Reformasjonen

den store historien

av (forfatter) og Kjetil Evjen (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2017 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.10 (10 terningkast.)

47 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I år er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken i Wittenberg. Dette ble starten på en periode med store omveltninger i Europa, både politisk og religiøst.
Forfatterne tar for seg forutsetningene for reformasjonen og dens revolusjonerende betydning for den vestlige verden i århundrene som fulgte. Bokens kapitler tar for seg hvert av de fem århundrene. Avslutningsvis diskuteres hvordan protestantismen i våre dager søker å tilpasse seg akselererende samfunnsendringer. Hvilken rolle spiller arven fra fortiden for den situasjonen kirken i dag befinner seg i?
Reformasjonen er selvsagt et teologisk opprør mot den katolske kirkens dominans i Europa, men den er også noe mer. Den ble er begynnelsen på sekulariseringen av samfunnene i Europa. En rent teologisk eller kirkehistorisk tilnærming gir ikke en fyllestgjørende bakgrunn for hvorfor reformasjonen kunne lykkes. Det politiske aspektet ved reformasjonen er vel så viktig, fordi det selvsagt handler om makt.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2017

Format E-bok

ISBN13 9788241915758

EAN 9788241915758

Omtalt tid Nyere tid

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 381

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 7 1 0 0 0

Bokomtaler

I en bokanmeldelse her på NRK skriver anmelder:

«I sin siste bok ser Frank Aarebrot på reformasjonen med statsvitenskapelige briller og deler ut biroller til blant andre Marx og Milosevic. Det tar litt mer enn 500 minutter, men er verdt strevet.#

En bok på 381 eksklusive bilder spekket med fakta krever sin leser. Så ja, strevsomt har det til tider vært. Særlig begynnelsen. Det som beskrives skjedde langt tilbake i tid er mindre interessant enn når vi nærmer oss vår tid. Samtidig må dette stoffet inntas fordi det hjelper å forstå vår kaotiske nære fortid og nåtid.

Innholdet er fordelt på 7 kapitler med underkapitler, og kapittel 1 starter slik:

«Den 31. oktober 1517 publiserte Martin Luther (1483-1546) sine 95 teser. Formålet med disse tesene var å sette i gang en debatt blant Luthers studenter og kollegaer. Ambisjonen var å forandre deler av den katolske kirkes praksis. Det er derfor vi kaller dette for en reformasjon, og ikke en revolusjon. Luthers hensikt var ikke å forkaste kirkens enhet, men å forbedre forholdet mellom kirkens liv og lære. Ifølge Luthers venn, støttespiller og biograf, Philipp Melanchthon (1497-1560), ble disse tesene spikret opp på døren til hovedkirken ved universitetet i Wittenberg, hvor de begge virket som professorer.
Denne handlingen regnes som starten på reformasjonen. I de aller første årene etter 1517 var det imidlertid lite som tydet på at Luthers handling ville være starten på noe som ville føre til monumentale samfunnsendringer. Det er andre begivenheter i årene som fulgte, som kanskje i større grad peker frem mot at noe fundamentalt var i endring...»

I tillegg til kapittelinndeling med beskrivende overskrifter, er det bakerst i boken en litteraturliste og et register. Derfor er dette en fin oppslagsbok.

Det siste kapitlet er en form for oppsummering, og underkapitlet «Protestantismens rolle for de siste 500 års samfunnsutvikling» starter slik:

«Det er allment akseptert at reformasjonen var med på å forme dagens Europa, og at den også kom til å få stor påvirkning utenfor Europas grenser. Når man derimot kommer til å se hvordan og hvorfor dette skjedde, så er ikke enigheten like stor. Det finnes dermed mange versjoner av historien om reformasjonen.
For noen handler reformasjonen om frihet fra en undertrykkende katolsk kirke. Dermed blir Luther symbolet på en individualist som protesterer mot et autoritært system. Den videre historien blir en fortelling om hvordan økt leseferdighet og bibelkunnskap starter en utdannelsesrevolusjon som selvstendiggjør individet. Når Luther først tar mot til seg og stiller spørsmål ved den katolske kirkes tradisjonelle autoritet, inspirerer han også menneskene til å stille spørsmål ved andre etablerte tradisjoner. Reformasjonen blir da forløperen til det moderne kritiske mennesket, vitenskapsrevolusjonen og til liberale ideer som demokrati, likestilling og den sekulære verden. En slik gjennomgående positiv analyse kan i dagens debatt kan lede til den konklusjon at «problemet med islam er at de ikke har hatt en reformasjon».

Det er mye fakta å ta innover seg. Noe kjenner jeg igjen fra andre bøker jeg har lest. Uansett, jeg er helt klart blitt mer opplyst om tema boken belyser ved å lese den.

Omtale kopiert fra dette blogginnlegget - link

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Engasjerende historiefortelling. Meget lesbar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Engasjerende historiefortelling. Meget lesbar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

47 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Vi som elsker Europa - et nytt EU for en ny tid" av Sten Inge Jørgensen
  • "Den store forsoningen - norsk historie 1905-1945" av Finn Olstad
  • "Hagelin - Quislings høyre hånd" av Nina Drolsum Kroglund
  • "Livet fra A til Å - en bok om deg" av Dag O. Hessen
  • "Kampen om korset i politikken" av Helge Simonnes
  • "Alt med måte - politiske samtaler" av Torbjørn Røe Isaksen
  • "Den lange oppturen - norsk historie 1945-2015" av Finn Olstad
  • "Martin Luther - rebell i en brytningstid" av Heinz Schilling
  • "Nazismens idéunivers" av Carl Müller Frøland
  • "Bibelen - boken som formet v√•r kultur" av Dag Kullerud
  • "Da Gud skiftet mening - femti år som forandret kirken" av Trond Bakkevig
  • "Dovre faller - Norge 1814-2014" av Espen S√∏bye
Alle bokanbefalinger for dette verket