De hemmelige partiklene

hvordan verden er skrudd sammen

av (forfatter).

Universitetsforlaget 2020 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.43 (7 terningkast.)

20 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Hvis vi tar en bit av verden, uansett hva, og deler den i mindre og mindre biter, hva ender vi opp med? Kommer vi ned til noe grunnleggende som alle disse tingene er laget av? Og hvis det er sånn, og vi skjønner hvordan disse minste tingene oppfører seg, har vi da forstått verden? Kan vi da starte fra enkle byggeklosser og jobbe oss oppover til vi har satt sammen trær og blomster, dyr og fugler, andre mennesker, biler, mobiltelefoner, fotballer, bunadsskjorter og Rubiks kuber? Partikkelfysikk - studiet av naturens minste byggesteiner - har en spesiell evne til å fenge og fascinere. De siste årene har partikkelfysikk toppet nyhetsbildet flere ganger, blant annet da CERN oppdaget Higgspartikkelen i 2012, da forskere trodde de hadde fått partikler til å fly raskere enn lyset i 2011, og i 2009 da hele verden en kort stund var redd for at verdens største eksperiment, LHC, skulle lage et sort hull som kunne sluke jorden. Til nå har vi imidlertid manglet en god, oversiktlig og lett tilgjengelig bok om partiklene og hvordan det forskes på dem. Bjørn Hallvard Samsets bok bøter på dette. Den vil interessere alle som en gang har lest eller hørt en av partikkelnyhetene i norske medier, som leser Illustrert Vitenskap, elever og lærere, foreldre og barn ¿ kort sagt alle som er nysgjerrige på naturen. Boken er rikt illustrert, og presenterer stoffet uten matematikk eller tunge, faglige begrep. Boken dekker alle tema som har vært i vinden: Higgspartikkelen, CERN, LHC, sorte hull, antimaterie, Big Bang, kvantefysikk og mange fler. Fremtiden tas også opp, som hvilke oppdagelser vi kan håpe at fysikere gjør i årene som kommer. Hvorfor hevdes det for eksempel at forskere bare har oppdaget 4 % av universet? Kan "kvantehealing" ha noe for seg, eller er det bare humbug? Bjørn H. Samset formidler partiklenes kompliserte verden på en inspirerende og lettfattelig måte. Er du nysgjerrig på naturen vil du ha glede og utbytte av denne boken. "De hemmelige partiklene er eit entusiastisk forsøk på å forklara samanhengane mellom dei enklaste byggesteinane i naturen. Dersom du er nysgjerrig på dei uløyste gåtene i partikkelfysikken, bør du absolutt lesa denne boken." Lars Nyre, Forskerforum "... et funn for oss som formidler fysikk, og jeg tenker den blir til stor nytte også for lærere og elever på ungdomsskole og videregående. En inngangsport både til forskning og fysikk. Samtidig kan den like gjerne også leses av nysgjerrige unge og voksne, uten noe fokus på verken læringsplan eller studier." Heidi Sandaker, Apollon " ... vitenskapsformidling for lekfolk av aller ypperste klasse ... Boka er et «must» for fysikkinteresserte i alle aldre ... Samset plasserer seg med dette svært høyt oppe på lista over norske vitenskapsformidlere." Bombadil, bokblogger

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 2020

Format E-bok

ISBN13 9788215049137

EAN 9788215049137

Språk Bokmål

Sider 224

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 4 0 0 0 0

Bokomtaler

Årets bok-julegave fra meg selv er en ren fryd å lese. Tungt fordøyelig stoff formidlet på en forbilledlig enkel og entusiastisk måte. Får meg til å angre på at jeg ikke ble partikkelfysiker eller astrofysiker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg strøyk i fysikk på videregående og det var lite som var så kjedelig som det, selv om jeg til å begynne med prøvde å forstå konseptet. Jeg hang med en liten stund, men så ble det litt for matematisk og abstrakt. Nesten 15-20år senere så har jeg sakte men sikkert begynt å se på dette med en ny iver og interesse men da mest på kvantenivået. Etter å ha lest boken "The Edge of Life" så fikk jeg noe dypere innsikt, og nå med boken "De hemmelige partiklene" som stort sett også hav mersmak, selvom det er lang vei for meg til å forstå dette godt nok. Men Bjørn Hallvard Samset skriver på en underholdende og levende måte med mange illustrasjoner til hjelp når det kommer til de mest abstrakte forklaringene i partikkelfysikken som han tar opp.

Boken gav meg en litt dypere forståelse og selvom jeg langt fra forstod alt så var den faktisk fortsatt lettlest og fengende å lese av en eller merkelig grunn. Kanskje partiklene spilte et lite puss med meg. Mot slutten av boken merket jeg allikevel at jeg begynte å få nok, og det ble litt for mye abstrakt og forvirrende enn forklarende og forståelig. Samset kjører kanskje litt for fort forbi en enkel sjel som prøver å forstå partikkelfysikken fra bunn av. Selvom jeg likte boken, så kunne han ha holdt nivået et hakk lavere, men det er sikkert ikke lett for en fysiker som er såpass dypt inne i denne materien å forstå seg på de som forstår like lite som meg. Tross det, så innhold boken også mye spennende for en enkel sjel som meg.

