Førkrigstid

roman

av (forfatter) og Bente Klinge (oversetter).

Gyldendal 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.25 (4 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Kia Gabrielssons eksemplar av Førkrigstid - roman

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Romaner, noveller

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen utspiller seg på Fyn i årene før utbruddet av andre verdenskrig. Den førtiårige Dinna og hennes mann Sigurd driver landhandelen på et lite tettsted hvor alle kjenner alle. De har to små sønner og hushjelpen Maja i huset. Dinna er frustrert over sitt eget liv og retter frustrasjonene mot den unge hushjelpen. Er ikke Maja egentlig litt vel dus med ektemannen? Og når Maja blir gravid begynner småbysladderen. Nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2007.

Omtale fra forlaget

Nydelig, sjalusidrevet kammerspill i dansk førkrigssmåby fra dyktige Kirsten Thorup. Handlingen utspilles i et lite tettsted på øya Fyn i de siste årene før siste krig. Trusselen fra Tyskland i sør blir stadig tydeligere. I romanen går Kirsten Thorup tett innpå personene sine, ikke minst på bokas hovedperson, den førtiårige Dinna Poulsen, som sammen med den tause mannen Sigurd driver byens lille butikk. Det er et travelt samfunn, der alle kjenner alle og den sosiale omgangen er krevende. Dinna slites mellom husarbeid, familien, de to små sønnene og sin egen ambisjon om noe mer, noe mer åndelig, noe mer krevende. Dessuten har hun en lunefull bror og hans ikke særlig sympatiske kone å ta hensyn til. Den innestengte atmosfæren er bokas særtrekk, og Dinnas frustrasjoner retter seg etter hvert i særlig grad mot den 17 år gamle Maja, tjenestepiken. For er ikke tonen mellom henne og Sigurd litt for uformell, litt for nær? Da Maja blir gravid, oppstår det usikkerhet om hvem som er barnefaren, og ekteskapet til Dinna vakler.Thorup viser hvor vanskelig det er å heve seg over småbysladderen. Dinna er tegnet med innevelse, men også med en viss distanse og ironi. Dette er en tett roman med et sterkt og tydelig tidspreg. Den store verden speiles i den lille, og begivenhetene der ute kommer inn i familien og preger sinnene og nabolaget. Kirsten Thorup er en av de store danske forfatterne. En rekke av hennes romaner er utkommet på norsk. Thorup ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007 for Førkrigstid.«... en hudnær roman.» Merete Mazzarella, litteraturviter og professor ved Helsingfors universitet Sagt om siste bok, Ingenmannsland:Terningkast 5. VG«Vakkert og vondt om livets sluttfase.»Tove Nilsen, Dagbladet«En sterk bok om det å bli gammel og om de forandringer familiemønsteret har gjennomgått bare i løpet av et par generasjoner.»Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen«Mesterlig beskriver Kirsten Thorup hvordan Carl er uten språk, uten kontroll og uten oversikt over sitt eget liv.»Tom Egil Hverven, NRK P2«Utrolig vart, følsomt og intelligent om behovet for å beskytte seg mot hjelpeløsheten som oppleves i det å bli gammel og miste taket på hukommelsen og tilværelsen.»Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788205375888

EAN 9788205375888

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Danmark

Språk Bokmål

Sider 278

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 1 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Enkenes paradis" av Toril Brekke
  • "Bedringens vei" av Aksel Selmer
  • "Pepys road, London - roman" av John Lanchester
  • "Tjue - roman" av Espen Haavardsholm
  • "Du er ikke sann" av Halfdan W. Freihow
  • "Blått som Alentejo" av Monica Ali
  • "Menn kan ikke voldtas" av Märta Tikkanen
  • "Linfruen" av Julia Franck
  • "Gjør meg levende igjen" av Kerstin Ekman
  • "Bergskatt - roman" av Toril Brekke
  • "Marsfioler - Berlin noir trilogien" av Philip Kerr
  • "Frels oss fra det onde - kriminalroman" av Kjetil Try
Alle bokanbefalinger for dette verket