Omtale fra forlaget
«Førerkvinnen» forteller om en av forrige århundres mest talentfulle kvinner. Olga Bjoner var musikalsk, skrivefør, talefør og en fremragende organisator. På 1920- og 1930-tallet bygget hun opp den norske bondekvinnebevegelsen. Gjennom 150 reisedager årlig besøkte hun mer enn 1000 småsteder i Norge, og hun var i flere møter på Slottet. De stedene hun besøkte fra 1928 til 1939 er listet opp i boka. Hun reiste - ofte i egen bil - rundt i Europa, var redaktør i flere aviser, samarbeidet med tidens fremste kvinnesakskvinner og fikk kvinnene på landsbygda til å stemme ved valg. Og hun nølte aldri med å tale maktmenn midt imot.
Olga Bjoner ble ansett som usvikelig. Desto større føltes sviket da hun i 1940 meldte seg inn i Nasjonal Samling. Som landsleder for NS' kvinneorganisasjon ble hun for nordmenn flest til Riksrøya. Hun ble likt av Heinrich Himmler, hatet av Reichskommissar Joseph Terboven, som hun ba Joseph Goebbels om å avsette. Boken forteller også den ukjente historien om nordmenn hun prøvde å hjelpe under krigen.
«Førerkvinnen» er en uvanlig historie om en kvinne som handlet ut fra et godt hjerte og stor energi, men for en ødeleggende ideologi.
Bjørn Steinar Meyer (f.1950 i Bergen) har i mer enn 40 år arbeidet som journalist, redigerer, vaktsjef og redaktør i lokalaviser i Hardanger, Østfold og i flere Oslo-aviser. I 2007 ga han ut «Mødre uten barn - fra adopsjonens ukjente historie», en bok som bl.a. ble rost fra Stortingets talerstol. Meyer bor i området hvor Olga Bjoner vokste opp og levde mesteparten av livet, og han har arbeidet i noen av de samme avisene som det hun gjorde.
Forlag Commentum
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788282334266
EAN 9788282334266
Omtalt tid 1900-tallet
Omtalt sted Norge
Omtalt person Olga Bjoner
Språk Bokmål
Sider 399
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket