Man kan nærmest få inntrykk av at denne boka forteller to (eventuelt tre) forskjellige historier, hver sine egne hovedpersoner. Det er historien om en kvinne med røtter fra Bangladesh som familien vil tvangsgifte. I minst like stor grad er det historien om to tvillingbrødre som er blitt brukt i et høyst tvilsomt forskningsprosjekt. Lisbeth Sander er også der og binder de to historiene sammen på et vis, samtidig som vi kan si at hennes søken etter sannheten om egen barndom, utgjør bokas tredje historie.
ADVARSEL TIL LESERE AV DENNE OMTALEN: Har du ikke lest denne boka før, bør du kanskje ikke lese det som følger. Her røpes nemlig omtrent alt. Dette er først og fremst skrevet for de som allerede kjenner boka, men som trenger en liten oppfriskning. Har du like skrantende hukommelse som jeg, kan du kanskje til og med ha nytte av det som følger……*
Boka starter med at Lisbeth Salander er i fengsel. Her soner hun en kortere dom for bortføringen av en liten gutt (se forrige bok i serien). I fengselet blir hun kjent med Faria Kazi som igjen terroriseres av den fryktinngytende mafiakvinnen Benito som alle (også fengselsbetjentene ) er ekstremt redde for.
Faria sitter fengslet fordi hun er ansvarlig for at hennes ene bror døde. Familien ville tvinge Faria til å gifte seg med en rik slektning. Hun rømte hjemmefra og tok inn hos en venn, Jamal. De to ble kjærester, men storebrødrene hennes sporet henne opp. De klarte å stelle i stand en ulykke ved å dytte Jamal under t-banen. I Farias fortvilelse da hun får vite dette, kom hun til å puffe til sin ene bror slik at han falt ut av vinduet.
Lisbeth søker informasjon om barnehjemmet der hun ble plassert som barn. Hennes gode venn Holger Palmgren vil hjelpe henne. Men før han kommer i mål, blir han drept av en mystisk kvinne. Men først rekker han å gi Mikael Blomkvist noen opplysninger å søke videre på. Disse fører ham til kvinnen Hilda non Kantenborg. Hun kan fortelle om et forskningsprosjekt og om de involverte psykiaterne. De ville finne ut met om hvilken vekt arv kontra miljø har på et menneske. I prosjektet sitt brukte de tvillingpar, helst eneggede, hentet ut fra forskjellige barnehjem. Disse tvillingene ble så plassert hver for seg i fosterfamilier. Det spesielle var at det overhodet ikke ble tatt hensyn til barnas beste da de valgte ut familier. Det som telte for dem var at fosterfamilien for hver tvilling skulle være så ulike som mulig. En av psykiaterne knyttet til prosjektet var Rakel Greitz. Nå vil hun for all del skjule hva hun holdt på med den gang. Derfor dreper hun Holger Palmgren før han rekker å undersøke mer.
Lisbeth er toegget tvilling. Selv ble hun som liten fjernet fra moren og plassert på barnehjem, mens søsteren ble tatt hånd om av den heller onde faren. Leo og Daniel er eneggede tvillinger. Leo vokste og i rikdom, omgitt av stor kjærlighet. Tvillingbroren Daniel ble plassert hos en heller fattig bonde der han måtte slite ute på markene fra morgen til kveld. Begge brødrene hadde stort talent for musikk, men istedenfor å bygge videre på det, ble Leo lokket inn i finansverden. Daniel lærte seg selv å spille gitar og rømte fra gården. I årevis levde han fra hånd til munn, først i Sverige og deretter over i Amerika. Som voksne møtes de to tvillingene, men også Rakel Greitz er der. Tvillingbrødrenes nærvær reiser spørsmål som kan spolere planene hennes. En av dem (Leo) må vekk og den andre (Daniel) må ta hans plass. En sprøyte innsatt med gift får Leo til å miste bevisstheten. Rakel og hjelperen hennes frakter de to brødrene ut i skogen for å finne en plass der liket av Leo kan skjules. Men Daniel setter alt inn på å gi broren kunstig åndedrett. Han lykkes til slutt både i å redde brorens liv og å lure Rakel og hjelperen hennes. Resultatet blir at Leo kommer seg levende unna, og i all stillhet forlater han landet. Daniel blir værende i Stockholm, nå under navnet Leo Mannheimer.
Lisbeth på sin side er truet av fare fra to sider. Benito og Bashir (Farias bror)somhar sitt å hevne. De får fatt i Lisbeth og kjører henne ut i ødemarka i den hensikt å gjøre kål på henne for godt. Men Lisbeth, som er både oppmerksom og smart, klarer å overliste de to andre. Hjelp får hun også gjennom vennene sine i Hakkerrepublikken som følger ruten hennes på datamaskinene og videresender informasjon til politiet. Også Faria, som samtidig sitter i samtale med advokaten sin (Mikael Blomkvists søster), bidrar til at politiet kan dukke opp og arrestere både Benito og Bashir. Nå er det ikke så vanskelig for Lisbeth å få satt en endelig stopper for den nå så kreftsyke Rakel Greitz. Historien som Rakel hadde satt alle krefter inn på å skjule, er nå klar til offentliggjøring i neste nummer av tidsskriftet Millennium.
Underlig nok opplevde jeg det som litt strevsomt å komme gjennom denne boka. Kanskje skyltes det et relativt stort persongalleri eller også fortellerstilen. Mye av den nødvendige bakgrunnen for handlingen blir formidlet gjennom samtaler mellom personene, samtaler der man som leser ikke alltid formår å fange opp det som er viktig for den senere handlingen. En tredje litt trøblete ting er tidsaspektet. Ikke alle hendelser skjer i samme rekkefølge som de dukker opp i boka, f.eks har møtet mellom de to tvillingbrødrene skjedd halvannet år før resten av handlinga.