Revolusjonens datter

jakten på Elisabeth Sverdrups historie

av (forfatter).

Cappelen Damm 2016 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (3 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2016

Format E-bok

ISBN13 9788202422844

EAN 9788202422844

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Norge

Omtalt person Johan Sverdrup Elisabeth Sverdrup

Språk Bokmål

Sider 352

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Dette er en bok helt etter mitt hjerte, - en kildenær skildring av levd liv i «gamle dager»! Den opererer på flere nivåer: vi har nåtidsskildringen av forfatterinnens jakt på spor etter Elisabeth Sverdrup i arkiver og bøker, - noe som også fører oss land og strand rundt - , så har vi historien om E.S.'s liv på 17-1800-tallet slik den trer frem av disse kildene og sett i sammenheng med den tidens idéhistoriske strømninger, og så har vi fremstillingen av hennes indirekte betydning for den politiske utviklingen i Norge på 1800-tallet gjennom hennes sterke innflytelse på nevøen, Johan Sverdrup, fremtredende norsk politiker og etterhvert statsminister.

Som bokens tittel formidler, var Elisabeth Sverdrup sterkt preget av tankene bak den franske revolusjon. Hun var utsatt for en svært hard barneoppdragelse, og om bakgrunnen for hennes frihetstrang skriver hun selv: «Det despotiske, det tyraniske Aag, hvorunder jeg henlevede mine Barndoms- og tidligste Ungdomsaar, indgav mig det dybe Had til allehaande Despotisme og Undertrykkelse, som har fulgt mig mit hele Liv igjennem, og vist følger mig til Graven. Hvor ofte ønskede jeg ikke, at kunde afkaste Aaget.» Et lignende utgangspunkt var det nok mange som hadde og ble kuet av på den tiden, men Elisabeth, som var utrustet med en stor kunnskapstørst, kastet seg over bøkenes verden hvor hun leste seg opp på tidens frihetstanker. Hun forble ugift og levde et liv som var vanlig for datidens ugifte kvinner, som «tante» i nære familiers husholdninger. Men Elisabeth gikk ikke bare tilhånde i husholdningen, hun var lærer for barn i flere generasjoner. Sin viktigste rolle spilte hun i en av brødrenes husholdning, han var enkemann med mange barn, hvorav ett av dem var den fremtidige statsministeren, Johan. Hun videreformidlet sine kunnskaper og sin frihetstrang til disse barna og trente dem opp i diskusjonsteknikk, - en egenskap nevøen fikk stor nytte av senere. «Fædrelandet skylder henne en ganske særegen tak» ble det skrevet noen år etter Elisabeths død i 1865.

Det har vært en spennende ferd å få være med på denne jakten etter «revolusjonens datter» og komme tett inn på et av disse «glemte» livene til 1800-tallets ugifte kvinner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

... er jeg forvisset om, at den [Friheden] engang skal gaae seierrig ud af Kampen, thi Idéer, der ere Frugte af den fremadskridende Frihedsaand, kan ikke tilintetgjøres. Oplysning maa gaae forud for Frihed.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det tænkte er Sjælens høyeste Forrætning og at sige hvad man tænker, er den dristigste Kraftyttring af det moralske Mod.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Af alt Sværmerie, er Frihedssværmeriet det skadeligste: det er en farlig, en ødeleggende Pest."

(Ikke sagt av Elisabeth Sverdrup, men hentet fra en avisartikkel under den franske revolusjon.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Nini Roll Anker - en kvinne i tiden" av Tordis Ørjasæter
  • "Brevet fra Betsy" av Marianne Storberg
  • "La meg bli som leoparden - Ragnhild Jølsen - en biografi" av Arnhild Skre
  • "Gjenferdet av Alexander Wolf" av Gajto Gazdanov
  • "Madonna i pels" av Sabahattin Ali
  • "Löwenskölds ring ; Charlotte Löwensköld" av Selma Lagerlöf
  • "1814 - miraklenes år" av Karsten Alnæs
  • "Karavane - mesternoveller i utvalg" av Gordon Hølmebakk
  • "Som svaler kom de" av William Maxwell
  • "Venner til sist" av Jane Gardam
  • "Inni er vi alltid unge - aldringsmeditasjoner" av Sissel Gran
  • "Heim" av Johan B. Mjønes
Alle bokanbefalinger for dette verket