Herr Han

av (forfatter) og Jarne Byhre (oversetter).

Solum 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.78 (9 terningkast.)

21 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen handler om Herr Han som er lege og anser dette som et kall. Han blir innkalt som militærlege under Koreakrigen. Han nekter å favorisere partipampene og deres slektninger og faller derfor i unåde.

Omtale fra forlaget

Romanen handler om Herr Han som er lege og anser dette som et kall. Han blir innkalt som militærlege under Koreakrigen. Han nekter å favorisere partipampene og deres slektninger og faller derfor i unåde.

Bokdetaljer

Forlag Solum

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788256016518

EAN 9788256016518

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Korea

Språk Bokmål

Sider 124

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 5 3 0 0 0

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi møter herr Han i en liten koransk landsby og året er 1971. Ingen vet hvem han er, for han har levd avsondret fra de fleste siden han kom dit for tre år siden. Det derimot ingen har kunnet unngå å få med seg, er at han livnærer seg ved å ta strøjobber og at han drikker. Etter hvert er han knapt i stand til å ta vare på seg selv. Da han plutselig dør, starter beboerne i huset hvor han har bodd, et intrikat spill for å sikre seg rommet hans. Kynismen kan kun forstås ut fra mangelen på det meste, og hvor særlig mangelen på et noen lunde anstendig husvære smerter befolkningen mest. Hvem er denne herr Han og hva har gjort at han tilsynelatende har valgt et liv blant fremmede?

Mens Koreakrigen raste mellom nord og sør i årene 1950 – 53, ble herr Han, som er lege, utkommandert som militærlege i nord. Legeyrket var hans livs kall og han var så lite politisk engasjert som det overhode gikk an å bli. Fordi han verken ønsket å fremstå som kommunist eller gikk med på å favorisere partipampene og deres slektninger og meningsfeller, ble han til slutt nødt til å flykte til Sør-Korea.

Problemene sluttet imidlertid ikke i Sør-Korea. Fordi han nok en gang nektet å gå i andres ærend, tårnet problemene seg opp på nytt. Og sakte men sikkert gikk han til grunne gjennom en prosess som til forveksling kunne ligne en kafka-prosess.

Dette er den første boka jeg har lest av den koreanske forfatteren Hwang Sok-Yong. Forfatteren har selv betalt en høy pris for sitt forfatterskap, idet han har sittet i fengsel i flere år grunnet sine ytringer. Dessuten har han i perioder av sitt liv måttet leve i eksil.

Det er sagt om denne boka at den egentlig handler om hans egen slektshistorie. Det er en sterk historie om en rettsstats fallitt og hvor det kun var penger som til syvende og sist telte. Når det er viktigere å bruke penger på å bestikke dommeren enn å få en advokat til å gjøre en rettskaffen jobb, finnes det ikke lenger rettferdighet. Kostnadene for enkeltmenneskene var enorme. Sånn sett blir bøker som dette i tillegg til å fortelle en viktig og avslørende historie om forholdene under Koreakrigen, en påminnelse om viktigheten av å opprettholde visse moralske standarder i et hvert land.

Terningkast fem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Tips mottas med takk!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Fuglen" av Oh Jung-Hee
  • "Tyvenes gate" av Mathias Énard
  • "Meg mot røkla (eller Amerikas forente stater)" av Paul Beatty
  • "Khirbet Khizah" av S. Yizhar
  • "Lidenskapen" av Jeanette Winterson
  • "Taushet" av Shūsaku Endō
  • "Prinsesse Bari" av Hwang Sok-Yong
  • "Yrke forfatter" av Haruki Murakami
  • "Glasslottet" av Amitav Ghosh
  • "Frukthagen" av Cormac McCarthy
  • "Hjertet gir seg ikke" av Margaret Atwood
  • "Frihetens veier - skjels år og alder" av Jean-Paul Sartre
Alle bokanbefalinger for dette verket