Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Anerkjennelse i oppveksten er avgjørende for at vi skal kunne utvikle en god og trygg selvfølelse. Bokens personlige historier viser hvor galt det kan gå når anerkjennelsen uteblir og erstattes av ydmykelse og forsømmelse, noen ganger også misbruk. Men det går an å fri seg fra fortiden, kvitte seg med skammen og omfavne alle sider ved seg selv. Er du stolt av meg, pappa? inneholder tolv personlige historier og psykiaterens kommentarer, refleksjoner og råd. Du blir blant annet kjent med Maria med bulimi, Rebekka som shopper for mye, Mathias som frykter sin distanserte far, Peter som ble styrt av sterkt religiøse foreldre, og Ane med den pliktoppfyllende og overbeskyttende moren. Frykten for å bli avslørt som dårlige mennesker, forlatthetsfølelse, angst og depresjon ligger som et felles bakteppe hos mange som blir avvist og forsømt som barn. Tormod Huseby viser også hvorfor han mener at samfunnskulturen svikter oss ved ikke å anerkjenne vårt dype behov for relasjoner og nærhet. Den appellerer til falske verdier som økt konkurranse, grådighet og streben etter status og prestasjoner. Dette gjør oss fremmedgjorte, slitne, tomme og ensomme, sier han. Gjennom sin varme tone og ømhet for dem som strever, og ikke minst gjennom å avsløre egne såre punkter, viser Huseby hvordan vi kan sprenge oss ut av det han kaller «buret» – et innskrenket liv med mye selvkritikk, perfeksjonisme og uheldige strategier for å bli elsket og forstått. Gjennom dette kan vi møte hverandre med ydmykhet og forståelse, slik at hver og en av oss får være hovedaktør i eget liv og føle frihet og livsglede.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788202739362
EAN 9788202739362
Språk Bokmål
Sider 348
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Innsiktsfullt om behov for å bli sett og anerkjent for den man er. Huseby bruker mange eksempler fra egen praksis for å illustrere ulike poenger. Godt og enkelt språk.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet å bevitne alle aspekter av et annet menneske, å være der for det, og åpent og fritt ta det imot, er av ytterste viktighet; etter min oppfatning betyr denne typen annerkjennelse alt for psyken vår. Noen vil kalle det kjærlighet.
Selvstendiggjøringen starter i det øyeblikket vi anerkjenner at vi i bunn og grunn bare har oss selv. Dette skjer i moden aldre, men sjelden fullt ut.
Vi lever i et samfunn hvor det å være human doer overskygger det å være human being - et samfunn som premierer prestasjoner og rikdom fremfor storheten i å være et hederlig menneske. Noen kaller dette samfunnet en narsissistisk kultur. Vi speiler oss gjerne i glansen av andre fremfor å være nær dem. Felleskapet forvitrer, og grådigheten næres. Våre iboende behov for felleskap anerkjennes ikke. De overskygges av den dominerende forbrukskulturen. Sammen men høye prestasjonskrav og en oppmerksomhetsindustri i vekst skapes tomhetsfølelse.
Det gode fellesskap er en nødvendighet for å bli selvstendig - et nært og tett fellesskap der en kjenner de andres blikk og får høre deres velmenende og gode ord om hvem en er og hva en gjør.
Bøker jeg har lest i 2023