En odyssé

en far, en sønn og et epos

av (forfatter) og Knut Ofstad (oversetter).

Press 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.15 (13 terningkast.)

37 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Nytt litterært mesterverk fra forfatteren av den internasjonale suksessen Forsvunnet - en fortelling om seks av seks millioner, som også i Norge fant et stort og begeistret publikum da den utkom i 2009. Daniel Mendelsohns nye bok er en sterk og bevegende skildring av forholdet mellom en 81 år gammel far og godt voksen sønn som er fastlåst i taushetsbelagte misforståelser - til de sammen legger ut på en livsforandrende dannelsesreise ansporet av Homers episke mesterverk, Odysseen. Reisen begynner når Daniels far melder seg på sønnens seminar om Homers verk, for å bøte på sin ungdoms forsømmelser av klassikerne. Den fortsetter når semesteret er over og forfatteren inviterer faren med på et middelhavscruise som følger Odyssevs reise i oldtiden. Den intime forbindelsen mellom Homers fortelling fra antikken og bokens utforskning av forholdet mellom far og sønn, fedre og sønner, gjør En odyssé til en sjelden opplevelse som mesterlig leser egne familierelasjoner i lys Homers evige klassiker. Hjemkomst er i Homers verden gjerne ensbetydende med døden. Slik går det også i Mendelsohns gripende fortelling. Reisen med Homer blir Jay Mendelsohns siste reise.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788275474740

EAN 9788275474740

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Middelhavet

Omtalt person Daniel Mendelsohn Homer

Språk Bokmål

Sider 327

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 9 1 0 0 0

Bokomtaler

Dette var en herlig bok! En meget lærerik analyse av «Odysseen» iblandet en herlig fortelling om far og sønn i moderne tid. Dette var en bok som var vanskelig å legge fra seg. Forfatteren er uten tvil meget kunnskapsrik og språklig sterk, og her får man etymologier til kjente ord og begreper uten at det blir kjedelig eller langdrygt.

I boka er det flere diskusjoner om hvorvidt Odyssevs er en helt eller ikke. Faren til hovedpersonen mener han ikke er det, og jeg er for så vidt enig. Han er vel et klassisk eksempel på en antihelt; men jeg er usikker på om dette begrepet brukes i slike analyser. Et av argumentene til faren er at Odyssevs gråter, og «jeg var i hæren, og ingen gråt der». Men i denne bronsealderlitteraturen var det ikke flaut å gråte (som forfatteren skriver), og jeg er uansett uenig i at en helt ikke kan gråte. Disse diskusjonene sier også veldig mye om forholdet mellom far og sønn; sønnen har aldri sett sin far gråte, for det er tydelig at han (faren) ser på det som et svakhetstegn. Dette er bare et lite eksempel på hvordan fortellingen i «Odysseen» knyttes opp mot og veves inn i fortellingen om professorsønnen og den pensjonerte matematikerfaren.

En bok som handler om far og sønn, Odysseen og det å bli kjent med seg selv og sin identitet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En anneredes, men flott leseopplevelse. Vi følger en professor i klassiske språk og litteratur gjennom et universitetskurs om Odyseen, der også hans far deltar sammen med en gruppe studenter. Som tittelen slår fast blir det en reise gjennom et epos og et far-og-sønn-forhold. En reise i alle ordets betydning, en fysisk reise: et cruise i Odyssevs fotspor i indre middelhav, en dannelsesreise, en reise i farens historie, en litterær reise i en av versenslitteraturens ubestridte klassikere. Alt skrevet sammen i en lettlest, litterært komponert bok, strukturert av Odyseens bøker.

Som leser får du fortolkninger av Odyseen både ved at teksten følger professorens utlegninger og studentenes refleksjoner, men også gjennom at dette knyttes til historien om faren og hans historie. Du får ikke opplevelsen av å lese en lærebok, selv om du lærer. Det er en fordel å kjenne til hovedtrekkene i Odysseen, men det er ikke nødvendig å ha lest Homers verker. Men jeg fikk absolutt lyst til å plukke frem Odysseen igjen.

Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke er en intellektuell kraftanstrengelse, men drevet frem av leselyst.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fascinerende bok om far og sønn hvor Odysseen både er hovedtema og bakteppe for bokens handling.

Herr Mendelsohn... Sprenglærd forfatter, en ekspert på antikkens litteratur, som likevel evner å skrive engasjerende og relativt lettlest om ganske kompliserte ting. Type litteraturhistorie og mellommenneskelige relasjoner. Jeg snakker om selve Odysseen, men også om dette far-sønn forholdet som jo i tillegg til Odysseen er bokens tematikk.

Ok, med andre ord, bra saker, dette. Anbefales. Terningkast fem eller sogar, seks.

PS Hehe, jeg leste En odysse som min tredje bok, år 2020, altså før boka Gravstille av Arnaldur Indridason, men av en eller annen grunn kom min listeføring og omtale litt i bakleksa. Vel, dette er selvfølgelig info som kun angår meg. Beklager dette.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Churchills ilddåp - en historie om familie og motstandskraft under bombingen av London 1940-1941" av Erik Larson
 • "Kjent og fremmed" av Teju Cole
 • "Linjeskift - skriftblad frå fabrikken" av Joseph Ponthus
 • "Slekter" av Erlend O. Nødtvedt
 • "Trieste - dokumentarisk roman" av Daša Drndić
 • "Stien med edderkoppredene - roman" av Italo Calvino
 • "Et kor av minoriteter" av Chigozie Obioma
 • "Quichotte" av Salman Rushdie
 • "Vandrefalken" av J.A. Baker
 • "Tiltale frafalles" av Claudio Magris
 • "Klassen" av Hermann Ungar
 • "Oostende 1936 - sommeren før mørket falt" av Volker Weidermann
Alle bokanbefalinger for dette verket