Taterdronningen

Marie Lovinie - Stor-Johans datter

av (forfatter).

Luther forlag A.S 1974 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

2 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

annelinguas eksemplar av Taterdronningen - Marie Lovinie - Stor-Johans datter

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ulest - fakta etc.

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag Luther forlag A.S

Utgivelsesår 1974

Format Innbundet

ISBN13 9788253131627

Språk Norsk

Sider 134

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Romfolk har vært eit hyppig tema i media i det siste, og sjølv om taterfolket i Norge høyrer til ei anna grein av romfolket enn dei som no oftast er opphav til overskrifter så er det likevel interessant å lese denne boka i lys av dagens situasjon.

Arvid Møller, journalist og forfattar som i følge wikipedia has spesialisert seg på biografiar av kvardagsheltar og vanlege menneske, skreiv i 1974 ned livshistoria til Marie Lovinie Oliversen slik ho fortel den, i 1. person. Marie var datter til Stor-Johan, ein akta leiar av si grein av tater-folket. Marie fortel om minne frå barndomen, om skikk og bruk taterar imellom, om livet på landevegen, om forholdet til fastbuande på godt og vondt, og gjeng mot slutten også kraftig i rette med staten for systematisk å ha tatt taterungar frå foreldra sine tidlegare på 1900-talet.

Mistru og uvilje frå fastbuande er regelen heller enn unntaket i denne skildringa. Dette gjeld nok i høgste grad også for dei tilreisande frå romfolket som er tema no for tida. Eg høyrer nok sjølv til dei mistruiske, og det kan vere greit å nyansere fordomane sine med bøker som denne. Likevel, Marie legg ikkje skjul på at taterfolket har ei stygg historie med innbyrdes vald, ho nevner mange interne valdsepisoder og ei anledning der ho sjølv har knivstukke, og i eit bilete inne i boka poserer ho også med kniv og i biletteksta heiter det at «Dette er redskap som har fått prøve seg!». Det er derfor kanskje ikkje berre urimeleg at taterane blei møtt med ein viss skepsis der dei var på reise. Det vil seie, det urimelige ligg vel i å vere skeptisk til taterane som folk i staden for berre til den einskilde bråkmakaren. Kan ein trekke parallellar til dagens situasjon med tilreisande romfolk? Tja. Det kan fort bli ein omfattande drøfting som blir malplassert her.

Tilbake til boka; sjølv om tittelen på den er Taterdronninga, så kjem det i liten grad fram korvidt Marie også har hatt ei leiarrolle i slekta. Det er naturleg å tru at ho har hatt det, og at dronning-tittelen ikkje berre er i kraft av at ho var datter av Stor-Johan. Marie legg fram historia si med stor beskjedenheit, og eg vil tru at ho ikkje ville ha gjort noko nummer av ei eventuell leiarrolle. Her kunne Møller kanskje ha fylt på med meir informasjon.

Ein annan stad eg kunne ha tenkt meg påfyll av fakta frå forfattaren er i høve til ei munnleg overlevering i slekta til Marie om eit stort taterslag i Magdeburg, der mange taterar blei drept i eit blodbad. Eg greier ikkje å finne noko informasjon om dette på internett, og har begynt å spekulere i om opphavet til denne historia kan vere massakren i Magdeburg under 30-årskrigen, der 20 000 sivile blei slakta ned av Det tysk-romerske riket sine leigesoldatar. Det hadde vært interessant å vite meir om dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Lensmannen kom aldri til et taterfølge med gode nyheter, han bar bestandig ulykke og lidelse med seg i den svarte veska si.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du skjønner, ei taterkvinne nøyer seg ikke med bittesmå ringer i øra. Store og tunge saker må det være.
Dette syntes ungene mine var stor stas når de satt på fanget og lekte. Og det de lekte med, var nettopp øreringene. De slet og hang i de store ringene så blodet sprutet, og dermed rev de opp hele hullet, slik at jeg måtte stikke oppatt for å få feste til ringene. Men en stund etter var dette hullet også ødelagt, og nå har jeg bare tre-fire tapper i hvert øre. Slik minnes jeg min mors ører også.
Men moro var det, så lenge øra holdt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har lest eller har leseklare i bokhylla der tittelen har konge, dronning eller andre adelege titlar i tittelen.

Popularitetsoversyn:
Konge: 9
Dronning: 2
Prins: 2
Fyrste: 1
Grevinne: 1
Keiser: 1
Lord: 1
Prinsesse: 1


Godt sagt! (1) Varsle Svar