Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
De fems tegn er en psykologisk kriminalroman som både på etterforskersiden og forbrytersiden tar opp allmennmenneskelige tema som synd, straff, hevn og tilgivelse. Romanens hovedtema om hvordan både overgripere og offer i mange tiår senere levde videre med krevende minner fra 2. verdenskrig, er fortsatt aktuelt. Særlig i sluttdelen fokuserer romanen på det svært aktuelle undertemaet om krigens natur og hvordan den kan påvirke særlig unge mennesker sterkt. Fortelleren har, etter tidlig å ha mistet sin kone, flyttet alle sine fremtidshåp over på sin eneste sønn, og etter sønnens død flyttet dem videre over på sin eneste sønnesønn. Når også sønnesønnen nå er død, blir han en mann uten noe håp for seg selv og sin familie. I stedet reiser han tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i sin hukommelse. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor de bare fikk ett barn og ett barnebarn, kryper ut derfra.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2018
Format Heftet
ISBN13 9788202582586
EAN 9788202582586
Serie Kaliber
Genre Politi og detektiver Krim
Omtalt tid 1939-1945 2000-2009
Språk Bokmål
Sider 383
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er den første boka fra Hans Olav Lahlum jeg har lest. Jeg fikk låne den av min far som er stor fan av hans bøker. Nå er jeg ingen storleser av krim, men min far mente at denne boka ville jeg like, så da ga jeg den en sjanse. Boka starter med en gammel mann som mister sitt eneste barnebarn i en bilulykke. Tilbake står han igjen uten noe familie eller etterkommere. Man blir da gradvis introdusert til en hendelse som skjedde i slutten av krigens dager, under et forhør, der hovedpersonen blir utsatt for tortur av fem personer. Han gir dem skylden for at han nå står uten etterkommere, og begir seg ut på en hevntokt mot de fem. De kjennetegnes ved at alle har tatovert inn et pentagramaktig symbol på armen. Spenningsnivået har en god stigning etterhvert som man leser, og den klarte å fange meg slik at jeg ble nysgjerrig på å fortsette å lese. Den var aldri kjedelig, men hadde god framdrift i et passe tempo. Den første humringen kom da den kvinnelige etterforskeren var en god sjakkspiller. Jeg liker når forfattere blander inn sine hobbyer/lidenskaper i romanene sine. Jeg likte boka godt, og den uventede vendingen på slutten var en positiv overraskelse. Det skal sies at jeg ble ikke helt overbevist av motivet bak handlingene hovedpersonen begår. Lahlum klarer ikke helt å få fram hvor stort hatet er, eller naget er etter alle disse årene. Det blir litt platt beskrevet og virker dermed litt lite troverdig.
Boka er spennende og lettlest. Den løftet seg ikke til en femmer før på slutten for min del. Alt i alt er det en bok om hevngjerrighet, anger og at den verste straffen er den vi påfører oss selv. En på mange måter forstyrrende bok, og en der man selv endrer syn på hovedpersonen flere ganger i løpet av historien.
Etter å ha lest tre av Hans Olav Lahlums krimbøker med K2 og Patricia, hadde jeg bestemt meg for at jeg var ferdig med å lese bøker fra denne forfatteren. Serien var spennende lesing og jeg angrer ikke. Bøkene minner dog om hverandre, noe som er et kjennetegn på en god serie, men også noe som gjorde at jeg heller ville brukt tiden på andre forfattere. I februar 2017 var jeg så heldig at jeg fikk høre prologen til De fems tegn og da ble det klart for meg at jeg bare måtte ombestemme meg og gå for en til Lahlumroman.
Da jeg leste De fems tegn i desember ble boken høydepunktet mitt i bokåret 2017. Forfatteren klarer å holde oppe et høyt spenningsnivå fra prologen helt frem til slutten av boken. Samtidig knytter han historiske fakta til fortellingen.
