skjønnhet er et sår" av Eka Kurniawan
  • "Tritonus - en skjærgårdsfortelling" av Kjell Westö
  • "En sommer med Montaigne" av Antoine Compagnon
  • "Stjernenes knitring" av Jón Kalman Stefánsson
  • "Petersburgnoveller" av Mykola Gogol
  • "Stjernens time" av Clarice Lispector
  • "Forelskelsene" av Javier Marías
Alle bokanbefalinger for dette verket