Omtale fra forlaget
Antony Beevor, forfatter av den anerkjente internasjonale bestselgeren Stalingrad, samler den nyeste forskningen for å skrive den mest komplette boken hittil. Det er en gripende fortelling som viser konflikten sett gjennom øynene til alle fra arbeideren i Petrograds gater til soldatene i de ulike hærstyrkene, offiserer på slagmarken og kvinnelegen på et krigssykehus. Etter sammenbruddet av tsarimperiet raste mellom 1917 og 1921 en ødeleggende kamp i Russland. Mange anser denne voldsomme borgerkrigen som en av de viktigste begivenhetene i moderne tid. En uforsonlig allianse av moderate sosialister og reaksjonære monarkister hadde liten sjanse mot Trotskijs røde hær og Lenins kommunistiske diktatur. Terror skapte mer terror, som igjen førte til enda flere og større grusomheter mellom folk, mann mot mann, mot kvinner og barn. Kampen ble på mange måter starten på en verdenskrig da Churchill satte inn tropper fra det britiske imperiet, med støtte fra væpnede styrker fra USA, Frankrike, Italia, Japan, Polen og Tsjekkoslovakia
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788202730154
EAN 9788202730154
Omtalt tid 1900-1945
Språk Bokmål
Sider 648
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Antony Beevors Russland: Revolusjon og borgerkrig, 1917–1921. Jeg vet ærlig talt ikke helt hva jeg skal føle. På den ene siden tok boka meg med på en detaljert reise fra tsarens fall til bolsjevikenes seier, og Beevor leverer et vell av informasjon om slag, politikk og folkene som sto midt i stormen. Han prøver å krydre det hele med skildringer av sentrale skikkelser og tidsvitner, og jeg setter pris på at han får frem noe av det menneskelige i alt kaoset. Men på den andre siden – det tente aldri ordentlig gnisten i meg. Det føltes litt som en reprise av ting jeg har lest før, men uten å overraske eller virkelig dra meg inn.
Det som virkelig utfordret meg, var det enorme antallet personer jeg måtte prøve å holde styr på. Revolusjonære, generaler, politikere – de dukket opp i fleng, og til slutt ble det bare en suppe av navn i hodet mitt. Jeg tok meg selv i å miste tråden midt i endeløse troppebevegelser og politiske krangler, og selv om jeg vet at Beevor har gjort hjemmeleksa si, ble det mer slitsomt enn gripende. Kanskje hadde jeg for høye forventninger etter alt jeg har hørt om ham, men selv om boka er grundig og tydelig myntet på de spesielt interesserte, klarte den ikke helt å fenge meg fullt ut. Det er synd, for det menneskelige glimtet er der – det bare drukner litt i mengden av fakta og detaljer.