2022
Omtale fra forlaget
Sagaen om Eirik Raude er kort. Den forteller at han flykter fra Norge til Island etter et drap, gifter seg inn i en høvdingfamilie, innleder en liten krig, utforsker et gedigent land mot vest og kaller det Grønland. Så grunnlegger han et nybyggersamfunn på Grønland før landet kristnes mot hans vilje og sønnene utforsker Amerika. På et kvarter har du oversikt over alt vi vet om Eirik Raude. Eller kanskje ikke. For bak sagaenes fortettede formuleringer skjuler det seg et hav av hendelser og sammenhenger som ennå ikke er oppdaget. I denne boken undersøker Øystein Morten hva Eirik Raude egentlig var ute etter på Grønland, og hva som var bakgrunnen for reisene videre vestover til Vinland. Bli med på en oppdagelsesferd til norrøne bosetninger i polare strøk! «Oppsiktsvekkende … man formelig ser for seg hvordan Eirik Raude opplevde Grønland på 980-tallet … både ei lærerik og underholdende bok.» [Terningkast 5] Jan-Erik Smilden, Dagbladet «… den glitrande sakprosaboka Eirik Raude … følgjer sagaforteljingane om Raude og sonen på ein nyskapande og opplysande måte.» Emil André Erstad, Vårt Land «I boken blander Morten reportasje og historisk undersøkelse, for å belyse hva som ligger bak de snevre historiske kildene. Resultatet er medrivende.» Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv «Avlys alle avtaler, grabb leselampen og kok opp tre liter kaffe: Øystein Mortens nye bok fra sagatiden er her! … Hvis Indiana Jones og Lars Monsen hadde vært brødre og hatt en tredje bror, ville det vært Øystein Morten … en medrivende leseopplevelse for alle som har litt interesse for norsk middelalderhistorie.» Åsmund Ådnøy, solvberget.no
Forlag Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788241952302
EAN 9788241952302
Omtalt tid Vikingtiden
Omtalt person Eirik Raude
Språk Bokmål
Sider 367
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Hurra for en spennende bok om Eirik Raude. Dette er en gavepakke til historieinteresserte.
Den gjengse oppfatningen av Eirik Raude er at han var en viking med sinneproblemer som ble lyst fredløs i Norge, og som senere fant Grønland. Denne boken både korrigerer og sannsynliggjør en annerledes historie om Eirik Raude.
Øystein Morten har en frisk vri på hvordan han presenterer Eirik Raudes liv og samtid. Fortellergrepet er å følge de få nøkterne setningene som utgjør sagaen om Eirik Raude. Han bruker sin fagkunnskap til å forstå og analysere hver setning, og han setter disse inn i en større kontekst. Denne komposisjonen er vellykket og enkel å følge som leser. Han inviterer inn på en reise til vikingtiden med ættesamfunn og stor eventyrlyst, landnåm, handel, rikdom, feider, og tingsamlinger med makt til å bl.a. å lyse folk fredløse. Øystein Morten sparer seg ingen anstrengelser når han reiser til Island og Grønland i sporene til Eirik Raude, og senere når han investerer tungt i VR som gir han muligheten til å se alle kroker og kriker av Grønland og langs kysten av Canada på leting etter Vinland. Dette er en bok som fremmer leseglede og som gir større innsikt i vikingtiden og Eirik Raudes liv.
For hver utgivelse flytter han grensene for hva en historiebok kan være, i prosjekter hvor han får lite gratis. Dette er noe av spenningen som Øystein Morten-leser: Kommer han seg opp denne motbakken også?
Morten har tidligere skrevet bøker om de norske kongene Olav Tryggvason, Olav Haraldsson og Sigurd Jorsalfare. I årets bok handler det om livet til Eirik Raude, en rogalending som flyktet til Island på slutten av 900-tallet, sannsynligvis på grunn av drap. På Island havnet Eirik Raude og hans følge igjen i trøbbel, og ble lyst fredløse. Løsningen ble å reise enda videre vestover, der det skulle ligge et stort land.
Eirik Raude var en av norsk histories beste spinn-doktorer, for navnet han ga dette nye landet i vest bruker vi fortsatt: Grønland. Landet som bugner av grøde, korn som svaier i kveldssola, bli med vestover, folkens! (Å lokke med Grønlands gedigne innlandsis ville neppe fått like mange til å hive seg i skipene og legge ut fra Island.)
Øystein Morten er sannsynligvis Norges mest sanselige historiker. Skriftlige kilder er vel og bra, men Morten vet at han må dra til stedene han har lest om for å forstå dem fullt ut.
Han må kjenne dem på kroppen, og kombinere sanseinntrykkene med sin egen forestillingsevne samtidig som han vurderer alt opp mot de skriftlige kildene og i hvor stor grad han kan stole på dem. Hvis Indiana Jones og Lars Monsen hadde vært brødre og hatt en tredje bror, ville det vært Øystein Morten.
I denne boka slåss han mot snø og vind på Island og i Grønlandsfjordene, og selvsagt slåss han mot koronaen. Når verden stenger ned, går planer i vasken. Heldigvis får forfatteren litt uventede penger inn på konto, og kjøper avansert virtual reality-utstyr som han kobler opp til all verdens databaser, og «flyr» fra Island til Grønland for å prøve å forstå sagaenes beretning om Eirik Raude.
Virtual reality i historieforskning? Ja, hvorfor ikke? Alle slags metoder kommer til nytte i Øystein Mortens hender, for vi er ikke bortskjemt med særlig mange historiske skriftlige kilder fra Norge i middelalderen.
Første del av boka om Eirik Raude er den mest imponerende: Øystein Morten går gjennom setning for setning i den tynne sagateksten om Eirik Raude, og bruker hele verktøykassen sin for å forstå dem.
Øystein Mortens bøker handler både om hovedpersonene han undersøker, og om Mortens strev for å hente sikker kunnskap om en verden som for lengst er borte. Totalsummen blir en medrivende leseopplevelse for alle som har litt interesse for norsk middelalderhistorie.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTil overfarten til Island måtte de bruke en stor knarr, av typen som var rundt 20 meter lang og 6 meter bred, beregnet til last og transport av folk og fe i vikingtiden. Skipene emigrantene reiste til Island med, krevde rundt 25000 arbeidstimer i byggeprosessen. Skipsseilet hadde ull fra flere tusen sauer, og omtrent 300 timer med veving lå bak det ferdige produktet. Båtene hadde materiale fra rundt 100 store eiketrær, 3 tonn med jernmalm trengtes til de 500 kiloene med nagler, og de måtte skaffe over 1000 meter med rep, helst fra sel- eller hvalrosskinn fraktet fra Sibir. De måtte ha 18 kubikk med fururøtter til tjæren skipet skulle behandles med og så videre.
Det var en slik "millionærfarkost" Eirik og faren Torvald gjorde klar til avreisen til Island. Bare de aller mektigste i samfunnet hadde råd til et slikt skip.
Lest ferdig 17 av 52