Omtale fra forlaget
Den lange veien hjem skapte stor debatt i Forsvaret, og er blitt en svært lest og referert bok blant soldater og veteraner. Boken viser ikke nødvendigvis medaljens bakside, men skal historien om Norges bidrag i Nato- og FN-sammenheng skrives, er også dette en del av virkeligheten. Dette er en oppdatert versjon av boken og inneholder episoder fra tjenesten og forfatterens opplevelser etter hjemkomst. Jeg så nærmere på tobakkspungen. Knoppen som dannet nederste del av pungen var mørkebrun og så ut som en skitten sviske. Det var vanskelig å se overgangen mellom knoppen og huden over. Knoppen, huden og snøringen øverst dannet en liten pung. Litt lik snørepungen i skinn som vi hadde klinkekuler i som barn. I motsetning til vanlige skinnpunger var denne laget av et kvinnebryst. Skåret av med en skarp kniv ved brystbenet og deretter bearbeidet slik at det ble en brukbar tobakkspung for en stolt Haddad-soldat. Knut Arnljot Braa (født 19. august 1962) er en norsk forfatter og reklamemann. Braa tjenestegjorde i to perioder i UNIFIL, FNs fredsbevarende styrke i Libanon, og i 2001 utga han den selvbiografiske dokumentarboken Den lange veien hjem, en bok som senere ble benyttet i undervisning og opplæring innen forsvaret. Han skrev deretter en thrillerserie basert på etterretningsmannen Tom Falck. Basert på en solid såle av fakta, skapte bøkene støy og diskusjon innen sikkerhetspolitiske kretser.
Forlag Knut A Braa
Utgivelsesår 2024
Format E-bok
ISBN13 9788280730107
EAN 9788280730107
Omtalt person Knut A. Braa
Språk Bokmål
Sider 163
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
”Den lange veien hjem”, Knut A. Braa 16.11.12
Som FN-veteran med tjeneste i UNIFIL-styrkene i Libanon, var det med stor spenning jeg mottok denne boka. Den er skrevet av en med samme tittel, og som tjenestegjorde på samme sted to år før meg – en stor forskjell er at han opplevde saker og ting som gjorde at han dessverre utviklet Posttraumatisk stresslidelse. Jeg slapp unna med noen spennende døgn, litt lite søvn, noen skarpe oppdrag, litt stress, en gyllen brunfarge, lomma full av pæng og kofferten full av dyrt brennevin - men jeg tenkte at dette kunne vært meg og slukte boka rett inn på en kveld.
Knut går rett på sak og beskriver dramatiske og bestialske hendelser god selvopplevd måte med egne ord. Boka er fri for floskler og tillærte ord for å beskrive følelser og visuelle inntrykk. Etter å ha lest boka kan jeg ikke huske en eneste metafor – det gjør denne boka fantastisk realistisk. Knut forteller oss på usensurert måte hvordan stresset til en soldat bygger seg opp, hvilke teknikker en bevæpnet soldat kan og bør bruke for å roe stemninga når enn møter andre bevæpnede soldater med et annet flagg på brystet. Han skriver også godt om engstelsen som kan komme når man er ute på skarpt oppdrag sammen med overordnede som ikke besitter denne grunnleggende kompetansen for en fredsbevarende styrke. Boka veksler mellom livet i Saqi, som vi veteranene sier, og utdrag og refleksjoner mellom den traumatiserte soldaten og dens psykolog.
Hvis man skal være litt kritisk til språket, så kan man sikkert skrive noen ord om at her er ord og uttrykk som bare UNIFIL-soldater vil forstå. For meg var det en fin forsterkende effekt om at denne boka var direkte, åpen og direkte til meg.
En meget troverdig, sterk, gripende og viktig bok. Ikke bare for oss som har vært i fredens tjeneste, like mye for dem som lever eller har levd tett på en soldat som har vært i kamp, eller måtte ha forberedt seg for å gå i kamp – og med alle de soldatene Norge har sendt ut i ”Fredens tjeneste”, så er det ikke få. Vil samtidig anbefale alle unge gutter g jenter, med søsken og foresatte, som har lyst til en slik tjeneste å lese boka.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket14 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketBøker som omhandler psykisk helse:
Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv