Ditte menneskebarn I

av (forfatter).

Den norske bokklubben 1975 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (5 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marit Håverstads eksemplar av Ditte menneskebarn I

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Klassikere

Lesedato

2024

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag Den norske bokklubben

Utgivelsesår 1975

Format Innbundet

ISBN13 9788252501834

Språk Norsk

Sider 289

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 3 0 0 0

Bokomtaler

Dette er forteljinga om Ditte, ei jente som veks opp i fattige kår nord på Sjælland i Danmark. Eg har ikkje greidd å tidfeste forteljinga særleg nøye, men truleg dreier det seg om slutten av 1800-talet. Ditte blir fødd utanfor ekteskapet, mora flyttar og Ditte veks opp saman med besteforeldra. I alle fall i starten.

Nexø har ei og anna høne å plukke med det danske stands- og klassesamfunnet, og han gjer det grundig. Ditte og mannen som etter kvart blir stefaren hennar blir begge skildra som rettskafne og hardtarbeidande menneske som blir utnytta på det grovaste. Menneska blir ikkje verdsette for kva dei gjer, men etter kva slags familie dei kjem frå.

Men om Nexø har eit og anna å utsetje på samfunnet, så viser han på den andre sida stor kjærleik til landskapet. Her er mange flotte og levande skildringar av natur og stemningar, og det er lett for lesaren å leve seg inn i boka.

Forteljinga er tidvis strålande, og tidvis platt og forutsigbar. Enkelte passasjar er så brilliante at ein berre bir sitjande og gape, medan det andre gangar blir for mykje kiosklitteratur- og skillingsvise-preg over handlinga. Eg vingla mellom terningkast 4 og 5, men landa til slutt på ein 4’ar. Så får vi sjå om bind 2 av denne 2-bindsutgåva er hakket betre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han var foreldreløs så han hadde ikke noe dårlig å slekte på, sa gamle Rasmussen bestandig. Derfor var han så snill og omtenksom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Slik som hjertet ditt slår, skulle gjerne verdens hjerte slå, da ble her godt å være.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Se nå bare hvor kloke de er...De kan si oss på en prikk hva stjernene består av, sola klarer de å veie på kiloen. Men veie ut brødet til de sultne munnene greier de ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Etter hva de gamle fortalte skulle slektas stammor ha vært en jordarbeiderske som hvilte seg med bart sete på den våte jorda. Det ble hun fruktsommelig av og fødte en gutt. Dette ble siden ved med å være et særtrekk i slekta, dens kvinner gikk nødig med undertøy, og barn fikk de for et godt ord. Ennå heter det om dem at de bare trenger å stå i dørtrekken og straks blir de med et pikebarn. For å få en gutt skal de bare suge på en istapp. Det er ikke noe rart at det ble en tallrik og hardfør slekt, som det alltid grodde under hendene på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pølsemakerne spiser aldri maten sin sjøl

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (20) Varsle Svar