Sigrid Undset har skrevet en mengde essays, artikler og debattinnlegg av forskjellig slag. Her samles et utvalg av stoff som ble publisert i aviser og tidsskrifter i inn- og utland. Boken er delt i tre hovedavsnitt."Om forfattere" omhandler bl.a. Georg Brandes, søstrene Bronte, Dikken Zwilgmeyer, Jonas Lie og D.H. Lawrence. I "om litteratur" tar hun opp litterære emner, fra folkevisen til den litterære behandlingen av Norges situasjon under okkupasjonen. "Anmeldelser" fra 1918 til 1946 er bokens siste del. Her tar hun for seg bøker av forfattere som Peter Egge og Tarjei Vesaas.
Utgivelsesår 1986
ISBN13 9788203111907