Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Den anerkjente – og kontroversielle – psykologiprofessoren Jordan Petersons svar på dette vanskelige spørsmålet kombinerer innsikt fra eldgamle kulturer med forbløffende åpenbaringer fra den aller siste vitenskapelige forskningen. Hva kan nervesystemet til en hummer fortelle oss om å rette ryggen og oppnå suksess i livet? Hvorfor anså egypterne evnen til å være oppmerksom som den høyeste guddom? Hvilken vanskelig retning i livet venter mennesker som blir bitre, arrogante og hevntørste? Peterson slår opp et bredt lerret og diskuterer disiplin, frihet, eventyr og ansvar – destillert ned til 12 praktiske og dypsindige regler for livet. 12 REGLER FOR LIVET tar livet av mange moderne floskler om vitenskap, tro og den menneskelige natur, og utvider og foredler leserens tanke og bevissthet. «I en egen intellektuell liga … Peterson kan håndtere de vanskelige tema og gjøre dem underholdende. Dette er grunnen til at Youtube-videoene hans har 35 millioner seere. Han er i ferd med å bli det nærmeste akademia har en rockestjerne.» The Observer «En av mest stimulerende intellektuelle tenkerne i vår tid – fryktløs og lidenskapelig.» The Guardian #1 på Amazon.com. Utdrag fra 12 regler for livet: "Vi må alle ta så mye ansvar som mulig for vårt liv, for samfunnet og for verden. Vi må alle si sannheten og reparere det som er gått i stykker, og bryte ned og gjenskape det gamle og utdaterte. Det er på den måten vi kan, og må, redusere lidelsene som forgifter verden. Det er mye å be om. Det er å be om alt. Men alternativet - redslene ved autoritær tro, kaoset ved en stat som er brutt sammen, den tragiske katastrofen ved en utemmet natur, den eksistensielle angsten og svakheten til et individ uten mål og mening - er åpenbart verre".
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788205515918
EAN 9788205515918
Språk Bokmål
Sider 445
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jordan Peterson er tidens mest omtalte filosof, så jeg hadde visse forventninger til denne boka. Som selvhjelpsbøker flest er dette en god blanding av øyeåpnende påstander, selvfølgeligheter, utopier og store ord.
Det som er å si om hans budskap, er at det vil skape temmelig kantete mennesker dersom det følges bokstavelig. Ta for eksempel rådet om å rydde i eget hus før man kritiserer andre (sånn omtrent). Det er alltid smart å begynne med seg selv, men å gi andre råd fra en opphøyd posisjon (som JP mener man skal oppnå før man begynner å spre visdom til andre), er en skummel tanke. "Jeg er helt i vater - du min venn skal få noen sannhetens ord fra meg."
Jordan Peterson synes å mene at ingenting skal feies under teppet, men legger til at man i så fall må være beredt til å ta konsekvensene av den fulle åpenheten.
Engasjerende bok som setter tankene i sving.
Det er mange kjente temaer fra psykologien i denne boken. Kobling mellom psykologi og det nye og gamle testamentet var imidlertid ny for meg. (Boken inneholder også referanser til mange andre filosofer og forfattere.) Peterson skriver poengtert og overbevisende, (selv om jeg ikke alltid blir overbevist eller er enig.) Flere steder er det også tydelig at Peterson er en nordamerikansk akademiker med stor skepsis til "europeisk sosialisme".
Jeg liker han. Han er belest, han er intelektuell, han tror på hardt arbeid, han er utholdende og han skriver godt - whats not to like? Ikke alt jeg er 100% enig med, men hvem er det nå man er det med? Jeg er ikke en gang bestandig 100% enig med meg selv. Ambivalens skaper spenning.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketNoen er aktive, andre passive. De kan være engstelige eller rolige. For hver person som strever etter å oppnå noe, er det en annen som er likeglad. Disse forskjellene kan være en uforanderlig og integrert del av et individ i større grad enn en optimist kanskje antar eller ønsker. I tillegg kommer sykdom, mental eller fysisk, påvist eller usynlig, som ytterligere begrenser eller former vårt liv.
Folk som lever etter de samme levereglene, er gjensidig forutsigbare for hverandre. De handler i samsvar med hverandres forventninger og ønsker. De kan samarbeide. De kan også konkurrere i fredelige former fordi alle vet hva de kan forvente av hverandre. Et felles trossystem, dels psykologisk, dels praktisert, forenkler alle - både i egne øyne og i andres. Felles tro gjør også verden enklere fordi folk som vet hva de kan forvente av hverandre, kan samarbeide om å temme omgivelsene. Det finnes kanskje ikke noe viktigere enn å opprettholde denne organiseringen - denne forenklingen. Blir den truet, kan den ryste hele den store statsskuta.
Det er ikke egentlig det at folk vil kjempe for det de tror på. Det er heller at de vil kjempe for å opprettholde samsvaret mellom det de tror, det de forventer og det de ønsker. De vil kjempe for å bevare overensstemmelsen mellom det de forventer og hvordan alle andre opptrer. Det er nettopp bevaringen av den overensstemmelsen som gjør at vi kan leve sammen i fred, forutsigbarhet og produktivitet. Det reduserer usikkerheten og den kaotiske blandingen av utålelige følelser som den usikkerheten uvegerlig frembringer.