Hun og jeg

av (forfatter).

Gyldendal 1991 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.22 (9 terningkast.)

40 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hun og jeg er en kjærlighetshistorie anno 1991. Espedal skriver om gamle og nye temaer: Forelskelse og frihet, sjalusi og likeverd, begjær og tilfeldighet, lykke og seksualitet. Om byen og øyeblikkene. Om forførelse og drømmer, reiser og identitet. Om å love hverandre evig troskap.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1991

Format Innbundet

ISBN13 9788205204621

EAN 9788205204621

Språk Bokmål

Sider 179

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 3 2 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vi. Jeg lurer på hva Dante hadde sagt til en slik utmerkelse. For selv om han var ektemann, småbarnsfar og elsker, var han først og fremst Dante Alighieri; mann, friånd, filosof, politiker og dikter. Og når han skrev så vakkert om kvinnen, var det ikke sikkert han tenkte verken på konen eller Gemma eller den skjønne Beatrice. Diktene er ofte allegoriske, kvinnen symboliserer både idé, filosofi og byen Firenze som Dante så brutalt hadde blitt forvist fra. Nå er det umulig å skulle gjette hva han satte høyest. Kvinnen eller byen? De tre barna eller filosofien? Kanskje tenkte han rett og slett ikke på det ene som viktigere og høyere enn det andre. Vi har ingen skriftlige beretninger om Dantes forhold til husarbeid, barnestell, farsrollen, derfor er det bare ren gjetning når jeg ser for meg at dikteren står opp av sengen og kler på seg den orange tunikaen med grønn krage, det morsomme hodeplagget med øreklaffer og laubærblader, før han stormer gjennom stuen for å finne skinnstøvlene og de siste småpengene. Han slår døren i bak seg, løper over gaten og hopper opp i vognen som skal inn til byen. Her drikker han seg full, og smaker for første gang på det nye ordet han har fått lagt på tungen. Vi. Ikke lenger hun og jeg, men vi. Det er fremdeles bare gjetning, men jeg tror han føler en blanding av raseri og tilfredshet, av opprør og resignasjon. Han skyller det ned med en sterk øl, bestiller en til og gleder seg med ett over at han drikker opp de siste pengene hun hadde. Han tar seg i det: Vi hadde, tenker han. Det er nemlig lenge siden han var en rik og holden mann i byen. Nå er han blakk og forvist, han er ensom, men han kan ikke lenger synes synd på seg selv. For han er ikke alene. Han er vi, og hver gang han tenker på det, blir han fylt av en stor, tung og stolt ansvarsfølelse. Himmel og helvete, sier han. Det er to sider av samme sinn.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hun og jeg, et lite barn, en gammel bestemor og en bondeonkel som helt sikkert trenger hjelp med sauene og kyrne og den undelige åkeren som spirer hver evige vår og må slåes hver forbannede høst. Aldri. I et kaldt, forfallent bondehus uten fjernsyn og varmt vann i badekaret. Nina og jeg i en kort, smal seng med harde madrasser. Sittende i en altfor varm, liten stue med gamle aviser og menighetsbladet. Aldri.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Altfor ofte sier du at du elsker henne når du mener at du ikke kan klare deg uten henne. Du snakker ofte om frihet, men ønsker ikke annet enn at hun skal låse deg inn i sin kjærlighet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Jeg vil bo i mitt navn" av Tomas Espedal
 • "Hotell Norge - roman" av Tomas Espedal
 • "En vill flukt av parfymer" av Tomas Espedal
 • "Blond - erindring" av Tomas Espedal
 • "Ly" av Tomas Espedal
 • "Biografi - (glemsel)" av Tomas Espedal
 • "Incubus" av Stig Sæterbakken
 • "Den andre forsvinninga" av Kjersti Annesdatter Skomsvold
 • "I kyklopenes land - tekster 2009-2018" av Karl Ove Knausgård
 • "1983 - roman" av Jonny Halberg
 • "Entropi - roman" av Hanne Ørstavik
 • "Mitt år i Ingenmannsbukten - et eventyr fra de nye tider" av Peter Handke
Alle bokanbefalinger for dette verket