Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Tiden som skildres, er de to første tiår av 1800-tallet, særlig russernes kamp mot Napoleon. Som kontrast til alle krigshandlingene forfatteren inngående beskriver, tegner han også livet i fredstid, i alle samfunnslag. Ut fra to av de mange hovedpersonene Andrej og Pierre springer verkets hovedtema; det russiske folks lutring og oppvåkning under Napoleonskrigene.
Omtale fra forlaget
Tiden som skildres, er de to første tiår av 1800-tallet, særlig russernes kamp mot Napoleon. Som kontrast til alle krigshandlingene forfatteren inngående beskriver, tegner han også livet i fredstid, i alle samfunnslag. Ut fra to av de mange hovedpersonene Andrej og Pierre springer verkets hovedtema; det russiske folks lutring og oppvåkning under Napoleonskrigene.
Forlag Solum
Utgivelsesår 2004
Format Innbundet
ISBN13 9788256014361
EAN 9788256014361
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted Russland
Språk Bokmål
Sider 283
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det er bare den ubevisste handling som bærer frukt; den som forsøker å forstå verdens gang, kommer alltid til kort.
(...) Akkurat som vanskeligheten i astronomien besto i å løsrive seg fra jordens følelse av ubevegelighet og fra en tilsvarende følelse av planetenes bevegelse, så består også for historievitenskapen vanskeligheten ved å anerkjenne personens underordning under rommets, tidens og årsakenes lover i dette å løse seg fra den umiddelbare følelse av uavhengighet av ens egen person. Men akkurat som i astronomien erklærte den nye oppfatning: “Det er sant at vi ikke er klar over vår avhengighet, men ved å innrømme vår frie vilje blir det absurd, for ved å innrømme vår avhengighet av den ytre verden av tid og av årsak kommer vi til lovene,” så lyder også i historien den nye oppfatning: “Det er sant at vi ikke er klar over vår uavhengighet, men det blir meningsløst; hvis vi underordner vår avhengighet av omverdenen, underordner tid og årsaker. Da kommer vi til lovene”. I første tilfelle var det nødvendig å avstå fra bevisstheten om en uvirkelig ubevegelighet i rommet og anerkjenne en bevegelse som vi ikke følte; i den foreliggende sak er det på samme måte nødvendig å gi avkall på en frihet som ikke eksisterer og anerkjenne en avhengighet som vi ikke vet noe om. (...)
Filmadapsjoner av litteraturen vi så hengivent skaper oss egne bilder av kommer på rullebånd ut industrien. Her er titlene hvor filmindustrien ikke tok feil da de satt narrativen på lerretet, etter min mening.
Barfly (1987) Regi med Barbet Schroeder. Skrevet av Charles Bukowski. orginaltittel Women.
Idioten (1951) Regi med Akira Kurosawa. Forfatter: Fjodor Dostojevskij
Naked Lunch (1991) Regi med David Cronenberg. Forfatter: William Burroughs
Blade Runner (1982) Regi med Ridley Scott. Forfatter: Philip K. Dick. Orginaltittel: Do Androids dream of electric sheep?
Krig og Fred (1967) Regi med Sergei Bondarchuk. Forfatter: Leo Tolstoj
Fear and Loathing in Las Vegas (1998) regi med Terry Gilliam. Forfatter: Hunter S. Thompson
Døden I Venedig (1971) Regi med Luchino Visconti. Forfatter: Thomas Mann
Lord of The Flies (1963) regi med Peter Brook. Forfatter: William Golding
2001: A Space Oddyssey (!968) og A Clockwork Orange (1971). Regi med Stanley Kubrick. Forfattere: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick og Anthony Burgess
The Wonderful Wizard of Oz (1939) Regi med Victor Fleming. Forfatter: L. Frank Baum
Solaris (1972) Regi med Andrej Tarkovskij. Forfatter: Stanislav Lem
Dune (1984) Regi med David Lynch. Forfatter: Frank Herbert
Harry Potter and the prisoner of Azkaban (2004) Regi med Alfonso Cuarón. Forfatter: J.K. Rowling
Mye jeg kunne tenkt meg å sett filmatisert også. Hadde det ikke vært stas å få se Richard Brautigans In Water Melon Sugar av eller Sabina Speilreins historie, slik berettiget av Karstein Alnæs?
Så er det filmen jeg mener alle bør få med seg da den kommer ut: Guellermo Del Toro, regissøren bak Pans Labyrint har fått i oppdrag å filmatisere Tolkiens Hobbiten.
Her er min liste. Gjerne kom med egne forslag, innslag og motslag! Og god jul ! :)