Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Det er nødvendig å kjenne konspirasjonstenkningens mekanismer for å forstå mange av historiens mørkeste hendelser. Men også for å forstå samtiden: konspirasjonsteorier gjennomsyrer for eksempel verdensbildet til massemorderen fra 22. juli 2011. Konspiratoriske fiendebildekonstruksjoner har blitt brukt som mobiliseringskraft i Putins Russland, i Erdogans Tyrkia og senest i den amerikanske valgkampen. Vi finner konspirasjonsteorier i hverdagslivets mistroiske ryktespredning, de dukker ustanselig opp i populærkulturen og påtreffes innenfor hele det politiske spekteret. De brukes av mennesker i alle inntektsgrupper og på alle utdanningsnivåer. Noen tror imidlertid oftere og sterkere på dem enn andre. Hvorfor gjør de det? Utbredelsen av konspirasjonsteorier i samfunnet varierer også over tid. Hva får den til å øke? Dette er blant spørsmålene som behandles. Forfatterne trekker inn kunnskap fra ulike disipliner som psykologi, historie, religionsvitenskap, litteraturteori og sosiologi. «Dette er en bra bok. Den kaster ikke bort tida på ørkesløs diskusjon om objektivitet er mulig, men tar forskjellen mellom løgn og sannhet for gitt.» Stein Tønnesson, Apollon
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2019
Format Heftet
ISBN13 9788215029931
EAN 9788215029931
Serie Hva er
Språk Bokmål
Sider 156
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Som kristen gikk jeg med interesse inn for å lese denne, for å forstå meg litt på disse konspirasjonstankene som kan komme snikende og som faktisk kan virke tiltalende, og det er dessverre flere som gir etter uten å gå kildekritisk til verks. Forfatterne tar ikke fram så veldig mange eksempler på konspirasjonsteorier. "Flat jord" blir bare såvidt nevnt. Den politiske siden blir gitt mye spalteplass, men viser bare hvor forfatterne ikke står politisk virker det som, og selvom de sterkt høyre og venstre fløyere kan ty til konspirasjonstenking så synes jeg forfatterne går litt for langt i sin kritikk uten å la disse komme tydelig til orde og kanskje til og med fremssette eventuelle bevis for sine syn, hvis de har noen. Videre nevnes vaksinemotstanden til en viss grad her som konpsirasjonstenking, men her finnes det fullt ut oppegående mennesker og forskere som har gode grunner til å være imot mange vaksine typer. Hvis konspirasjonsteorier ligger i den ene grøften går forfatterne kanskje litt for mye i den andre, isteden for å ha en balansert tilnærming til temaet. En annen ting kunne vært å kommet med såkalte "bevis" på en konspirasjonsteori og så tilnærmet dette med solide motbevis. Det er kanskje ikke hensikten med boken, men burde ihvertfall fått litt mer "spalteplass".
Ellers er boken ganske akademisk skrevet, med mye politisk språk som ikke alltid er like forståelig for en som ikke er så veldig inn i politikkens verden. Men, boken var til en viss grad interessant, og den er forsiktig med å trå konspirasjonister på tærne, ved bl.a. å ikke "slakte dem neden om å hjem". Den har også en projødisk holdning, der de på en god og viktig måte går imot konspirasjonsteorier som bl.a. ubetydeliggjør holocoast, og de som mener at verdens onde er en jødisk sammensvergelse for å si det litt enkelt.