Amerikanske forelesninger

seks påminnelser for neste årtusen

av (forfatter).

Cappelen 1992 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.62 (8 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marianne Augustas eksemplar av Amerikanske forelesninger - seks påminnelser for neste årtusen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

OM ORD OG BØKER

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Essayene i denne boka ble opprinnelig skrevet som foredrag ved Harvard i 1984-85. Av form er boka en poetikk, en lære om diktekunsten. Med denne boka får leserne en nøkkel til Calvino's forfatterskap, samtidig som den gir et utsyn over vår egen tid og vår nærmeste fremtid. I Cappelens upopulære.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 1992

Format Heftet

ISBN13 9788202135614

EAN 9788202135614

Serie Cappelens upopulære skrifter (12)

Språk Bokmål

Sider 135

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Verdifullt om å skrive tross intetsigende tittel.

Min italienske favorittforfatter skrev rett før han døde fem korte innlegg med overskrifter som «Letthet» og «Mangfold». Meningen var å gi amerikanske studenter en innføring i kravene til god litteratur. Her er er mange referanser til italienske, europeiske og amerikanske forfattere. Men boka gir også innblikk i grunnlaget for Calvinos egne romaner, som Usynlige byer og Palomar.

Selv om hvert innlegg tilsynelatende er viet ett tema, tar Calvino opp en rekke sidetemaer. Kapitlet om «Nøyaktighet» handler vel så mye om betydningen av vaghet, mens «Synlighet» tar for seg billedbruk og fantasi som litterære virkemidler.

Hva så med undertittelen: Seks påminnelser for neste årtusen? Her har Calvino relevante synspunkter på den økte flommen av bilder som vi utsettes for daglig, og på forholdet mellom litteratur og moderne vitenskap, som han mener kan utfylle hverandre.

Boka har unektelig flere tunge partier, men heldigvis glimter Calvino til med artige referanser til tegneserier og annen gjenkjennelig litteratur. Det virker som at oversetteren har hatt liten tid. For eksempel omtales Thomas Manns Trolldomsfjellet (som Calvino beundrer) som «Det magiske fjellet». Det er heller ikke tatt hensyn til om litteraturen som siteres finnes på norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg er overbevist om at å skrive prosa ikke burde være annerledes enn å skrive poesi; i begge tilfeller finner vi en søken etter uttrykket som er nødvendig, unikt, kompakt, nøyaktig og minneverdig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helt siden vitenskapen har stilt seg lilkegyldig til generelle forklaringer som ikke gir sær- og sektorløsninger, har litteraturens store utfordring vært å vite hvordan man kan binde sammen ulik kunnskap og forskjellige lovverk til en flerartet og mangefasettert visjon av verden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En gjenstands symbolikk kan være mer eller mindre eksplisitt, men den er alltid til stede. Vi kunne til og med påstå at en gjenstand nevnt i en fortelling alltid er et magisk objekt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

litteraturteori, analyse etc.


Godt sagt! (6) Varsle Svar