De var ganske vanlige folk. Men på hemmelig oppdrag for Gestapo utførte de brutal tortur og sendte 1000 nordmenn til konsentrasjonsleire.
Her får du hele historien om Rinnanbanden. Store deler av den er aldri før fortalt.
Få temaer fra annen verdenskrig i Norge vekker så sterke følelser som historien om Rinnanbanden i Trondheim. På oppdrag for Gestapo, anført av Henry Oliver Rinnan, utførte de mer enn 70 medlemmene av gruppen svik, tortur og angiveri av et omfang som sendte 1000 nordmenn i konsentrasjonsleire. Helt vanlige mennesker, med rent rulleblad, men under ekstreme omstendigheter, var enten delaktig i tortur, eller visste om at det foregikk. Flere av intervjuene til denne boka ble gjort for flere år siden, under forutsetning av at historien ikke skulle offentliggjøres før informantene selv var døde. Nå får vi vite hva de hadde å si.
Forlag Kagge
Utgivelsesår 2022
Veldig bra, ikke minst takket være registeret, slik at man kan følge de ulike personene gjennom boken ved å slå opp sidetallet. Men på s. 185 stusset jeg over å lese: "Den siste kvelden i 1945 var det fest hjemme hos Rinnan." Neppe. Det var nok siste kvelden i 1944. "en kvinnelig husholderske" blir også rart. Husholdersker, syersker og sykepleiersker er som kjent kvinnelige, det ligger i ordet.