Omtale fra forlaget
Forfatternes ambisjon er å vise hvordan litteraturvitenskapelig teori på et fruktbart vis kan integreres i tekstanalysen. Målet med denne boken er ikke å gi en innføring i litteraturanalytisk metode, men – gjennom en rekke ”lærestykker” – å styrke det reflekterte og teoretisk innstilte studiet av litteratur.
Boken inneholder en serie analyser av passasjer hentet fra sentrale tekster i europeisk litteratur fra Cervantes og Rousseau til Woolf og Solstad. Analysene er ordnet etter begreper, men av en annen art enn dem vi er fortrolige med fra litteraturvitenskapens mer kjente metodologiske tradisjoner eller skoleretninger. I tråd med dette har boken fått tittelen Ledeord. Tanken med termen ledeord er å si noe om hvordan begreper fungerer i en litterær analyse. Begreper gjør noe, de er ikke bare betegnelser på fenomener som allerede foreligger i teksten, men er i seg selv produktive. Begreper etablerer sammenhenger og får forskjeller til å tre frem, de gir et mål for tekstenes betydningsmangfold og for kompleksiteten i deres retoriske og mimetiske landskap. Slik frembringer vellykkede og produktive begreper ny erkjennelse, og ikke bare gjenkjennelse.
Forlag Cappelen Damm akademisk
Utgivelsesår 2007
Format Heftet
ISBN13 9788202198305
EAN 9788202198305
Språk Bokmål
Sider 380
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketGrensen mellom den gode og den dårlige litteraturen er her et interessant tema. Også når vi vurderer litteraturen som et åpent, strategisk felt, blir den straks underlagt en vurdering. For den gode litteraturen fører oss aldri tilbake - til faderhuset, nasjonen, det foretrukne folket - den fører oss alltid et annet sted hen og forvandler oss på veien. Den veien går vi aldri alene. Møtet med teksten skjer alltid og allerede i flertall. Slik har også vi, her, i våre utfoldelser av noen få tekstuelle ledeord, vært utstyrt med en bagasje bestående av alle de andre tekstene vi har lest, av de samtalene vi har hatt med våre mange gode kolleger, med de inspirerende studentene vi har hatt gleden av å undervise, veilede og lytte til. Bøkene og samtalepartnerne har dermed også sin andel i denne boken. For møtet med teksten favner en hel verden, ikke en form for totalitet, men snarere i en intens spredthet.
[...]
Det ligger egentlig en stor glede i det å vite at lesning ikke bare er en individuell og subjektiv erfaring. For lesning er ikke tilbaketrekning fra verden, snarere er det en åpning mot verden.
litteraturteori, analyse etc.