Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Å leve et så friskt liv som mulig er i stor grad koblet til hva du spiser. Forfatternes populære blogg, Food Pharmacy, handler om akkurat det. Nå kommer også boken om hvordan du kan spise den sunneste og mest antiinflammatoriske maten, og alt serveres upretensiøst med en god porsjon humor.
Dette er en fortelling om inflammasjon, tarmflora, slemme og snille bakterier, vitenskaplige studier, hypokondri, metaanalyser, gurkemeie og antiinflammatorisk mat - forklart på en mer tilgjengelig måte enn du noensinne kunne forestille deg. Selvsagt med oppskrifter og fakta om de antiinflammatoriske heltene i kjøkkenet - som du snart ikke kommer til å kunne være foruten.
All fakta er godt understøttet ved professor Stig Bengmark, sjefskirurg og klinikksjef på Lunds universitet, med over 30 års erfaring med forskning på magens bakterier og hvordan maten vi spiser påvirker kroppen. Han mener at alle kroniske sykdommer har en og samme årsak - et utslitt immunforsvar forårsaket av kronisk inflammasjon. Derfor ville Mia og Lina finne ut av hvordan man kan leve så antiinflammatorisk som mulig - uten stress og perfeksjonsjag. Det kommer du også til å ville!
Forlag Iris forlag
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788293359128
EAN 9788293359128
Språk Bokmål
Sider 184
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Bloggerne Lina Nertby Aurell og Mia Clase skriver her en lettlest og artig bok om tarmfloraen og hvordan få og beholde en god tarmflora. Jeg er ikke kjent med bloggen deres, men man får kanskje en liten innsikt ved å lese boken. Jeg er ikke enig i alt som skrives og det er heller ikke alle forskere innenfor feltet, men Aurell og Clase skriver på en enkel og underholdende måte. Guruen deres er Professor Stig Bengmark og det kan virke som de nesten utelukkende henter kostrådene fra ham. Kanskje noe ensidig. Forfatterne er noe skeptiske til kjøtt, men innrømmer at det finnes både forskning for og mot og de er ikke heeelt imot. Jeg mener at skikkelig kjøtt bare er sunt! De hevder også at kjøtt er betennelsesskapende, og kan dels være enig hvis man spiser mye konvensjonelt "dyrket" kjøtt, men økologisk og gressforet må jeg si er bare bra! Forfatterne kommer også med littegranne vranglære når det kommer til mettet fett fra dyreverden, samt at man ikke skal spise så veldig mye fisk. Men det store og hele bildet av boken er ganske positivt og jeg lærte endel nytt om diverse matvarer og ingredienser som jeg skal prøve å huske på videre i min jakt på den perfekte tarmfloraen.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketFermentering av mat & drikke. Dette er bøker jeg har kjøpt i løpet av de siste årene. Hver forfatter starter ut forskjellig, dermed vil en finne utførende forklaring i den ene mens en annen ymter mer og det ligger da mer mellom linjene.
Jeg har satt meg som mål og endre kostholdet mitt, derfor denne fordypningen. Jeg må ha det inn mentalt og kjøpe utstyr og så sette i gang. Jeg har ikke bestemt meg for å bli vegetarianer, men heller litt av alt.
Jeg har vært vegetarianer i 1/2 år tilbake i 80 tallet det var nesten umulig å gå ut å spise den gangen. Det samme var hos venner. I løpet av den tiden fikk jeg en enorm energi husker jeg. Dette er noe jeg har tenkt å gjøre flere ganger, men det har aldri passet inn.
Når det gjelder kambucha så kan man start uten en scoby, men helle oppi kombucha som man har kjøpt (Berit Nordstrand, jeg kjøpte det på apoteket). Det tar litt lengre tid, men en ny scoby danner seg på overflaten. Man kanskje tro at siden sukkeret er for bakteriene så vil kambucha inneholde få kalorier, men det stemmer ikke kaloriene ligger nå i bakteriene som man drikker.
Eple-eddik kan man også lage helt fra start. Til rengjøring kan man ta kjøpe-eddik og fermentere denne med sitronskall det skal vist holde insekter borte vår/sommer/høst er det blitt hevdet. Til og med furu eddik kan man lage til rengjøring.
Vannet man bruker bør være ut klor (tap vann) og det gjelder også når man lager tofu, annet fermentering som man har tilsatt gjæring til.
Jeg har ikke bestemt meg for sort te, grønn te eller blanding av begge. Grønn te "Jun" tar kortere tid og krever ikke høy temperatur under fermenteringen. Man kan ikke bruke scoby fra Jun i sort te fermentering.