Omtale fra forlaget
På 1890-talet var forteljaren adjutant for Keisar Vilhelm den andre. På 1960-talet er han pensjonert offiser og leigebuar hos ein fruktbonde på stølen Hylla i Sognefjorden. Her les han gamle dagbøker og ser tilbake på livet. Gjennom diskusjonar mellom dei to kjem fortrengde minne fram. Ein roman om plikt og ære, makt, tru og historie.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 2009
Format Heftet
ISBN13 9788252174205
EAN 9788252174205
Serie Samlaget roman
Omtalt tid 1900-tallet
Språk Nynorsk
Sider 238
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Adjutanten av Jørgen Nordheim er en spesiell bok med flere perspektiver og fortellinger flettet i hverandre. Vi møter den gamle, tyske adjutanten som har søkt seg en eneboertilværelse på Hylla, et fraflyttet småbruk på en berghylle innerst i Sognefjorden. Hans kontakt med omverdenen er stort sett med verten - fruktbonden - og datteren Helga, som bor 800 meter "rett ned". Handlingen strekker seg fra 1890-tallet til 1968 og favner intet mindre enn Europas historie i denne perioden. Adjuntanten har hatt fremstående militære posisjoner, og tankene hans kverner stadig rundt problemstillingene: Hva gikk galt, og Hvilket ansvar har jeg?
Forfatteren klarer det kunststykket å la sin hovedperson se på oss, nordmennene, med utlendingens blikk. Dette er artig, tatt på kornet og forteller mye om "den norske folkesjela"! Gjennom blikket utenfra får vi øynene opp for særtrekk ved oss selv.
Gjennom sine tanker om ansvar, makt, plikt og skyld nøster den gamle mannen opp Europas historie - to verdenskriger, 1917-revolusjonen i Russland og Russlands innvasjon i Tsjekkoslovakia i 1968. Her er det ikke alltid like lett å henge med for en som ikke selv har grundige historiske kunnskaper (forfatteren er historiker). Her er mange navn og hendelser, og sprang i tid og sted. Jeg synes forfatteren gjør dette unødvendig vanskelig for sine lesere.
I det oppgjøret den gamle holder med seg selv og sitt liv, kretser han rundt store spørsmål: Hvilket individuelt ansvar har vi for de valgene vi tar? Hvor bevisste er vi våre valg, og hva påvirker dem? Hva er resultat av bevisste valg, og hva skyldes tilfeldige omstendigheter? Tolker jeg boken rett, legger den gamle adujtanten på seg et urimelig stort ansvar.
Norheim skriver godt. Han trekker frem mange interessante observasjoner og refleksjoner. En bok jeg absolutt anbefaler og svært gjerne vil høre andres synspunkter på.
Å reise er meir enn å flytte seg frå punkt A til punkt B. Ved å reise vinn ein avstand til det daglege, og kan såleis, så merkeleg det høyrest ut, på avstand klarare sjå kva det daglege dreier seg om.
Den norske staten har som prinsipp at der det bur folk, dit blir det levert post. Dei spør ikke kvifor vi bur der, Posten er verdinøytral som prøyssisk forvalting. Landpostruta er til for oss som bur for langt ifrå ferjestaden til å kunne hente posten vår sjølve.(...)
Eg kan følgje landpostbodet med kikkerten når han legg ut frå ferjestaden med den vesle postbåten sin. (...) I ryggsekken med posthornet har han vekegamle lokalaviser til dei tre gardane i grenda, Norsk Misjonstidende og For fattig og rik til lesarfamilien i grenda, Norsk Ukeblad og Alle kvinner til den frilynte grannen, Arbeidermagasinet og Aktuell til familien som stemmer Arbeiderpartiet, og Syn og Segn til dei alle. Elles straumrekningar, varsel om skuleinnskriving til den vesle jenta, sesjonsinnkalling til den halvvaksne guten, årsmøteinnkalling til historielaget, sau- og geiteavlslaget og hageselskapet, partinytt frå Kristeleg Folkeparti og Det norske Arbeiderparti, og ikkje å gløyme, alderstrygd til dei to ugifte systrene - alt som høyrer med for å gjera ei norsk grend til det som blir kalla Noreg.
56 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket