Ildtunger bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven. Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt.
Forlag Elin Hansen
Utgivelsesår 2020
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1600-tallet
Omtalt sted Finnmark
Omhandler hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Anbefales
BOKOMTALE: Ildtunger av Elin Hansen. Leseeksemplar fra forfatteren
Det er 1600-tallet, og kvinner med spesielle kunnskaper blir ansett som hekser og brent på bålet. Da moren til Siri, Maren må bøte med livet, flytter Siri inn til tanten og onkelen. Det blir ikke så greit. Det skal etter hvert vise seg at Siri er lik på sin mor når det gjelder kunnskaper. Hun får hjelp til å flykte og det blir en dramatisk ferd.
Dette var en fin bok som det var veldig hyggelig å få lese. Jeg gleder meg masse til neste bok.
Trykk på linken under hvis du vil lese hele omtalen.
Siri Pedersdatter mistet faren sin i en heftig vinterstorm på sjøen, og bare noen år senere ble moren hennes brent på bålet, beskyldt for å dyrke djevelen. Morens søster og ektemannen lar Siri bo hos dem; ektemannen ikke uten protester. En munn til å mette når fisket var så dårlig, og kornet var dyrt, ble til gnisninger mellom mann og kone. I tillegg ble Siri utstøtt av mange i det lille samfunnet i Vadsø fordi moren hennes var dømt som trollkvinne.
Som voksen har ikke Siri mange å støtte seg til, men Torvald står last og brast med henne. Det viser seg at Siri trenger hans støtte mer enn noensinne når bygdas bøddel er på jakt etter nye ofre til bålet.
På 1600-tallet var hekseprosessene i Finmark noen av Europas verste. Minst 92 av 3000 innbyggere endte sine liv på bålet. Boka er basert på disse hendelsene, men personene er fiktive.
Lettlest om en mørk tid i vår historie.
Lærerik og spennende bok, fra begynnelse til slutt. Man blir kjent med Siri Pedersdatter og hennes barndom og til voksen alder. Hun blir utsatt for trolldomsrykter, og må flykte fra øvrigheta.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket13 bokelskere følger dette verket.