Ferdydurke

av (forfatter) og Karna Dannevig (oversetter).

Gyldendal 1993 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.42 (19 terningkast.)

89 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Mabuses eksemplar av Ferdydurke

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

30 år gamle Josef beslutter å forme sitt jeg innenfra. Men i samme øyeblikk ringer en skolemester på døren og stiller ham spørsmål om gullalderlitteratur og latinske bøyningsformer,og Josef umyndiggjøres straks som skolegutt. I boka gjøres det narr av oppdragelsesmetoder og konformisme, og den antiutvikling som beskrives øker i takt med den voksende bevissthet om hva omverdenen og "de andre" venter seg av hver enkelt av oss.

Omtale fra forlaget

30 år gamle Josef beslutter å forme sitt jeg innenfra. Men i samme øyeblikk ringer en skolemester på døren og stiller ham spørsmål om gullalderlitteratur og latinske bøyningsformer,og Josef umyndiggjøres straks som skolegutt. I boka gjøres det narr av oppdragelsesmetoder og konformisme, og den antiutvikling som beskrives øker i takt med den voksende bevissthet om hva omverdenen og "de andre" venter seg av hver enkelt av oss.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1993

Format Heftet

ISBN13 9788205218376

EAN 9788205218376

Serie 20. århundre

Omtalt sted Polen

Språk Bokmål

Sider 218

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 7 2 0 0 0

Bokomtaler

Hylende morsom trass i skremmende tittel.

Tittelen Ferdydurke har vært nok til å skremme meg fra å lese denne klassikeren i årevis. Omslaget på utgaven min fra 1969 sier dessuten ingenting om hva boka handler om. Til min overraskelse skriver Gombrowicz til tider hylende morsomt. Gjennom den absurde handlingen får han også lagt inn noen alvorsord både om enkeltmennesket og samfunnet omkring.

Trettiåringen Jozio eller Jossemann barnsliggjøres av en gammel lærer på minst femti og sendt tilbake til latinskolen. Slåssingen blant skoleguttene i friminuttene gjentas i farsemessig stil i sammenstøt mellom professorer som bruker ukvemsord som langt fra er akademiske. Lesere av den elektroniske universitetsavisa Khrono vil kjenne seg igjen.

Seinere følger vi Jozio til den «moderne» familien Unghus, men han slipper etterhvert unna for så å ende opp hos sin egen gammeldagse familie på et herregods utenfor Warszawa. Her blir det voldsomme tumulter når klassekameraten Mientus søker «brorskap» over klasseskillene med stallgutten Walek.

Selv om boka ble skrevet 1937 har den fortsatt mye å si om dagens samfunnsutvikling, for eksempel automatisering, voldsbruk og infantilisering av voksenlivet. Blir vi noen gang modne? Oversettelsen fra den franske (!) utgaven er spenstig og levende, men det forundrer at denne klassikeren ennå ikke er oversatt direkte fra polsk. Flamme forlag er i gang med nyoversettelser av de andre bøkene til Gombrowicz, blant annet Pornografi (2020). Kan vi håpe på en nyutgave av Ferdydurke?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Menneskets element er den evige umodenhet. Alt hva vi i dag tenker, føler og sier, må ved nødvendighet være dårskap for våre barnebarn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veien blir lang og tornefull. [ . . . ] Og mens vi venter på tusenårsriket, si meg hva dere foretrekker: sylteagurker eller slangeagurker?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Opplevelser vi deler med andre, i dagslys, er ikke så meget å væte redd for, men blir uutholdelige når man er alene om dem. Ensomheten er aggressiv, ensomheten støter bort.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som har gitt meg uforutsigbare, høylydte latterutbrudd, enten humoren var intendert eller ikke. Tegneserier er ikke med her, for de ler jeg så ofte av. Med ett unntak: Jan Stenmark, fordi han er så utypisk. Ellers er det stort sett skjønnlitteratur, med et par unntak: Kon-Tiki (Heyerdahl viser seg å være veldig vittig, spesielt når han underdriver), og Knakk (hva er det for slags sjanger egentlig?). OBS: Tilfeldig rekkefølge. Knakk er nok aller morsomst.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Vagt sett vagt sagt" av Samuel Beckett
  • "Videre verstover" av Samuel Beckett
  • "Ved Syrtenes strender" av Julien Gracq
  • "Kortfattet innføring i den bærbare litteraturen" av Enrique Vila-Matas
  • "Søsknene Tanner - roman" av Robert Walser
  • "Allesjele" av Cees Nooteboom
  • "W, eller Barndomsminnet" av Georges Perec
  • "Det feige hjerte" av Javier Marías
  • "Spaserturen" av Robert Walser
  • "Hvordan det er" av Samuel Beckett
  • "På svøm-to-fugler" av Flann O'Brien
  • "Den umoralske" av Andre Gide
Alle bokanbefalinger for dette verket