Langt fra stammen

foreldre, barn og jakten på identitet

av (forfatter), Hege Mehren (oversetter), Lene Stokseth (oversetter) og Merete Nilssen (oversetter).

Press 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 6.00 (4 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kristines eksemplar av Langt fra stammen - foreldre, barn og jakten på identitet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

2020

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Alle foreldre bærer på to umulige drømmer. Dels vil du at barnet ditt skal bli som deg: en videreføring av dine erfaringer og idealer, din identitet. Samtidig ønsker du at barnet skal bli seg selv - et uavhengig individ, et fritt lite vesen som forfølger sine egne drømmer og drifter. De to drømmene lar seg ikke forene. Så mye smerte, skuffelse og forvirring vokser ut av konflikten mellom disse to idealene - både for foreldre og barn. Hvordan kan vi lære oss å leve med disse motsetningene? Og hva kan de si oss om hva det er å være menneske? For å utforske vår motsetningsfylte forståelse av arv, oppvekst og identitet bestemte Andrew Solomon seg for å begynne med de barna som virkelig er forskjellige. Over en periode på ti år dybdeintervjuet han over tre hundre familier som alle på helt konkret vis har måttet konfrontere forskjellighet: familier med barn som har Downs, er døve eller er autister, familier med vidunderbarn, barn som er unnfanget i voldtekt eller barn som har blitt kriminelle. Resultatet er en enestående åpen og lydhør bok om hva det vil si å være en familie, bygget på erfaringene til dem som ikke bare har måttet lære seg å leve med annerledeshet, men som ofte også har funnet ny og paradoksal mening i å gjøre det. For kanskje er forskjellene det eneste vi egentlig har til felles? Langt fra stammen er et overdådig mesterverk av en bok: en klok og inngående refleksjon over forskjellighet og forsoning, en personlig utforsking av oppvekst og foreldreskap, et rørende og fascinerende storverk om et emne som angår absolutt alle, skrevet av en av vår tids fremste sakprosaforfattere.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788275476591

EAN 9788275476591

Språk Bokmål

Sider 990

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 0 0 0 0 0

Bokomtaler

Jeg kjøpte boken fordi jeg elsket "mørke midt på dagen" - i den forstand at man kan bruke orde "elske" om en bok som så levende beskriver depresjon. Solomon har nøyaktig samme fortellerstil i denne boken, som har et vidt forskjellig tema, og boken er like nydelig skrevet som "mørke midt på dagen". Det er interessant å lese og et spennende tema han tar opp - hvordan blir relasjonen mellom foreldre å barn når barna er helt anderledes enn foreldrene? Det å oppsummere en bok på neste 800 sider i en kort omtale er nesten umulig.

Jeg har lært veldig mye av å lese den - og vil kategorisere boken som populærvitenskap, var blant annet ikke klar over at grunnen til at mengden personer med autisme økte i Calefornia mye var på grunn av diagnosekrav. Her i Norge har vi noe av samme diskusjonen med ADHD, for meg personlifisert ved forskeren Aksel Tjora. Nemlig at samfunnet rundt gjør det "gunstig" for den enkelte, lærere og skole å dignostisere barn med ADHD. Var heller ikke klar over at autisme ikke er en sykdom eller en lidelse, men veldig mange forskjellige, og at dette er grunnen til at man nå kaller alt for lidelser innenfor autismespekteret. Så ja, en viktig bok, en spennende bok. Veldformulert og interessant å lese.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er en engasjerende bok skrevet av en for meg ukjent forfatter. Gjennom samtaler med foreldre og barn beskriver Solomon hvordan vi foreldre ønsker at vårt avkom skal forstå og leve etter det samme verdisystemet som oss. Til tross for at mange barn blir svært forskjellige fra sine foreldre, så dokumenterer forfatteren på en gripende måte at foreldrenes kjærlighet er utholdende! Det er mye trøst i det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velskreven bok om forholdet mellom foreldre på den ene siden og på den andre siden barn som i et eller annet viktig aspekt skiller seg fra opphavet. Solomons ideer om vertikale og horisontale forhold blir brukt effektivt til å analysere et mangfoldig sett med utfordrende familiesituasjoner. Selv om forfatteren er journalist mener jeg dette er en bok både for lekmann og spesialist. For meg var kapittelet om schizofreni spesielt relevant og nyttig. Man kan bare beundre foreldre som kjemper for å få best mulig omsorg for det schizofrene barnet og samtidig finne tilstrekkelig overskudd til å realisere sine egne liv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Alle ting vil aldri bli som før - en løvemammas historie" av Helle Cecilie Palmer
  • "Diagnose: kvinne - hvordan kvinnehelse havnet i medisinens blindsone" av Liv Bjørnhaug Johansen
  • "Hva føler du nå? - enkle råd mot indre uro" av Cecilie Benneche
  • "Kvar ein fugl - dikt" av Hilde Myklebust
  • "Eg vil vere her - dikt til trøyst" av Olaug Nilssen
  • "Alle mot én - en historie om mobbing, mot og styrke" av Ann Kristin Liland
  • "Spinozaproblemet" av Irvin D. Yalom
  • "Hvil deg sterk" av Tomas Brandal Myklebust
  • "Energityver - i familien, i forholdet og på jobben" av Ingalill Roos
  • "Rolig og oppmerksom som en frosk - øvelser i mindfulness for barn : din bok for å finne roen" av Eline Snel
  • "Mentaliseringsboken - om å forstå andre og seg selv" av Per Wallroth
  • "Eksistensiell psykoterapi" av Irvin D. Yalom
Alle bokanbefalinger for dette verket