Møt August Engelhardt
nudist, vegetarianer og en rastløs soltilbeder fra keiserens Tyskland som tidlig på 1900-tallet setter seil mot Stillehavs-koloniene i Ny-Pommern for å starte sitt eget lille imperium av kokovorer, basert på en egenkomponert kokosnøttfilosofi. Med Imperium skriver Kracht seg lekent rundt den historiske personen Engelhardt i en roman som kaster lange skygger innover det tyske 1900-tallet. "Et mesterverk"- Die Welt
Forlag Pelikanen
Utgivelsesår 2015
Omtalt tid 1900-1914
Omtalt sted Ny-Guinea
Omtalt person August Engelhardt
Velskreven, god roman, men jeg ble ikke HELT forelsket.
Vanvidd og vanvittig bra om tysk klin kokos kokosnøtt-eksentriker på en sydhavsøy i en tysk koloni i tropene for drøye 100 år siden. Det beste er at denne aparte figuren faktisk har levd! Derfor er Imperium en slags doku-biografisk-roman. Herr Kracht (forfatteren) har bare tatt seg noen få friheter, men i essens er dette en dokumentar-roman. Meget bra det hele, bortsett kanskje fra litt for mye fremmedord på de fleste sider i storyen. Ok, det gir vel en artig og muligens akademisk schwung over det hele, alle disse fremmedordene, men likevel. Ganske irriterende å hele tiden måtte slå opp uforståelige fremmede ord, sjekke betydningen, på Google. Vel, Imperium fortjener likevel en femmer på terningen. Dette er herlig bisarr moro, all the way!
Vel...boken lånte jeg av min bror og jeg leste den i Covid 19-høsten, 2020.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLützow var utbrent, det vil si ferdig; han var sivilisasjonstrett og hadde med seg en skremmende ansamling av halvinnbilte sykdommer som han frimodig hadde benyttet seg av for å dekke over sin tyske hverdags sørgelige tilstand med hypokondriens duk. Han led skiftevis, alt etter værsituasjon og dagsform, av astma, revmatisme, kikhoste, migrene, lede, kuldegysninger, anemi, tæring, øresus, osteoporose, ryggsmerter, innvollsorm, lysømfintlighet og kronisk snue.
Det dominerende synet at tiden er en ustoppelig strøm der alt har sin presise begynnelse og sitt klart definerte forløp, har også satt seg fast i Slütters tenkning; allikevel er det, slik han blir klar over i mangt et lyst øyeblikk, snarere som om slutten nok står fast, men ikke den evigvarende nåtiden som vet å føre en dit. Det perfide, ufattelige nuet beveger seg i meandere, som en ektoplasmisk flagring, ut av alle kriker og kroker og flyter ukontrollerbart som en gass i alle tilværelsens retninger og neglisjerer da det ugjenkallelig enestående ved hvert av sine øyeblikk, også det følgende.