Boken tar bl.a. opp stoff vs. antistoff på en interessant måte, samt materie og antimaterie. Alle partiklene har på en måte sin egen antipartner i kvantefysikken for å bruke forfatterens egne ord. F.eks. så er antipartneren til elektronet, et positron. Han skriver videre at når en partikkel og en antipartikkel møtes så vil de som regel forsvinne i et blaff av energi. Videre så leser vi at når stoff møter antistoff så blir det frigjort enorme mengder energi. Semset skriver at hvis bare et gram antimaterie annihilerte fullstendig med ett gram materie så ville vi få en eksplosjon tilsvarende rundt 50 kilotonn TNT, med andre ord, kraftigere enn noe som vi har fått til på jorden i dag.

Det andre vi leser er alt det rare og abstrakte partiklene driver med og når de da blir observert så later de som ingenting har skjedd. F.eks. så kan noen av disse befinne seg på to steder på en gang. Her hadde jeg litt å bygge på fra "The Egde og Life". Ikke vet jeg hvordan de har kunnet kommer fram til dette, men sikkert gjennom litt observasjon, matematikk og abstrakt tenking.
Etter hvert som man leser i boken blir det litt for mange partikler å holde styr på og hjernen gir kanskje litt opp underveis i det å forstå alt, men det er kanskje heller ikke meningen å forstå hele sulamitten på en gang?

Mot slutten av boken får vi en reise fra "Big Bang" og til idag. Som en bibeltroende kristen så er ikke Big Bang noe jeg setter min lit til, og selvom Semset tror på Big Bang teorien så er den ifølge ham heller ikke helt fastspikret, bl.a. fordi vi ikke var der da det skjedde, men han mener at vi gjennom målinger kan forstå noe av det som skal ha skjedd helt i universets spede begynnelse, og Semset er heller ikke helt skråsikker på at Big Bang er det helt rette virker det som. Han sier det ikke bare helt rett ut, men når han forteller så er det som en fortelling som ikke virker særlig vitenskapelig. Akkurat som når man leser bøker om evolusjon og hvordan ting skal ha blitt til så virker det mer som synsing og fortelling enn kjernesunn vitenskap. Noen ganger skulle man tro at de var tilstede når den antatte Big Bang og utviklingen skulle ha skjedd, men det er akkurat dette Semset påpeker som en årsak til at vi ikke kan være skråsikre på denne teorien.

Etter å ha lest boken så er en av tankene mine hvor mye penger det egentlig er blitt brukt på slik partikkelfysikk og abstrakte utregninger og leting etter "den ene" partikkelen, ved tusenvis av ansatte rundt om kring og store akselleratorer som har blitt bygget for dette formålet. Kanskje det er verdt det, kanskje ikke. Noen av partiklene nevner han også har blitt brukt i kreftbehandling, men enda ikke så vidtstrekkende som ønsket.

I det store og hele likte jeg boken, med tanke på Semsets arbeid med å forenkle et vanskelig og komplisert felt. Det skal han ha, men til tider kan det allikevel virke som forenklingens tjeneste går litt i glemmeboken, og det rett og slett blir litt for mye. Kanskje en bok man burde lest både to og tre ganger for å forstå det noen hakk bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Partiklene er ålreite dyr, men de kan være litt rare. De kan dukke opp fra ingenting og forsvinne igjen, de kan forvandles til hverandre, og de kan gjemme seg så godt at det tar en hel hær av forskere flere tiår å finne dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

20 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Stjerneklart - siste nytt fra verdensrommet" av Jostein Riiser Kristiansen
  • "Stein på stein - på sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie" av Henrik H. Svensen
  • "Hva er nyreligi√∏sitet" av Siv Ellen Kraft
  • "Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin - historien om det periodiske system og de 118 grunnstoffene" av Eivind Torgersen
  • "Den femte revolusjon - mennesket i hjerneforskningens tidsalder" av Lone Frank
  • "Hvordan språkene ble til" av Tore Janson
  • "Det usynlige universet - verdensrommets mørke hemmeligheter" av Jostein Riiser Kristiansen
  • "Verdt å vite fra grunnskolens pensum - samfunnsfag, historie, geografi, naturfag, fysikk, kjemi, biologi" av Håvard Tjora
  • "Natur - hva skal vi med den?" av Dag O. Hessen
  • "Atlas for nysgjerrige sjeler" av Ian Wright
  • "Den tredje sjimpansen - menneskets evolusjon og framtid" av Jared Diamond
  • "Ingen mennesker er født frie - kritikk av liberalismen" av Oscar Dybedahl
Alle bokanbefalinger for dette verket