Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Nominert til Brageprisen 2015- Lurer du aldri på hvem du er, Daniel? spurte Moses.- Jeg er broren din, svarte jeg..Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, å stå som ham og å snakke som ham. De to brødrene vokser opp i et nedslitt indianerreservat med moren og hennes voldelige kjæreste, i en ødelagt, men dypt nostalgisk verden med stolte røtter, som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, rusmisbruk, fattigdom, vold og rasisme - og støvet som ligger som et slør over alt. Men det er også Canah, jenta med det vakre smilet.Vi følger Daniel og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette setter sakte, men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta.skjebnesvangre valg - og til å finne motet i seg selv.Jeg tok sats og lot den fly. Det var nesten et perfekt kast, steinen suste langt i en fin bue, og i neste sekund singlet det i glass.Vi dukket begge så raskt vi kunne bak muren. Etter et øyeblikks stillhet da vi holdt pusten, smilte han til meg, og så lo vi sammen. Så satt vi der ved siden av hverandre og var brødre igjen. Hvis et knust vindu var det som skulle til, ville jeg gladelig knuse hvert eneste på hele skolen.Kjartan Hjulstad debuterer med en sterk og skarpt skildret ungdomsroman om identitet og brorskap, og om hvordan det er å leve videre når ens verden allerede er ødelagt.. .Nominert til Brageprisen 2015Nominert til NBUs debutantpris 2015Nominert til Østfoldungdommens kritikerpris 2015Nominert til Kulturdepartementets debutantpris 2015...Anmelderne sier:«Det er ikke vanskelig å anbefale denne fine, lille debutromanen. [...] Den fortjener å bli lest.»(Marius Emanuelsen,.barnebokkritikk.no).«Kjartan Hjulstad har utan tvil sete seg inn i den dystre og triste indianarkvardagen, i tillegg er han ein usedvanleg stødig forfattar til å vere debutant. Dei språklege bileta er både vakre og heslege på same tida, og heile tida uforgløymelge. Dette e...
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788205477063
EAN 9788205477063
Omtalt tid 2000-tallet
Språk Bokmål
Sider 196
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Trollkrittet 2015
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Noen ganger drømmer man om å være "større" enn man egentlig er ...
Daniel er den yngste i familien. I hele sitt liv har han sett opp til storebroren, Moses. Moses er tøff, lar ikke noen sette ham på plass og går sine egne veier. Daniel er konfliktsky, og hater seg selv for sin feighet når han ikke klarer å forsvare seg selv eller noen han er glad i. Brødrene bor i et indianerreservat. De er vant til harde kår, ta det de får og gjøre det beste ut av det. På dagtid går de på skolen og de vasker biler som deltidsjobb. Faren deres døde i en ulykke, moren deres har funnet seg en ny type som de bor sammen med. Han er voldelig og Daniel og Moses hater ham. Ting blir farlig og innviklet når storebroren Moses, havner i farlig miljø som involverer narkotika ...
Det er ikke hverdag jeg leser en norsk forfatter som setter handlingen i et amerikansk miljø, og spesielt ikke i et indianerreservat; hvor det er knusktørre veier og øde strekninger. Har dog lest om tøffe miljøer, men kanskje i en voksnere grad enn for ungdom. Men dette er ikke tøffere enn at ungdom tåler å lese det. Boka er realistisk og handler om relasjoner, svik, det å vokse opp i harde kår og klare å beskytte seg selv så godt man kan. Og det klarer K. Hjulstad å formidle på en levende og troverdig måte. Vi møter i boka rettferdige karakterer som støtter hverandre og de litt mindre greie, og man vil bare det beste for guttene som møter den ene motgangen etter den andre, men likevel prøver de å holde sammen, selv om ting av og til ser veldig mørkt ut.
Det skjer noe hele tiden i boka, og man blir godt kjent med de fleste karakterene. Jeg leser mange ungdomsbøker selv om jeg egentlig er for gammel til det. Uansett, ingen bøker har aldersgrense, men det som irriterer meg generelt med ungdomsbøker er at det nesten alltid inneholder en kjærlighetshistorie, og det synes jeg ikke er så nødvendig. Skjønner jo at ungdommer er begeistret for kjærlighetshistorier og forelskelser, men selv syns jeg det er for det meste irriterende, og det kan være med på å ødelegge en god historie. Det syntes jeg det gjorde i denne boka. Minnesota og støvet hadde vært så mye bedre og tøffere hvis den uskyldige kjærlighetshistorien uteble.
Minnesota og støvet er en bok på bare 197 sider. Derfor blir denne anmeldelsen mindre enn til vanlig. Vil jo for all del ikke røpe noe. Alt i alt en god bok om vanskelig oppvekst og det å holde sammen i tøffe tider. Selv om boka ikke nådde helt opp for min del, var det en fin og vemodig bok å få med seg.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket