Omtale fra forlaget
Vi er i Hamburg i 1946. Oberst Lewis Morgan har ansvar for britenes del av de alliertes gjenoppbygging av byen som er totalt ødelagt av krigshandlinger. Han installeres i et herskapshus på bredden av elven Elbe og gjenforenes med sin sørgende kone Rachael og deres 11 år gamle gjenlevende sønn Edmund. Både et land og et ekteskap må gjenoppbygges. Oberst Lewis er ikke helt som andre seierherrer. Han jager ikke ut de som eier huset - en tysk enkemann og hans traumatiserte datter - men insisterer på at de to familiene kan dele bolig. Rachael er ikke enig. I den trykkede, klaustrofobiske atmosfæren som oppstår mellom de britiske seierherrene og de tapende tyskerne tvinges alle til å møte sine egne fordommer. Fiendskap og sorg, lidenskap og svik er ingrediensene i en dynamisk og annerledes krigsroman basert på virkelige hendelser.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2013
Format E-bok
ISBN13 9788203219580
EAN 9788203219580
Omtalt tid Etterkrigstiden
Språk Bokmål
Sider 317
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
[Etter ildstormen er en fantastisk fortelling som er bygget på faktiske hendelser i forfatterens familiehistorie. Det var hans egen bestefar, som er obersten, som i Hamburg i 1946 var med å rekvirere hus til de engelske militære. Verdenskrigene er yndet bakteppe i romaner, men dette året og disse hendelsene har jeg ikke lest om før.
Hovedpersonen i denne boken oberst Lewis Morgan er en meget sympatisk person som jeg falt for med en gang. Med krigens grufulle sceneteppe er han som en frisk gul løvetann som presser seg frem gjennom all ødeleggelsen. Boken er vanskelig å legge fra seg, og spenningen holdes oppe ved at der er flere fortellerstemmer. Det er oberstens kone Rachael som gir oss de moralske utfordringene, når hun først ikke vil vite av den tyske alenefaren som de har tatt huset til, og siden veldig gjerne vil det.
Dette er en bok jeg absolutt vil anbefale deg å lese.]1
Dette er en setting det ikke er skrevet så mange bøker fra enda - Tyskland rett etter andre verdenskrig. Og jeg synes det var en historie som absolutt fortjener å bli fortalt.
Et aspekt ved boka jeg likte spesielt godt var at den vekselvis ble fortalt gjennom de ulike personene i boka. Oberst Lewis Morgan som forsøker å gjenbygge Tyskland, hans kone som til å begynne med ikke ønsker å ha noen kontakt med tyskerne etter at hun mistet den ene sønnen under krigen og deres unge sønn som ser det hele fra et barns synspunkt. Blant tyskerne møter vi den tidligere eieren av huset, datteren som er sint fordi hun mistet moren i et bombeangrep og tyske barn som har blitt hus og foreldreløse.
Det er veldig interessant å se hvilken spenning det var mellom ulike holdninger på begge sider. Noen tyskere er glad krigen er over, andre føler seg ydmyket eller ønsker å fortsette krigen. Samtidig er det stor uenighet blant seierherre om hva man skal gjøre med Tyskland og hvordan man skal behandle tyskerne, både innad i det britiske militæret og politikerne og ikke mist mellom briter, amerikanere, franskmenn og russere.
En veldig godt skrevet bok satt i en spennende periode. Anbefales.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketSmerten er bare ens egen, og blir ikke dempet av et lidelsens demokrati.
Vi snakker så sjelden om de tingene som betyr noe. Vi går bare rundt grøten. Jeg tror det har noe med tidsånden å gjøre. En etterdønning fra viktoriatiden. Eller fra for mange kriger. Jeg vet ikke. Hvis fremtiden kan være noe, håper jeg den blir et sted der folk kan snakke om det som betyr noe.
En smadret by strakte seg så langt øyet kunne se, og ruinhaugene var like høye som annen etasje i de bygningene som fortsatt sto. Det var vanskelig å fatte at dette en gang var et sted der folk leste aviser, bakte kaker og tenkte på hvilke bilder de skulle henge på stueveggen.
39 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketHer er en oversikt over bøker jeg har lest, de ligger kronologisk etter lesedato. Jeg prøver å gi terningkast til hver bok jeg har lest, det er en helt subjektiv vurdering!