Omtrentlig landskap

roman

av (forfatter) og Stein Dahl Mathisen (oversetter).

Bokvennen 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (6 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Et lite norsk fiskevær nord for polarsirkelen. I denne verdens utkant lever Kathrine. Hun er 28, har et barn fra første ekteskap og bryter sjelden med dagliglivets gjøremål. Hun blir kjent med Thomas og gifter seg med ham. Han er et godt parti, han gir henne et fast holdepunkt i livet. Men så gjør Kathrine en opp.dagelse som sårer henne dypt.

«Peter Stamm briljerer også i sin andre roman gjennom sitt klare, avbalanserte og bare tilsynelatende enkle språk. Stilen portretterer samtidig også bokens skjøre heltinne, en kvinne på leting. Kathrine erkjenner: Bare den som finner seg selv, kan leve. En besnærende god bok. Stamms setninger klirrer som is og svever som en snøfille.» FRANKFURTER RUNDSCHAU

«Denne vidunderlig, lett skisserte reisen fører inn i en tilstand av bestyrtelse som det er vanskelig å finne ord for.» DER SPIEGEL

«En storslagen bok!» NZZ / IRIS RADISCH (DIE ZEIT)

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788274886186

EAN 9788274886186

Omtalt sted Nord-Norge

Språk Bokmål

Sider 153

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 1 1 2 0 0

Bokomtaler

Om ensomhet i verdens utkant

Peter Stamm (f. 1963) tilhører toppsjiktet av sveitsisk samtidslitteratur. Han har studert anglistikk, psykologi og psykopati, og har hatt lengre opphold i Paris, New York og Skandinavia. Han har jobbet som frilansforfatter og -journalist siden 1990, har utgitt seks roman, fire novellesamlinger og et dusin hørespill. Han er en prisbelønt forfatter, som blant annet har vært finalist til Man Booker International Prize 2013. I den forbindelse ble han i New York Times betegnet som "one of Europe´s most exciting writers". (Kilde: forlagets presentasjon av forfatteren.)

Handlingen i "Omtrentlig landskap" finner sted nord for Polarsirkelen, nærmere bestemt i et ikke navngitt fiskevær i Finmark. Stedet beskrives som verdens utkant, et sted hvor det skjer lite. Her lever Kathrine. Hun er i slutten av tyveårene og hun har et barn fra sitt første mislykte ekteskap med en alkoholisert og voldelig ektemann. Etter bruddet opprettholder hun en slags lyst til å leve, selv om det er heller få lyspunkt i tilværelsen. Det faktum at hun er ung og attraktiv gjør at hun i alle fall får oppmerksomhet fra de få mennene som er der, selv om det aldri handler om kjærlighet.

Så treffer Kathrine Thomas. Han er alt som eksmannen ikke var. Han er en mann som vet hva han vil og som har en retning i livet.

"Omtrentlig landskap" er fortalt i en nokså knapp stil, uten for mange språklige viderverdigheter. Det blir i knappeste laget for meg, som liker et mer blomstrende og poetisk språk. I alle fall tenker jeg at historien om Kathrine kunne kledd en mer poetisk fortellerstemme. Dypest sett handler denne romanen om en dyp ensomhet og en lengsel etter en tilhørighet som ikke finnes i Kathrines verden. Kanskje er hun i for stor grad prisgitt det lille lokalsamfunnet hvor det er så få valg? Og når hun legger ut på en reise sydover i Europa, slipper ikke ensomheten tak i henne. Hun passer i grunnen ikke inn noe sted, og vender derfor tilbake til stedet hun kom fra - med uforrettet sak ... Eller har hun tvert imot funnet tilbake til kjernen av seg selv?

Jeg er sikker på at dette er en bok som vil gi mange lesere en hel del, selv om den ikke ble noen innertier for meg. Kanskje skrudde jeg også forventningene litt for høyt fordi den på forhånd var beskrevet som et mesterverk? Tematikken med et ensomt fiskevær i verdens utkant som bakteppe, er nok mer eksotisk i Sveits enn i Norge ...

Her kan du lese resten av min bokanmeldelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Piken med fingerbølet - roman" av Michael Köhlmeier
 • "Togdrømmer" av Denis Johnson
 • "Jerv" av Ida Fjeldbraaten
 • "Dette snakker man bare med kaniner om" av Anna Höglund
 • "Å tale og å tie - essay" av Vigdis Hjorth
 • "Det siste fotografiet" av Thorvald Steen
 • "De siste kjærtegn - roman" av Kjersti Anfinnsen
 • "Vi dyra" av Justin Torres
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
 • "En sommer med Montaigne" av Antoine Compagnon
 • "Velkommen til Amerika" av Linda Boström Knausgård
 • "Levende og døde" av Kang Han
Alle bokanbefalinger for dette verket