Boka er en frittstående fortsettelse av romanen "Don Carlos", der Giovanni Graciani skriver til sin bror og møter Charles Darwin i et borgerkrigens Argentina anno 1833. Denne boka er også et brev til broren i Varazze nær Genova. Giovanni fyller hjemløsheten med minner, anekdoter, iakttagelser og humor. Og han skriver om Charles Darwin og hans tro på at vitenskap og religion kan forenes. Handlingen i denne boka finner sted i 1837, mens diktatoren Juan Manuel de Rosa hersker i Argentina gjennom terror og angiveri.
Giovanni er en frittstående fortsettelse av Thorvald Steens forrige roman, Don Carlos, som fikk overveldende mottakelse av kritikerne både her og i utlandet. Giovanni Graciani er en hjemløs italiener som vikles inn i den politisk turbulente situasjonen i Buenos Aires på 1830-tallet. Politisk og religiøs samvittighet er et av de bærende temaene i denne romanen, om en flyktning i økonomisk og fysisk forfall. På samme måte som i Don Carlos har den unge Charles Darwin en rolle i begivenhetene.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 1995