Martin Svendsen har opplevd mye vondt i livet sitt. Han er den eneste gjenlevende i familien. Hans tanker vender tilbake til den skjebnesvangre lille julaften i 1944 som skulle ha innvirkninger på hele hans liv. 60 år senere begynner offeret fra krigen jakten på sine pinere. Boken skildrer kappløpet mellom hevnmorderen og politiet gjennom seks europeiske land. Via tilbakeblikket til drapsmannens opplevelser i slutten av andre verdenskrig er det lett for leseren å sympatisere med han. En kjenner nesten på at en vil "heie" på Martin i hans morderiske felttog for rettferdigheten. Grensene mellom ondt og godt blir utvisket, men Lahlum avslutter romanen forsonlig uten at leseren må bli skuffet.
I etterordet til De fems tegn beskriver forfatteren selv det "å skrive en ny roman i en veletablert og innarbeidet romanserie kjennes tidvis som å hoppe med en tvangstrøye... Som å hoppe uten stupebrett... Denne romanen er et stort sprang og medfører særlig høy fallhøyde." Leserne bør være glad for at Hans Olav Lahlum våget dette spranget. Resultatet ble en spenningsroman av særklasse. I motsetning til mange som nå vil oppmuntre Lahlum til å legge opp til oppfølgere av denne boken, håper jeg på flere Lahlum-krim med nye karakterer. Spranget med høy fallhøyde ble for meg et sprang i nye høyder.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket1. Book published in 2019: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
2. Author you’ve never heard of: Jo Walton - "Amongst others"
3. A book you’ve read before: Philip Pullman - "The Subtle Knife"
4. Book with a strong female lead: Sarah J. Maas - "Queen of shadows"
A play
A book set in Southern USA: Jesmyn Ward - "Det som reddes kan"
A memoir on someone you admire
8. Set in the Victorian Era: Sir Arthur Conan Doyle - "A story of four"
10. A plant on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
11. Published the year you graduated school: Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane» (2010)
12. A graphic novel: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
14. An ugly cover: Terry Pratchett - "The light fantastic"
15. A teen as the main character: Madeleine L´engle - "A wrinkle in time"
16. The re-telling of a well-known story: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn" (skriver i forordet at boka er inspirert av/bevisst ligner på "The sign of the four" av Sir Arthur Conan Doyle, men denne er satt i en mer moderne setting)
17. Set during a holiday: Charles Dickens - “A Christmas carol”
18. Book picked out by someone else: Dag Solstad - "Genanse og verdighet" (plukket ut av bibliotekaren som anbefalt + påpekt av to bokelskere som første Solstad-bok jeg burde lese)
20. A book about time-travel: Diana Gabaldon - "Outlander"
21. A title starting with the letter “J”: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
22. Fantasy novel: Jessica Townsend - "Wundersmith - the calling of Morrigan Crow"
True crime novel
A self-published book
25. The name of a color in the title: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
26. A one word title: Neil Shusterman - "Scythe"
28. A book that discusses mental health: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint"
29. A book published by HarperCollins: Tahareh Mafi - "Shatter me"
30. An author who uses initials: J. K. Rowling - "Harry Potter And the Half-Blood prince"
31. A book that everyone’s talking about: N. K. Jemisin - "The stone sky"
33. A book about a cult: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in scarlet"
35. A sports related book: Kathy Reichs - "Flash and bones"
36. A humorous novel: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens"
38. An allegorical book: N. K. Jemisin - "The obelisk gate" (hele serien er allegorisk og handler om rasisme og diskriminering)
39. Military Related: fiction or non-fiction: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
40. A character that is an immigrant: Johannes Anyuru - "De kommer til å drukne i sine mødres tårer"
A book suggested by someone else in the challenge
A family member’s favourite book
43. A children’s book: Philip Pullman - "The book of Dust - La belle sauvage"
44. An author who uses a pseudonym: Lian Hearn - «Barn av otori»
45. A “beach read”: Kathy Reichs - "Spider bones"
47. Set in a country you’ve visited: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
48. Set in a post-apocalyptic world: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
49. A speed read: Terry Pratchett - "The colour of magic"
50. A fairy tale: Kelly Barnhill - "The girl who drank the Moon"
52. An audiobook: Charles Dickens - “A Christmas carol” (har lest denne to ganger i år, mener derfor den kan gå to ganger på lista)
Denne er massiv! Jeg ser på min profil at jeg vel har lest rundt 30 bøker i året de siste par åra, og 52 bøker er derfor enormt mye. Jeg skal vurdere om jeg skal la den samme boka telle i flere kategorier. Begynner allerede å legge inn bøker jeg leser nå som passer, for å få en "head start". Gjør skriften fet når jeg er ferdig.
