Omtale fra forlaget
Norsk krims skjulte perle - Det er Fredrik Wandrup som i Dagbladet 2.11.12 omtaler Døden er et kjærtegn slik. Boka kom første gang i 1948 og kommer nå i ny utgave. Vi legger ved omtalen til Wandrup. I hvor stor grad styrer vi vår egen skjebne? Det er ett av spørsmålene som blir stilt i denne kriminalromanen. Men hvem er egentlig offer? Hvem velger, hvem trekker i trådene og hvem lar ting bare skje? Romanen skildrer hvordan to menneskers skjebner knyttes sammen, og hvordan de i akselererende tempo driver hverandre fra lykke til ulykke, fra lidenskap til galskap. I Dagbladets kåring av Norges beste krimromaner til alle tider i 2009, fikk Døden er et kjærtegn en 17. plass. Boka ble første gang gitt ut i 1948, og kommer nå i helt ny utgave slik at alle krimentusiaster skal få gleden av å lese denne klassikeren.
Forlag Oplandske bokforlag
Utgivelsesår 2012
Format Heftet
ISBN13 9788275182058
EAN 9788275182058
Genre Krim Klassisk litteratur
Språk Bokmål
Sider 139
Utgave 3
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Boka er gammeldags skrevet, men har noen setninger og vendinger som er helt fantastisk bra. Så skal du lese en bok som er tidstypisk for perioden er dette et godt valg. Nå skal jeg se filmen også.
Denne boka kom ut i 1948, det vil si i det som for meg står for kriminallitteraturens gullalder, spesielt i Norge. Den har flere karakterisitka som tiltaler meg, som korte kapitler og et begrenset sideantall (137 sider). Dette er dog mine subjektive preferanser, og gjør den ikke nødvendigvis til en god bok objektivt sett.
Selv om den ikke er så kjent i dag, har boka en ganske høy status i norsk krimlitteraturhistorie. Den gjorde stor suksess da den kom , og ble trykket i flere opplag. Den ble også filmatisert i 1949. Også filmen ble en suksess, og markerte starten på en kort, men suksessrik regissør-karriere for Edith Calmar.
Dagbladets krimekspert Fredrik Wanderup har kalt boka"Norsk krims skulte perle”, og i Dagblades kåring av Norges beste kriminalroman gjennom alle tider i 2009, kom den på en 17.plass. Boka er nyutgitt i 2012, så man slipper å jakter rundt i antikvariater for å finne den.
Men den som venter seg en tradisjonell krim-roman med en forbrytelse i den ene enden og en oppklaring i den andre, kan bli skuffet. Allerede på første side får vi kjennskap til både forbrytelse og forbryter. Boka handler i sin helhet om hovedpersonens ekteskap, og den dramatiske uviklingen i det. Dette er nok grunnen til at boka lenge ikke ble oppfattet som krim, og ikke er tatt med i standardverket på området: Bjørn Carlings ”Norsk kriminallitteratur gjennom 150 år”.
Jeg syns boka unndrar seg terningkast, men krimentusiaster med en viss selvrespekt bør ha lest den, gitt den status og betydning den har hatt.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketOg vi var enige om at hvis vi hadde det vondere enn alle andre når vi hadde det vondt, så var det prisen vi betalte for å ha det bedre enn alle andre når vi hadde det godt.
Fan at folk ikke har telefon
Kjærlighet kaller noen det. Dette forslitte ordet som skal dekke over alle de gledesløst utspekulerte måtene som mennesker pusler om sitt kjønnsliv på. De kommer likevel nærmere sannheten de som kaller det synd og hor. De vet ihvertfall at en mann og en kvinne kan hente en styrke og en lykke hos hverandre som er en levende trussel både mot samfunnet og mot religionen.
Vi ti fant noe av den styrken og den lykken.
Fredrik Wandrup er litteraturredaktør i Dagbladet. Han har lest mange bøker. I 2008 ga han ut en bok med 333 boktips. Boka er delt inn i 33 deler med kreative tema. Han har en lang twitter-melding på hver bok, men det han gjør veldig bra er å skrive om romanene på en personlig måte og uten å avsløre viktige deler av handlingen. Anbefaler.