Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Forlag Penguin Classics
Utgivelsesår 2009
Format Paperback
ISBN13 9780141183220
Språk Engelsk
Sider 288
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det er et dikterverk hvor presise minner formidles ved språklig skaperkraft og poesi. Alt i sitt første eksil, som student i Cambridge søker Nabokov å fastholde minnene fra sin russiske oppvekst. Fordi den russiske revolusjonen til de grader snudde om på samfunnet, er det snakk om en fortid mer tapt enn hos Proust og Zweig.
Den tidlige barndommen i St. Petersburg og på godset Vyra framstår som bekymringsløs. Gutten får utfolde sine brede interesser med god støtte av foreldrene og en serie huslærere og utenlandske guvernanter. De skildres alle med sterk innlevelse, også med sine eksentriske sider. Det er først i gymnasalder Nabokov begynner på en ordinær skole.
Ved utbruddet av første verdenskrig brytes idyllen gradvis. Bolsjevikkuppet i november 1917 sender familien på flukt, først til Krim og deretter til Vest-Europa. Men typisk nok handler Nabokovs versjon først og fremst om 18-åringens romantiske forhold til den ett år yngre Tamara - ikke fullt så mye om revolusjonen og borgerkrigen som fulgte.
Som flyktning i England, Tyskland og Frankrike er han mildest talt dårlig integrert. Nabokov holder seg til det russiske eksilmiljøet helt til han reiser med kone og barn til USA i maidagene 1940. Men det er i denne eksiltiden han utgir sine første romaner på russisk, som etterhvert er oversatt til norsk, som «Forsvaret», en bok som bygger på hans interesse for sjakkoppgaver. I USA gikk Nabokov over til å skrive på engelsk som i denne boka, men «Speak, memory» slutter ved dampskipskaien i St. Nazaire, Frankrike 1940.
Nabokov reiste aldri tilbake til hjemlandet, men på familiegodset sør for St. Petersburg er det idag et museum viet til forfatteren. På norsk har «Speak, memory» fått den noe dvaske tittelen «Min europeiske ungdom».
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketToilers of the world, disband! Old books are wrong. The world was made on a Sunday.
En liste for meg selv, men jeg tar likevel imot innspill, særlig nyere poesi.