1. A book that was nominated for or won an award in a genre you enjoy - N. K. Jemisin: "The Obelisk gate"
2. A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)
3. A book where the author’s name contains A, T, and Y: Terry Pratchett - «The colour of magic»
4. A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc): Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
9. A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror): Jessica Townsend - "Wundersmith"
10. A book featuring an historical figure
11. A book related to one of the 12 Zodiac Chinese Animals (title, cover, subject: Richard Adams - "Watership down"
12. A book about reading, books or an author/writer: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
13. A book that is included on a New York Public Library Staff Picks list: Neil Gaiman og Terry Pratchett - «Good Omens» (staff pick sommeren 2018)
14. A book with a title, subtitle or cover relating to an astronomical term: Stanislaw Lem - "The star diaries"
15. A book by an author from a Mediterranean country or set in a Mediterranean country
16. A book told from multiple perspectives: Lian Hearn - "I lys av månen"
17. A speculative fiction (i.e. fantasy, scifi, horror, dystopia): Neal Shusterman - «Scythe»
22. A book with a number in the title or on the cover: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn"*
23. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #1 Something Old: Sir Arthur Conan Doyle - "The sign of the four"(gammel bok)
24. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #2 Something New: Tahareh Mafi - "Shatter me" (en "ny" verden)**
25. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed:
26. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #4 Something Blue: Lars Mytting - Søsterklokkene
27. A book off of the 1001 books to read before you die list: John Irving - «A prayer for Owen Meany»
28. A book related to something cold (i.e. theme, title, author, cover, etc.): Philip Pullman - "The subtle knife"
29. A book published before 1950: Charles Dickens - "A Christmas Carol"
30. A book featuring an elderly character: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
31. A children’s classic you’ve never read: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time»
32. A book with more than 500 pages: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
33. A book you have owned for at least a year, but have not read yet: Diana Gabaldon - "Outlander"
34. A book with a person's name in the title: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
39. A book with a strong sense of place or where the author brings the location/setting to life: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
40. A book you stumbled upon: Jo Walton - «Among others»
41. A book from the 2018 GR Choice Awards: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
42. A book with a monster or "monstrous" character: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
43. A book related to STEM (Science, Technology, Engineering, Math) [fiction or nonfiction]: Kathy Reichs - "Spider bones"
44. A book related in some way to a tv show/series or movie you enjoyed (same topic, same era, book appeared in the show/movie, etc.): Kathy Reichs - "Flash and bones"
45. A multi-generational saga: Eka Kurniawan - "Skjønnhet er et sår"
46. A book with a (mostly) black cover: Leigh Bardugo - "Six of crows»
47. A book related to food (i.e. title, cover, plot, etc.): Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist" (hele den narrative rammen er hovedpersonen som deler et måltid med en amerikaner og forteller ham historien)
48. A book that was a finalist or winner for the National Book Award for any year: Philip Pullman - "The Amber Spyglass"
49. A book written by a Far East Asian author or set in a Far East Asian country: Lian Hearn - «Barn av Otori»
50. A book that includes a journey (physical, health, or spiritual): Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane»
51. A book published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
52. A book with a weird or intriguing title: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet"